پس از انتشار عکس های مختلف در فضای مجازی از گور خواب ها و تحت تاثیر قرار گرفتن احساسات مردم در پی انتشار این عکس ها وزیر بهداشت از تلاش این وزارت خانه برای سازماندهی و کمک به این افراد خبر داد.وزیر بهداشت درباره گورخوابی افراد بی خانمان، گفت: وقتی بحث گورخواب‌ها مطرح شد، گفتند این افراد معتاد متجاهر هستند، اما در عین حال این افراد ایرانی و انسان نیز هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سید حسن هاشمی روز سه شنبه در نشست معاونین اجتماعی و قائم مقام‌های روسای دانشگاه‌ها در امور اجتماعی، گفت: درست است که دولت در حوزه اجتماعی موثر است، اما بخشی از کار به عهده خود مردم است اما فقط با بخشنامه، تبلیغات و برنامه‌های تلویزیونی در بخش دولتی نمی‌توان مردم را به این حوزه‌ها علاقه‌مند کرد.

مسئله گورخواب ها از نگاه وزیر

وزیر بهداشت درباره گورخوابی افراد بی خانمان در حاشیه پایتخت، گفت: وقتی بحث گورخواب‌ها مطرح شد، گفتند این افراد معتاد متجاهر هستند؛ اما در عین حال این افراد ایرانی و انسان نیز هستند.

وی گفت: متاسفانه ما نقش و سهم خودمان را در ایجاد این شرایط کمرنگ می‌بینیم و این انصاف نیست و اصلا از کجا معلوم این افراد به خاطر سوء مدیریت ما به این روز و حال نیفتاده باشند.

هاشمی با اشاره به محدود بودن تعداد این نوع افراد در جامعه تصریح کرد: نهایتا آنها ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر هستند؛ آیا واقعا نمی‌توان این افراد را ساماندهی کرد! ولی متاسفانه می‌بینیم که هر کسی گناه این کار را به گردن دیگری می اندازد؛ و ما همچنان نشسته ایم و شهرداری و وزارت رفاه را مقصر می داند و وزارت رفاه گروه های دیگر را در حالی که اگر اجازه داده بودیم مردم این کار را به عهده بگیرند، تا به حال آن را حل کرده بودند.

از مردم نترسیم

وزیر بهداشت بروز اینگونه اتفاقات را حاصل عملکرد فردی نامناسب مسئولین دانست که به نام نظام جمهوری اسلامی نوشته می شود و تاکید کرد: رفتار ما به گونه ای است که انگار از مردم هم می‌ترسیم و در مورد آنها توهماتی داریم و گمان می کنیم کسی که می‌خواهد وارد این حوزه ها حتما شود قصدی دارد و عملش برای رضای خدا نیست، یا اینکه فکر می کنیم می‌خواهد وزیر یا وکیل شود، گروهی راه بیاندازد و در انتخابات یا تصمیم گیری‌های سیاسی موثر باشد؛ و به همین دلیل است که دچار تناقض می شویم.

هاشمی گفت: در این دوره، وزارت بهداشت کار در حوزه اجتماعی را ابتدا از خیرین آغاز کرد و در مرحله بعد معاونت اجتماعی را شکل داد، گفت: اقدام به این کار با گذشت بیش از سی سال از انقلاب رویکرد خوبی است و باید از دست‌اندرکاران و افرادی که نهال این کار را در وزارت بهداشت کاشته اند و از آن مراقبت می کنند قدردانی کرد.

کاستی های حوزه بهداشت

وی همچنین با اشاره به مشکلات و کاستی‌های زیاد حوزه اجتماعی و ارتباط آن به مجموعه مدیریت کلان کشور گفت: در حوزه پیشگیری با بیشتر شدن سواد مردم، آب لوله‌کشی، تلویزیون و دیگر جنبه های فناوری روز که به تدریج فراگیر شد، مردم مواردی را رعایت کردند. البته دولت هم شبکه بهداشتی را در مناطق روستایی توسعه داد، عده‌ای از مردم مهاجر شدند و وقتی که شهرنشین شدند، روستاها نیز تغییر ماهیت پیدا کرد و رفاه در آنها رسوخ پیدا کرد و بر همین اساس آمار مرگ و میر کاهش یافت وگرنه کار چندانی در این حوزه انجام نشد.

وزیر بهداشت در عین حال خاطرنشان کرد: البته نقش دولت نیز مهم است؛ چرا که در راس سیاست‌ گذاری ها در این حوزه قرار دارد و به عنوان مثال اجازه وارد کردن روغن نامرغوب به کشور وارد و توزیع آن را نمی دهد، جلوی استفاده بیش از حد مواد شیرین‌کننده یا نمک در صنایع غذایی را می گیرد؛ در واقع دولت باید تحرک، ورزش، امانتداری، راستی و درستی را ترویج و تشویق کند.

نقش معاونت اجتماعی در بهداشت و درمان

هاشمی همچنین با اشاره به نقش معاونت اجتماعی در تحریک مردم برای ترویج بهداشت در جامعه خاطرنشان کرد: درست است که دولت در این حوزه موثر است، اما بخشی از کار به عهده خود مردم است اما فقط با بخشنامه، تبلیغات و برنامه‌های تلویزیونی در بخش دولتی نمی‌توان مردم را به این حوزه‌ها علاقه‌مند کرد و باید از سوی علما، هنرمندان و شخصیت های مورد احترام مردم، فرهنگ‌سازی لازم را انجام دهیم. باید توجه کرد که ما معاونت اجتماعی را برای استفاده از همین ابزار در وزارت بهداشت ایجاد کردیم تا مردم خودشان کمک کنند و سالم‌تر بمانند.

وزیر بهداشت ادامه داد: نیمی از جمعیت کشور ما در آموزش و پرورش هستند، همچنین صنوف مختلفی را داریم که همه آنها در یک نقطه به هم گره می‌خورند، بنابراین اگر بتوانیم از این مجموعه استفاده کنیم، در توانمند کردن مردم موفق خواهیم بود.

وی با تاکید بر لزوم پرهیز از قانون زدگی و شعار، گفت: ما از درگیر کردن مردم در این مسایل زیاد گفته ایم اما حرفش را زده‌ایم و قانونش را نوشته‌ایم و عمل نکرده‌ایم و خودمان که منتقد بودیم، قانون را دور زدیم و به اسم خصوصی سازی، مراکز شبه دولتی ایجاد کرده ایم که نتایج بدتر از قبل داشته اند.

لزوم نگاه یکپارچه

هاشمی در ادامه با انتقاد از مناسب نبودن رفاه اجتماعی و نیز چندپاره بودن بخش بهداشت و درمان کشور گفت: وضعیت در حال حاضر به شکلی است که ما باید خدمات بدهیم اما پولمان جای دیگری است و سیاست‌هایمان در جای دیگری نوشته می‌شوند.

وی گفت: راه چاره این است که از یک سو مسئولان کلان کشور فرافکنی نکنند و از دیگر اگر زمینه حضور مردم را فراهم کنیم، مشکل حل می‌شود؛ آنچه ما در معاونت اجتماعی انجام می دهیم همین کار است.

هاشمی تاکید کرد: در حوزه ما که یکی از بخش‌های اجتماعی است، مشکلات فقط با پول حل نمی‌شود، بلکه با تغییر رفتار است که می‌توانیم بسیاری مشکلات را حل کنیم و این تغییر رفتار از عواطف و احساسات انسانی که کلیدش در دست خود مردم است، ناشی می‌شود.

وزیر بهداشت با اشاره به پیشینه فعالینت های اجتماعی مردم شهرهای مختلف در امور مربوط به بهداشت و درمان گفت: در حال حاضر اگر بتوانیم شرایطی را ایجاد کنیم که رقابتی در میان دانشگاه‌های علوم پزشکی ایجاد کنیم تا هرکس در استان خود کارهای بدیعی را انجام دهد، بسیار باارزش و موثر است و در عین حال می‌تواند الگوی سایر استان هم باشد.

نقش زنان در فعالیت های اجتماعی

وزیر بهداشت با تاکید بر نقش مهم زنان در فعالیت های اجتماعی سلامت خاطرنشان کرد: این بخش نباید به هیچ وجه مغفول بماند؛ نقش زنان به حدی مهم است که من معتقدم اگر زنان در انقلاب و جنگ همراهی نمی‌کردند نه انقلاب به این سرعت به وقوع می‌پیوست و نه در جنگ به موفق می‌بودیم؛ این مادرها هستند که فرزندان و همسران خود را تشویق می کنند و فرصت بیشتری نیز برای حضور در این عرصه ها دارند.

خیرین می تواننند الگوی فرامرزی باشند

هاشمی گفت: اگر معاونین اجتماعی برای هر صنف، گروه و رده سنی و با توجه به نیازهای هر منطقه پیشنهاد داشته باشند و اگر اقدامات به شکل جهادی انجام شود پاداشی چند برابر خواهد داشت؛ مردم و خیرین وقتی ببینند که به آنها احترام می‌گذاریم برای انجام این کارها تشویق می‌شوند.

وی گفت: این اقدامات نه تنها مورد استقبال ایرانیان قرار می‌گیرد بلکه برای سایر کشورها نیز الگو محسوب می‌شود چرا که طرح تحول سلامت نه تنها از سوی ارگان‌های نظارتی و دیوان محاسبات در کشور نظارت می‌شود بلکه از سوی سازمان بهداشت جهانی هم مورد نظارت قرار می‌گیرد و آنها ایجاد معاونت اجتماعی بسیار پسندیدند.

وزیر بهداشت با اشاره به بروز برخی حاشیه ها در جریان کار، خطاب به معاونین اجتماعی دانشگاه‌ها، گفت: اثری که شما بر روی روسا و مسئولین دانشگاه‌ها می‌گذارید منشاء برکات بسیاری است؛ حاشیه همواره وجود دارد اما اصلا به حرف‌هایی که تنها قسمت خالی لیوان را می‌بینند، توجه نکنید؛ همه حرف‌ها را بشنوید و از آنچه که خوب است بهره ببرید.

وی گفت: باید با سرعت در اتوبان ارائه خدمات، حرکت کنیم؛ اگر قرار باشد هر جا بایستیم و بخواهیم پاسخ همه را بدهیم، با عمر کوتاه خدمت خود کاری از پیش نمی‌بریم. باید بنابراین از فرصت خدمتی که به ما داده شده استفاده کنیم.

آینده خوب

هاشمی با اشاره به برخی موانع اداری در مسیر انجام این فعالیت ها گفت: من آینده این حوزه را خوب می‌بینم به شرط اینکه همه پای کار باشیم و به داشتن حکم هم توجه زیادی نداشته باشیم. ما زمانی که نه حکم و نه حقوق داشتیم و کارهایمان با اخلاص پیش می‌رفت، کارها را بهتر پیش می‌بردیم.

وی گفت: اگر می‌خواهیم نگاه‌های غضب‌آلود به هم نداشته باشیم و از مستضعفان دستگیری کنیم، عرصه اجتماعی یکی از عرصه‌های مهم است و در کل وزارت بهداشت هیچ کاری از نظر معنوی زیباتر از این کار نیست.

وزیر بهداشت در پایان به موضوع سیاست زدگی در انجام امور اشاره کرد و افزود: نگاه های بیش از حد سیاسی در کشور موجب شده است که در بسیاری از مسائل اجتماعی هم سیاست‌زده باشیم و حتی در مواردی هم که می‌خواهیم کار اجتماعی کنیم، رنگ و لعاب سیاسی به آن اضافه کنیم که این کار اشتباه است و باید از آن پرهیز کنیم.

منبع/مهر