برخی موادغذایی در کاهش عوارض مربوط به آلودگی هوا به شما کمک می کنند بهتر است با آن ها آشنا شوید و در موراقعی که هوا آلوده است بیشتر میل کنید تا بدنتان را از آسیب های مضر شرایط آب و هوایی ناسالم در امان نگه دارید .

 محققان انگلیسی در یکی از مطالعات اخیرشان به نتایجی دست پیدا کرده‌اند که اهمیت مواد غذایی سرشار از ویتامن E مثل آووکادو را در مقابله با آلودگی هوا نشان می‌دهد. براساس این مطالعه، مواد غذایی سرشار از ویتامن E می‌توانند اثرات زیان‌بار آلودگی هوا بر ریه‌ها را کاهش بدهند. یافته‌های آنان نشان می‌دهد که اگر سطح ویتامین E در بدن افراد بالا باشد، عملکرد ریه‌ها نیز بهبود پیدا می‌کند و احتمال مواجه شدن با اثرات مخرب ناشی از آلودگی هوا کاهش می‌یابد.
نکته مهم‌تر این‌که کاهش سطح ویتامین E در بدن افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی مثل آسم، شرایط آنان را در برابر آلودگی هوا بدتر می‌سازد. به همین دلیل، استفاده از مواد غذایی سرشار از ویتامین E مثل آووکادو می‌تواند به این بیماران در مقابله با اثرات برآمده از انواع خاصی از آلودگی‌ها کمک کند. ویتامین E علاوه بر آووکادو، در اسفناج و بادام نیز یافت می‌شود. این ویتامین به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و سطح رادیکال‌های آزاد مخرب را در بدن پایین می‌آورد. ویتامین E، این توانایی را هم دارد که مواد شیمیایی مضر را از بدن دفع کند.
ویتامین C، بهترین آنتی‌اکسیدان برای مقابله با اثرات زیان‌بار آلودگی هوا است. خوش‌بختانه، شما می‌توانید این ویتامین شگفت‌انگیز را در منابع غذایی زیادی پیدا کنید. بهترین منابع غذایی حاوی ویتامین C که معمولا در دسترس قرار دارند، بدین ترتیب هستند: فلفل دلمه‌ای، کیوی، انواع توت‌ها، انواع مرکبات، گوجه‌فرنگی و نخودفرنگی. بعضی از این مواد غذایی علاوه بر ویتامین C، حاوی عناصر دیگری هم هستند که اهمیت آن‌ها را بیشتر می‌کند. برای مثال، گوجه‌فرنگی حاوی نوعی آنتی‌اکسیدان به‌نام لیکوپن است که از بدن در مقابل بیماری‌های تنفسی محافظت می‌کند. بنابراین، افرادی که در معرض خطر قرار دارند، باید میزان مصرف گوجه‌فرنگی را در هوای آلوده افزایش بدهند.
خود ویتامین C موجود در پرتقال، علاوه بر مقابله با اثرات مخرب آلودگی هوا، فواید دیگری هم دارد. این ویتامین در کنار ویتامین A، نقش موثری در حفظ سلامت پوست ایفا می‌کند. ویتامین C، آنزیم‌هایی را فعال می‌سازد که برای ساخت کلاژن ضروری هستند، یعنی دقیقا همان پروتئینی که پوست را تقویت می‌کند. ویتامین A هم به رشد سلول‌های پوستی کمک می‌کند. بنابراین، برای مراقبت از پوست در هوای آلوده، حتما پرتقال را در برنامه غذایی روزانه قرار بدهید. اسیدهای چرب امگا ۳، این توانایی را دارند که به‌صورت فوق‌العاده از بدن در مقابل آلاینده‌های موجود در هوا محافظت کنند و در کنار آن، سلامت کامل را به بدن هدیه بدهند. بهترین منبع گیاهی برای دریافت این عناصر مهم، بذر کتان است. بذر کتان فقط حاوی امگا ۳ نیست، بلکه میزان زیادی از فیتواستروژن‌ها را نیز در خود گنجانده است. فیتواستروژن‌ها دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویژه‌ای هستند که به کاهش علائم آسم و واکنش‌های آلرژیک دیگر کمک می‌کنند.
شما می‌توانید روزانه از بذر کتان در اسموتی‌ها، سالادها و پختن غذاها استفاده کنید. حتی کسانی که در رژیم کاهش وزن هستند، می‌توانند با خیال راحت بذر کتان مصرف کنند. روغن زیتون، یکی از مواد غذایی دیگر حاوی امگا ۳ است. با این‌حال، اهمیت روغن زیتون در مقابله با آلودگی هوا فقط به امگا ۳ محدود نمی‌شود. روغن زیتون حاوی نوعی ویتامین E به‌نام آلفا توکوفرول است که نقش موثری در بهبودی عملکرد ریه‌ها ایفا می‌کند. اسیدهای چرب موجود در روغن زیتون نیز در کاهش التهاب موثر هستند. بهترین راه برای مصرف روغن زیتون و دریافت بیشترین فوایدش، این است که روغن زیتون را همراه با سالاد بخورید.
قرار گرفتن روغن زیتون در معرض حرارت به تغییرات شیمیایی در ترکیبات آن منجر می‌شود و بعضی از خواص درمانی‌اش را از بین می‌برد. اگر می‌خواهید که از اثرات محافظتی مواد غذایی در مقابل آلودگی هوا به‌صورت پایدار برخوردار شوید، باید از آن‌ها به‌طور منظم استفاده کنید. رژیم غذایی شما باید قابلیت سم‌زدایی زیادی داشته باشد تا بتواند قوای دفاعی بدن را تقویت کند. علاوه بر این، باید بدانید که استفاده از خوراکی‌های مضر در کنار مواد غذایی مناسب، تمام تلاش‌های شما را بر باد می‌دهد. براساس نتایج حاصل از مطالعات متعدد، کلم بروکلی در صدر بهترین مواد غذایی برای مقابله با سموم خطرناک موجود در هوای آلوده قرار می‌گیرد. اگر به‌صورت منظم از کلم بروکلی استفاده کنید، نوع طبخ و مصرف آن تفاوتی در اثرگذاری آن ایجاد نمی‌کند.
یکی از مطالعات نشان می‌دهد که استفاده از نوشیدنی تهیه‌شده از جوانه کلم بروکلی، آب مقطر، آب آناناس و آب لیموی تازه، توانایی بدن را در مقابله با آلاینده‌های سرطان‌زا و خطرناک موجود در هوای آلوده تقویت می‌کند. این نوشیدنی ترکیبی، خصوصا به مقابله با سموم ناشی از لایه ازن و ذرات معلق می‌پردازد و بخش عمده این اثرگذاری به ترکیب ضدسرطان خاصی در کلم بروکلی به‌نام سولفورافان ارتباط دارد. مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از کلم بروکلی، دفع مواد سرطان‌زا مثل بنزن و اکرولین را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.