کودکان در بدو تولد قادر به تکلم نیستند و تنها را ابراز نیاز، درد، بیماری و … را به زبان گریه بیان می کنند. گریه کودکان متفاوت است و معانی مختلفی دارد، به همین دلیل بر پدر و مادر لازم است تا به گریه کودک خود توجه کنند. برای یادگیری چگونگی رفتار با کودکان با دکتر سلام همراه باشید.

کارشناس مسئول دفتر مشاوره امور روان‌شناختی بهزیستی استان ایلام گفت: عمده کودکانی که دارای مراقبان حمایت‌گر اعم از مادر، پدر، مربی مهدکودک و یا بستگان هستند، دل‌بستگی ایمن داشته و شیوع اضطراب نیز در آن‌ها کمتر خواهد بود.

 «مریم کریمی» اظهار کرد: دل‌بستگی به‌عنوان یک فرآیند پیوند عاطفی بین مادر و فرزند ازجمله نظریه‌های بنیادی درزمینهٔ تحول شخصیت کودک است که اثرهای آن در تمام طول زندگی پابرجاست و تحت اشکال مختلف تجلی خواهد یافت.

وی افزود: کودک زیر 2 سال وقتی به هر دلیلی گریه می‌کند باید موردتوجه قرارگرفته و به گریه او پاسخ داده شود چون این کار موجب می‌شود کودک ازلحاظ روانی احساس آرامش کند.

کریمی بابیان اینکه دل‌بستگی همچنین نیاز روانی کودک است که باید والدین و مراقبان پاسخگوی آن باشند و عدم پاسخگویی به این نیازها اعم از روانی و جسمی نظیر تغذیه و تعویض پوشاک موجب دل‌بستگی ناایمن می‌شود خاطرنشان کرد:این کودکان به هنگام جدایی از مادر، پرستار و یا مراقب اولیه کمترین میزان غم و اندوه و بی‌تابی را نشان داده و احساس امنیت می‌کنند و قادرند به مراقب اصلی‌شان اتکا و از بازگشت نزد او اطمینان خاطر دارند.

کارشناس مسئول دفتر مشاوره امور روان‌شناختی بهزیستی استان ایلام تصریح کرد: کودکان دل‌بسته ایمن تبدیل به بزرگ‌سالانی می‌شوند که ازنظر بهداشت روانی سالم و در روابط بین فردی گرم، متکی‌به‌خود و پاسخگو در ارتباطات هستند و نسبت به محیط پیرامون و دیگران اعتماد دارند.

وی در خصوص کودکان دل‌بسته ناایمن گفت: این کودکان نسبت به برقراری ارتباط با دیگران بی‌اعتماد هستند و درعین‌حال پس از دوری از مادر و یا مراقبان اصلی دچار اضطراب شدید می‌شوند.

کریمی ادامه داد: چنین کودکانی در بزرگ‌سالی همسرانی می‌شوند که بیش‌ازاندازه خواهان رابطه و صمیمیت بوده و اگر انتظار آنان برآورده نشود عصبی و پرخاشگر می‌شوند چون نیاز روانی دل‌بستگی آن‌ها در کودکی برآورده نشده است.

کارشناس مسئول دفتر مشاوره امور روان‌شناختی بهزیستی ادامه داد: اگر والدین حس می‌کنند که کودک در هنگام جدابی اضطراب یافته و دچار ناراحتی و ناامنی می‌شود، لازم است با توجه به سطح درک کودک زمان برگشت خود را به او تفهیم و در اوقاتی که کنار کودک هستند رابطه باکیفیت با او داشته باشند.

کریمی افزود: زمانی که کودک به‌تنهایی بازی می‌کند فعالیت‌های مشارکتی با او داشته باشند و از تماس فیزیکی، بغل کردن و بوسیدن کودکشان غافل نشوند چراکه این کارها در فرآیند ایمن‌سازی او مؤثر خواهد بود.

وی گفت: عمده کودکانی که دارای مراقبان حمایتگر اعم از مادر، پدر، مربی مهدکودک و یا بستگان هستند، دل‌بستگی ایمن داشته و شیوع اضطراب نیز در آن‌ها کمتر خواهد بود.

کریمی خاطرنشان کرد: هر کودک زیر دو سال نیازمند دل‌بستگی ایمن از سوی والدین و مراقبان است و تنوع مراقبان به هر دلیل اعم از بیماری، اشتغال مادر و غیره موجب می‌شود کودک ازلحاظ روانی تحریک‌پذیر و دچار اضطراب شده و نتواند تکیه‌گاه اصلی روانی خود را پیدا کند.

منبع: ایسنا