اثر ویتامین‌ها ممکن است با دریافت برخی مواد مغذی دیگر افزایش و یا کاهش یابد.

این بدان علت است که برخی ویتامین‌ها به شکل اولیه خود به راحتی در بدن جذب نمی‌شوند و برای جذب و اثر بیشتر باید همراه با سایر ویتامین‌هایی که به روند جذب آنها کمک می‌کنند، مصرف شوند.

از طرف دیگر مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها می‌تواند باعث کاهش جذب ویتامین‌ها در بدن شوند. در  این قسمت اشاره مختصری به برخی از اثرات متقابل ویتامین‌ها می‌شود:

* ویتامین A: دریافت مقادیر کافی ویتامین C و E به حفظ سطح ویتامین A در بدن کمک می‌کند.

مصرف زیاد الکل باعث تجزیه ویتامین A  می‌گردد. از طرف دیگر، دریافت زیاد مس، آهن و منگنز می‌تواند ویتامین A را اکسیده نماید و در نتیجه باعث کاهش ذخایر آن گردد.

* بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A: چنانچه همراه با چربی‌ها مصرف شود در بالاترین حد جذب می‌شود.

برای مثال مصرف مقادیر کمی روغن زیتون همراه با سالاد باعث افزایش جذب کاروتن موجود در هویج رنده شده موجود در سالاد می‌گردد.

* ویتامین B کمپلکس: مصرف زیاد قهوه به علت وجود کافئین میتواند باعث دفع سریعتر ویتامین‌های محلول در آب گردد. داروهای ضد بارداری نیز باعث کاهش سطح ویتامین‌های گروه B می‌گردند.

* ویتامین B12: دریافت کافی فولات و اسید آمینه متیونین به حفظ این ویتامین کمک می‌کند.

* فولات: گنجاندن مقادیر کافی فولات در رژیم غذایی به حفظ ذخایر آهن در بدن کمک می‌کند.

* ویتامین D: دریافت مقادیر زیاد آهن، مس و منگنز قادر به اکسیداسیون ویتامین D و در نتیجه افزایش خطر کمبود ویتامین D است.

* ویتامین E: دریافت کافی ویتامین C و سلنیوم به حفظ سطح این ویتامین در بدن کمک می‌کند. اما دریافت زیاد مس، آهن و منگنز می‌تواند ویتامین E را اکسیده نماید و در نتیجه باعث کاهش ذخایر آن گردد.

مصرف چه میزان کلسیم و فسفر مناسب است؟
فسفر به جذب کلسیم توسط استخوان کمک میکند. در عین حال  باید توجه نمود که دریافت بیش ازاندازه آن نیز باعث تاخیر نشست کلسیم در استخوان و از دست دادن املاح استخوانی می‌شود.

نسبت 1به 4 فسفر به کلسیم به راحتی در یک رژیم متعادل و سالم غذایی که حاوی انواع محصولات لبنی، مغزدانه‌ها، سبزیجات، میوه‌ها، غذاهای نشاسته‌ای و پروتئینی باشد تامین می‌شود.

رژیم‌های غذایی که حاوی مقادیر زیاد غذاهای فرآوری شده نظیر کنسرو گوشت، پنیر فرآوری شده، سس‌ها، سوپ‌های آماده و به ویژه نوشیدنی‌های کولا دار باشند باعث دریافت بیش از حد فسفر می‌شوند.

چه زمانی نباید مکمل‌ها را مصرف نمود؟
برخی مکمل‌های غذایی ممکن است با داروهای تجویز شده برای بیماران تداخل داشته باشند.

ضمنا، اثر بخشی برخی مکمل‌ها همراه با موادی چون قهوه کاهش می‌یابد. از این رو باید قبل از دریافت هر نوع مکمل نسبت به مناسب بودن مصرف آن با شرایط فردی با پزشک مشورت نمود.

* کلسیم: با آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین تداخل دارد. لذا مکمل کلسیم نباید همزمان با این داروها مصرف شود.

مصرف همزمان لبنیات یا غذاهای حاوی کلسیم به علت ایجاد ترکیب پیچیده نامحلول با تتراسایکلین باعث کاهش جذب این دارو می‌شوند.

از این رو توصیه می شود مکمل کلسیم و منابع کلسیم به فاصله 1 تا 3 ساعت بعد از خوردن تتراسایکلین مصرف شود.

* روغن ماهی: ممکن است اثر داروی وارفارین را مختل کند. وارفارین داروی ضد انعقادی است که برای مبتلایان به مشکلات انعقادی تجویز می‌شود.

همچنین مصرف مقادیر زیاد غذاهای غنی از ویتامین K می‌تواند اثرات ضد انعقادی وارفارین را مهار کند.

* اسید فولیک: غلظت اسید فولیک در خون به هنگام مصرف فنیتوئین (داروهای ضد صرع) و هیدرو کورتیزون که باعث افزایش تجزیه فولات در بدن می‌شوند کاهش می‌یابد.

از این‌رو افرادی که فنی توئین دریافت می‌کنند به اسید فولیک بیشتری نیاز دارند.

* مکمل ویتامین A: مصرف دوز بالای این ویتامین در زنان باردار باعث بروز نقایص مادر زادی می‌شود.

* مکمل ویتامین B: چای و قهوه اثرات نامطلوبی بر مکمل ویتامین B دارند، لذا باید از مصرف همزمان آنها خودداری کرد.

منبع: وب سایت زندگی آنلاین

 

ارسال شده در 19 دی 1395 توسط آقای جوانبخت با موضوع داروها

پیشنهاد سردبیر

  • هر آنچه لازم است درباره انتخاب مسواک خوب بدانیم
  • پیراشکی پلیسه ای
  • خمیر دندان هایی که نباید خرید : “سنسوداین” و “آکوافرش”
  • حجامت کردن یک زن پا به ماه
  • رعایت رژیم غذایی موثر
  • 50 پیشنهاد برای بهبود رابطه با همسر
  • ریزش تونل مترو کیانشهر حادثه ساز شد
  • آیا خواباندن کودک در کنار خودمان اشتباه است؟
  • فوتبال بازی کردن و این فواید
  • فریب قرص های افزایش وزن را نخورید
  • تصاویر دستگاه داپلر سیاه سفید
  • پوکی استخوان با مصرف چای سیاه
  • مقابله با دردهای آزاردهنده
  • تفسیر درد از دید بدنسازان ماهر
  • درمان مفید پیش دیابت با تغییر در سبک زندگی
  • محبوبترین ها

  • چرا باید دیابتی ها بدون صبحانه نمانند
  • تاثیر آسپرین برای درمان زخم های مزمن
  • مضرات شیره انگور برای مبتلایان به امراض قندی
  • غلظت یک آنزیم کبدی با ریسک ابتلا به دیابت حاملگی چه ارتباطی دارد
  • یک حقیقت برای جلوگیری از دیابت!
  • درمان دیابت نوع 1 با پیوند چربی قهوه ای
  • درباره دهیدریشن بیماران دیابتی آگاهی خود را افزایش دهید
  • ابتلا به دیابت داروی رایج بیماری قلبی چه ارتباطی دارد؟
  • لیست برنامه غذایی افراد دیابتی در ماه رمضان
  • چطور می توان با ورزش قند خون را پایین آورد
  • چگونه از بیماران دیابتی مواظبت کنیم
  • با تغییر سبک زندگی در برابر امراض قندی مقاوم شوید
  • دیابت نوع دو و تاخیر در درمان آن
  • ابتلا به دیابت در بین زنان بیشتر است یا مردان؟
  • تشخیص دیابت نوع با یک روش تشخیصی جدید
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است