امیر المومنین علی(ع)در خصوص زنان میفرمایند:زنان امانت هاى خدا هستند،آزارشان نرسانید و بر آنها سخت نگیرید.بله همینطور است،زنان امانت های خدا هستند و باید آن ها را مورد توجه دانست.زنان نقش مهمی را در جامعه و دین ایفا میکنند و باید در خصوص موارد زیادی از آن ها همچون سلامت شان اقدامات ویژه ای انجام داد.

ماریا صادقی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، در ارتباط با وضعیت مامایی در مناطق محروم اظهار داشت:‌ بیش از ۴ دهه در نظام سلامت کشور برای ساماندهی نحوه ارائه خدمات به زنان و مادران باردار در مراکز بهداشتی تلاش‌های زیادی صورت گرفته بود که حاصل آن استقرار سه واحد سلامت باروری، مامایی و بهداشت مادر و کودک در همه مراکز بهداشتی کشور بود.

وی افزود:‌ زنان و مادران باردار همه خدمات مربوط به خود را در این و احدها به طور رایگان دریافت می‌کردند ولی متأسفانه از سال گذاشته به شروع طرح مراقبت‌های اولیه بهداشتی در حاشیه شهرها ساختار هدفمند مراکز بهداشتی در حوزه سلامت زنان دچار فروپاشی شد.

دبیر انجمن مامایی ایران ادامه داد: اکنون در مراکز جامع سلامت واحد تغذیه و روانشناسی استقرار یافته ولی خبری از واحدهای مورد نیاز زنان و مادران باردار نیست و در پایگاه‌های سلامت نیز مادران باردار متولی ندارند و فردی به نام مراقبت سلامت با هر پیشینه تحصیلی مسئول مراقبت از مادر باردار است.

صادقی گفت:‌ شرایط فیزیکی پایگاه‌ها تأسف بار بوده و زنان باردار بر خلاف طرح انطباق محیط خصوصی ندارند و وقتی متوجه می‌شوند با فردی به نام مراقبت سلامت حتی اگر زمینه تحصیلی ماما باشد اطمینان نمی‌کنند و اغلب ترجیح می‌دهند مراجعه نکرده و یا به بخش خصوصی بروند.

وی تصریح کرد:‌ به بهانه طرح حاشیه شهرها همه مراکز شهری نیز دستخوش همین طرح شده و کلاً به نظر می‌رسد که مادران باردار از اولویت بهداشتی کشور خارج شده‌اند و اگر به برنامه‌های معاونت بهداشتی وزارت بهداشت توجه کنید خواهید دید که بیشترین موضوع بیماری‌های غیرواگیر و تغذیه است و حتی توجه ندارند که مهمترین عامل بیماری‌های غیرواگیر زایمان و سابقه باروری است.

دبیر انجمن مامایی ایران اظهار داشت:‌ جامعه مامایی به دلیل ماهیت و حرفه‌ای خود ضمن اینکه هر وارد خاطر منافع مردم از طرح تحول سلامت پشتیبانی کرده است و بار اصلی اجرای طرح تحول سلامت در ترویج زایمان طبیعی و مراقبت‌های اولیه را به بی‌مهری مسئولین به دوش می‌کشد، ولی هشدار می‌دهیم که شیوه فعلی ارائه خدمات به مادران باردار و زنان جامعه در شأن خانواده‌های ما نیست و باید هر چه سریعتر با نظرخواهی از کارشناسان مامایی و بهداشت باروری نسبت به اصلاح ارائه خدمات به زنان تجدید نظر شود.

صادقی با بیان اینکه این حق زن باردار است که در هر مکانی که قرار بوده مراقبت‌های دوره باروری را دریافت کند یک مامای دارای صلاحیت و یک محیط خصوصی برای آن فراهم باشد گفت:‌ شیوه فعلی ارائه خدمت به زنان مانع بزرگ بر سر راه دسترسی سیاست‌های کلی نظام سلامت، سیاست‌های کلی خانواده و جمعیت است.

وی خاطر نشان کرد: این روش‌ نیز سبب شده تا مداخلات غیرعلمی در بارداری و زایمان که کمترین اثر آن افزایش سزارین و رفتارهای پرخطر است سلامت جامعه را دستخوش چالش کند؛ بنابر این مادر باردار در خانواده نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد و نمی‌توان آن را به بهورز یا مراقبت سلامت سپرد.

دبیر انجمن مامایی ایران گفت: متأسفانه سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان چشم بر این شرایط بسته‌اند و در اتاق‌های در بسته و بدون حضور ذینفعان برنامه‌هایی را تدوین می‌کنند که سلامت زنان و مادران باردار در حاشیه قرار می‌گیرد و توجهی به سیاست‌های کلان کشور در این حوزه نمی‌شود.

وی گفت:‌ امیدواریم تا تبعات چنین تصمیماتی سبب افزایش مرگ و میر و عوارض دوران بارداری نشده است مدیرکل جدید گسترش شبکه،‌ نحوه ارائه خدمات به زنان در مراکز بهداشتی را به کمک جامعه مامایی اصلاح کنند.

منبع : ایران ویج