15

کم کم با بالا رفتن سن نیاز های بدن نیز متفاوت می شود ، افرادی که سن بیشتری دارند از لحاظ جسمی دچار ضعف هایی می شوند . اما باید بدانید که شما می توانید با داشتن تغذیه ی مناسب سلامت و تندرستی خود را در دوران پیری نیز حفظ کنید.

مهم نیست چند سال دارید، فقط از همین لحظه مراقب سلامتی خودتان باشید تا در سال های بعد، از زندگی سالم تر و پرنشاط تری برخوردار شوید. اگر در دوران میان سالی قرار دارید، به اندازه کافی فرصت هست، برای آغاز یک برنامه ورزشی، تنظیم یک رژیم غذایی سالم تر یا تقویت مهارت های اجتماعی. اگر هم بازنشسته شده اید، برای تصمیم گیری راجع به نحوه و کیفیت زندگی در ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ سال آینده هنوز خیلی دیر نشده است. پیری به معنای بازنشستگی یا رسیدن به یک سن به خصوص، مثل ۶۵ سالگی نیست. پیری یک فرآیند مادام العمر است. افرادی که بهتر از پس مشکلات افزایش سن بر می آیند، کسانی هستند که با موفقیت، مراحل مختلف زندگی را پشت سر گذاشته اند.

 

تنها وقتی پیر می شوید که گمان کنید پیر شده اید. اگر چه جسم شما پیر می شود، اما ذهن شما، تا هر زمان که اراده کنید، جوان خواهد ماند. اگر امیدوار به داشتن عمری دراز، سرشار از شادابی، خوش طبعی و روابط اجتماعی محکم باشید، آن وقت است که این طرح ذهنی، زیربنای یک نمودار درونی را تشکیل می دهد که تا حد زیادی آینده شما را رقم خواهد زد.

 

مطالعات متعدد حکایت از آن دارد که یک رژیم سالم، در کنار فعالیت جسمی و ذهنی منظم به داشتن یک زندگی شاداب تر و طولانی تر کمک می کند. هر چه مسن تر می شوید، حتی اگر همیشه رژیم سالمی داشته اید، باز هم در مواردی ممکن است مجبور به تعدیل و اصلاح رویکرد خود به غذاها شوید. با افزایش سن، سوخت و سازبدن شما کندتر می شود، یعنی نیاز بدن شما به کالری خیلی زیاد نیست. علاوه بر پیروی از یک رژیم متعادل، حواستان به اندازه پرس های غذایی و کالری آنها هم باشد. پرخوری کردن یا مصرف غذاهای پرکالری می تواند به راحتی در شما اضافه وزن ایجاد کند.

 

یک رژیم پرفیبر می تواند به پیشگیری از یبوست کمک کرده و خطر بروز برخی از بیماری های خطرناک مثل سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. فیبر در جلوگیری از دیابت، بیماری قلبی و فشارخون بالا نیز کمک می کند. سعی کنید روزانه ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر از غذاهای مختلف در رژیم غذایی خود بگنجانید. از غذاهایی مثل دانه های خوراکی سبوس دار، غلات پر فیبر یا انواع نان سبوس دار، میوه ها و سبزی استفاده کنید. هفته ای چند بار به جای گوشت قرمز از حبوباتی مثل نخود، لوبیا، ماش، باقلا یا عدس استفاده کنید. سعی کنید از غذاهایی استفاده کنید که در مقایسه با کالری، مواد مغذی بیشتری دارند. میوه ها و سبزی های پررنگ حاوی موادمغذی فراوانی هستند.

 

سعی کنید هر روز مقدار کافی نوشیدنی های غیرالکی و فاقد کافئین، ترجیحا آب مصرف کنید. دریافت ناکافی مایعات می تواند ایجاد بیماری هایی مثل یبوست مزمن، اختلال عملکرد کلیه و سنگ های کلیوی نقش داشته باشد. روغن اشباع بیش از هر غذای دیگری کلسترول خون شما را بالا می برد. عمده ترین منابع آن عبارتند از: کره، پنیر، شیر پرچرب، خامه، گوشت قرمز، گوشت مرغ و سایر پرندگان، شکلات، روغن نارگیل و روغن های جامد تردکننده شیرینی.

 

با محدود کردن مصرف غذاهای فرآوری شده می توانید از دریافت مقادیر بیش از حد نمک اجتناب کنید. غذاهای کنسروی و برخی غذاهای منجمد، اغلب غنی از نمک هستند.

 

به فعالیت جسمانی اهمیت دهید و هر چه زودتر فعالیت بدنی را آغاز و به آن پایبند بمانید، در دوران پیری فواید بیشتری را از آن به دست آورده و احساس خواهید کرد.