هنگامی که رایانه،اینترنت و گوشی موبایل به ایران راه یافتند و این تکنولوژی خودی نشان دادند افراد کمی حدس میزدند که سرعت همه گیر شدن آن ها زیاد باشد و در کمتر از سی سال به محبوب برسند.در حال حاضر این ابزارها به واجبات زندگی خیلی از افراد تبدیل شده اند.با وجود این ابزارها در دنیای امروزی چگونه میتوان تمرکز کرد؟

تکتم جاوید- آمارها نشان می‌دهد که تلفن همراه بخش بزرگی از زندگی کودکان و نوجوانان را در بر گرفته است و به جای کتاب خواندن و مطالعه، بیشتر وقتشان را با تلفن همراه و کاربردهای آن سپری می‌کنند. امروز اغلب افراد حتی از سن ۱۰‌سالگی روز خود را با تلفن همراه آغاز می‌کنند.

حالا وظیفه والدین در مقایسه با گذشته سخت‌تر شده‌ است. اگر تاچند سال پیش در ایام امتحانات فقط باید فیش تلویزیون را جدا کرده یا کنترل آن را پنهان می‌کردند اما این روزها کار سخت‌تری عنی جداکردن دانش‌آموزشان از تلفن همراه را برعهده دارند.

موبایل و تبلت وقت دانش‌آموزان را تلف‌کرده و از پیشرفت تحصیلی آنان جلوگیری می‌کند. همچنین باعث حواس‌پرتی دانش‌آموزان و تضعیف عملکرد آموزشی در منزل و مدرسه می‌شود. حالا دیگر دختر یا پسر ما برای درس خواندن به اتاق خودش می‌رود اما آنجا تنها نیست. تلفن همراهی کنار خود دارد که مدام حواسش را پرت می‌کند و در ضمن می‌تواند از کنار کتاب‌های امتحانی او را به دنیای بیرون از خانه، دوستان و هم‌کلاسی‌هایش متصل کند.

به این ترتیب میزان تمرکز او بر روی درس‌ها و مطالعه پایین آمده و با افت تحصیلی مواجه می‌شود. این اتفاق وقتی غم‌انگیزتر می‌شود که دختر یا پسر دانش‌‌آموز ما پشت کنکور باشد و هر روز زمان طلایی موفقیت را در کنار تلفن همراه از دست بدهد. اگر خودتان محصل هستید یا فرزند محصلی دارید که این روزها در حال امتحان دادن است توصیه‌هایی برای افزایش تمرکز پیشنهاد می‌کنیم.

……………………………………

تلفن همراه را فراموش کنید

ماجرای استفاده از تلفن همراه در بین دانش‌آموزان در همه جای دنیا مشکلاتی را پدید آورده و در حال بررسی است. به عنوان مثال تحلیلگران ژاپنی میزان تاثیرات تلفن همراه را بر روند تحصیل دانش‌آموزان مورد بررسی قرار داده‌اند و معتقدند که این ابزار ارتباطی تاثیرات مثبت و منفی مختلفی بر روند تحصیلی افراد دارد. اما چون نمی‌توان به طور کامل استفاده دانش‌آموزان از تلفن همراه را کنترل و سازمان‌دهی کرد، اثرات سوء آن نکات مثبت را خنثی می‌کند.

در برخی موارد در دبیرستان‌ها تلفن همراه را به عنوان یک وسیله کمک آموزشی مورد استفاده قرار داده و سوالات و تست‌های مختلف را از طریق سرویس‌های گوناگون در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌دهند و حتی برخی آزمون‌ها نیز از طریق تلفن همراه گرفته می‌شود.

با وجود این‌، مسئله‌ای که در حال حاضر بسیار شایع است استفاده‌های غیر‌اخلاقی دانش‌آموزان است و چون کنترل قطعی این اعمال توسط والدین و مسئولان آموزشی تقریبا غیر‌ممکن است، مربیان و اولیا مدارس از خیر منفعت‌های آموزشی تلفن همراه گذشته و آن را ممنوع کردند.

نتایج یک تحقیق دیگر در انگلیس نشان می‌دهد ممنوعیت استفاده از موبایل در مدارس در مجموع تاثیر مثبتی بر عملکرد دانش‌آموزان در طول یک سال تحصیلی خواهد داشت. این تحقیق که روی دانش‌آموزان دبیرستانی مدارس چهار شهر مختلف انگلستان انجام شد، از بهبود ۶درصدی نتایج امتحانات آن دسته از دانش‌آموزانی که طرح ممنوعیت موبایل را اجرا کردند، حکایت داشت.

بازی‌های شب امتحانی

استفاده از تلفن همراه در بین نوجوانان و جوانان فقط برای حضور در شبکه‌های اجتماعی نیست بلکه معضل دیگری گریبان‌گیر آن‌هاست. خطر بعدی که بیش از استفاده از فضای مجازی نوجوانان و کودکان را تهدید می‌کند، بازی‌های رایانه‌ای است که از نظر خانواده‌ها بدون اشکال و بی‌خطر رفض می‌شود.

طبق آمارهای خارجی ۳۵‌درصد نوجوانان به این بازی‌ها می‌پردازند، طبق تحقیقات انجام شده در اکثر این بازی‌ها مانند سیمز و پوکمون و کلش و… خشونت، افسردگی و انزوا‌طلبی به طور هم‌زمان به کاربران تلقین می‌شود و بیشتر نوجوانانی که غرق این بازی‌ها شده‌اند، به آن اعتیاد پیدا کردند.

برنامه‌ریزی را شروع کنید

با برنامه پیش بروید. در ابتدا و قبل از هر چیز، برای تمام فعالیت‌های درسی و غیردرسی برنامه‌ریزی کنید. اوقات شبانه‌روز را در یک جدول زمان‌بندی شده از هنگام بیداری تا موقع خواب، یادداشت کرده و برای هر کاری، زمان خاصی و مناسب آن را معین و سعی کنید طبق همان برنامه تنظیم شده به انجام دادن همان فعالیت مشخص (کلاس، مطالعه، استراحت، عبادت، ورزش و…) بپردازید.

افکار مزاحم را ثبت کنید

زندگی فردی هیچ‌کس، خالی از مشکل نیست و ذهن هیچ فردی خالی محض نیست. از طرف دیگر با صرف فکر کردن و مشغولیت ذهنی درباره چنین مشکلاتی، هیچ دردی دوا نخواهد شد. پس به خود تلقین کنید که هنگام درس یا مطالعه، ذهن خود را از آن مسائل برهانید.

هنگام درس خواندن کاغذ و خودکاری کنار دستتان بگذارید و فکرهایی را که به ذهنتان می‌رسد و مزاحم درس خواندنتان می‌شود، یادداشت کنید. با این کار دیگر نگران فراموش کردن کارها و ایده‌ها نیستید و به خودتان یادآوری می‌کنید درست است که این کارها به اندازه ای مهم هستند که آن‌ها را یادداشت کنید و بعداً برایشان کاری انجام بدهید اما آن‌قدر مهم نیستند که به خاطرشان درس خواندن را متوقف کنید.

محیط اطراف خود را مرتب کنید

سعی کنید جای خاصی را برای درس خواندن انتخاب کنید که وسایل حواس‌پرت‌کنی مثل تلویزیون در آن نباشد. محل درس خواندن خود را تمیز و مرتب نگه دارید و سعی کنید از آن فقط برای درس خواندن استفاده کنید. مثلاً ممکن است وقتی روی تخت دراز می‌کشید و درس می‌خوانید کمتر تمرکز داشته باشید تا وقتی که پشت میزی می‌نشینید که همیشه از آن برای درس خواندن استفاده می‌کنید.

همه کتاب‌ها‌، جزوه‌ها و کتاب‌های کمک درسی‌تان را کنار دست‌تان بگذارید. اگر لازم باشد برای این‌ها از جایتان بلند شوید یا مدتی دنبالشان بگردید حواستان بیشتر پرت می‌شود. ممکن است شما از آ‌ن‌هایی باشید که برای درس خواندن نیاز به «‌گرم شدن‌» داشته باشید‌؛ برای این کار از مطالبی شروع کنید که با آن‌ها آشنایی بیشتری دارید‌. با این کار مروری هم بر نتایج خوب امتحانات گذشته دارید که از نظر ذهنی شما را در وضعیت اعتماد به نفس خوبی قرار می‌دهد.

از انرژی درونی‌ بهترین استفاده را ببرید

چه مواقعی انرژی درونی شما در بالاترین حد است؟ در چه ساعاتی احساس می‌کنید سطح انرژی شما پایین است؟ سخت‌ترین درس‌هایتان را در ساعاتی که انرژی درونی‌تان بالاست، مطالعه کنید. مثلا اگر احساس می‌کنید در ساعات اولیه شب بیشترین هوشیاری را دارید، مشکل‌ترین درس‌هایتان را در این ساعات مطالعه کرده و درس‌های آسان‌تر را به ساعات بعدی موکول کنید.بیشتر افراد درس‌های مشکلشان را به آخرین ساعات که معمولا در آن خسته هستند، موکول می‌کنند و همین امر باعث مشکل‌تر شدن ایجاد تمرکز می‌شود. اگر شما هم این عادت را دارید آن‌ را کلا برعکس کنید، درس‌های مشکل در ساعات اوج انرژی و درس‌های آسانتر و آن‌هایی را که به آن علاقه دارید، به دیگر ساعات موکول کنید.

به خودتان استراحت بدهید

درس خواندن را در دوره‌های زمانی محدود انجام دهید تا بدانید به زودی نقطه پایان فرا می‌رسد‌. بی‌وقفه درس خواندن طوری که به نظر می‌رسد نقطه پایانی وجود ندارد سخت‌تر است. اینکه شما خودتان را برای امتحان آماده می‌کنید به معنی حذف تفریح و سرگرمی از برنامه روزانه نیست. بعد از ۴۵ تا ۵۰ دقیقه مطالعه به یک ربع استراحت نیاز دارید.

نوشیدن یک لیوان آب میوه یا شیر به همراه بیسکویت، آجیل در این میان تاثیر مفیدی بر عملکرد مغزی شما خواهد داشت. می‌توانید برای خودتان پاداش تعیین کنید. با خودتان قرار بگذارید که اگر فلان درس را به موقع و البته با یادگیری کامل تمام کردید، به تماشای برنامه تلویزیونی دلخواه بروید یا موزیک مورد علاقه‌تان را گوش دهید.

خودگویی منفی نکنید

بعضی افراد در انجام تکلیف از خودگویی‌های منفی استفاده می‌کنند که فقط انرژی را از آن‌ها می‌گیرد، مانند: «من در این درس موفق نمی‌شوم». یعنی بجای اینکه بر انجام تکلیف متمرکز شوند، افکار منفی را در ذهنش مرور می‌کنند. پس برای انجام درست تکلیف و کنترل رفتار خود از خود‌گویی مثبت استفاده کنید. به عنوان مثال «‌من خوب درس می‌خوانم و نتیجه خوبی به دست می‌آورم».

روز امتحان چیزی را فراموش نکنید

خلاصه درس و مرور آن شب امتحان به شما اعتماد به نفس و اطمینان می‌دهد و ساختار حافظه شما را مرتب و منظم می‌کند. هرگز صبحانه روز آزمون را فراموش نکنید. کمی زود بیدار شوید، صبحانه کامل بخورید و حداقل یک ساعت زودتر قبل از امتحان در جلسه حاضر شوید از اینکه تنها از کربوهیدرات‌ها استفاده کنید، بپرهیزید. حداقل ۱۰دقیقه قبل از آزمون سریع یادداشت‌ها و لیست مرور را دوره کنید تا مغزتان به‌صورت خودکار مفاهیم را تنظیم کند.

……………………………………

نکات تغذیه‌ای‌ کمک می‌کند بهتر درس بخوانید و موفق‌تر آزمون بدهید

بخور‌، نخورهای امتحانی

تحقیقات جدید حاکی از آن است که چنانچه فردی با رژیم غذایی نامناسب و ناکافی تغذیه شود، تأثیرات سوئی بر قابلیت یادگیری فرد و تمرکز حواس و هوشیاری وی برجا می‌ماند. این توصیه‌ها را در روزهای امتحان به کار بگیرید:

*بر خلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نیاز بدن‌ ‌به انرژی را افزایش نمی‌‌دهد، بنابراین استفاده بیش از حد از مواد غذایی شیرین و چرب در طول دوران امتحان، نه تنها مفید نیست، بلکه سبب چاقی‌ ‌می‌شود.

*اگر نمی‌توانید بیدار بمانید قهوه بنوشید اما اگر احساس می‌کنید قهوه شما را خیلی عصبی و مضطرب می‌کند، سعی کنید برای اینکه بیدار بمانید و خواب‌آلودگی سراغتان نیاید، مقداری ورزش کنید. نوشیدنی‌های انرژی‌زا علاوه بر اینکه سلامتی را به خطر می‌اندازند باعث افزایش استرس و اضطراب می‌شوند، پس هرگز شب قبل از آزمون از این نوشیدنی‌ها استفاده نکنید.

*نعناع از دیرباز به عنوان ماده هوشیار‌کننده مورد استفاده قرار گرفته است، بنابراین توصیه می‌کنیم استفاده از برگ‌های نعناع، آب‌نبات‌ها و آدامس‌های حاوی نعناع بعد از صرف ناهار را امتحان کنید.

*صبح روز امتحان به منظور افزایش کارایی مغز بهتر است غذاهای سرشار از فیبر یا پروتئین نظیر تخم‌مرغ، نان و عسل استفاده شود. دانشجویانی که اضطراب زیادی دارند و نمی‌توانند صبحانه مفصل بخورند، بهتر است صبح امتحان موز و کشمش میل کنند. بعضی از دانشجویان به دلیل اضطراب زیاد امتحان خود را خراب می‌کنند.

*از تنقلات سالم مانند دانه‌ها و میوه‌ها در کیف خود داشته باشید تا در ساعات خالی بین امتحان آزمون انرژی خود را بازیابی کنید. این تنقلات در عملکرد شما اثر مثبت دارد چون هنگام امتحان انرژی زیادی خواهید سوزاند.

*مصرف سبزی‌هایی از قبیل ریحان، نعناع، کاهو و سیب درختی در کاهش اضطراب مفید است. خوردن نان، پنیر، گردو، نان، تخم مرغ یا عدسی در روز امتحان کمک می‌کند در طول امتحان آرام باشید. مصرف ماست شیرین و شیر نیز ایجاد آرامش می‌کند.

*از خوردن شیرینی‌جات‌، چیپس، پفک، غذاهای چرب و نوشیدنی‌های گازدار در شب امتحان خودداری کنید‌ زیرا نمی‌گذارند خواب راحتی داشته باشید. از خوردن قهوه و چای پررنگ خودداری کنید اما چای کم‌رنگ مفید است.

منبع : شهرآر آنلاین