1

همانطور که می دانید ، در بدن ما کلسترول ها به دو نوع هستند ، گونه ای از آنها برای بدن مضر بوده و میزان آن نباید از حد خاصی عبور کند ، نوع دیگر کلسترول خوب است که برای بدن ضروری است و کمبود آن می تواند گاهی اوقات دردسر ساز شود.

کلسترول، ماده ای است از جنس چربی که در تمام سلول های بدن وجود دارد و در ساخت دیواره سلولی و برخی هورمون ها نقش مهمی ایفا می کند.

مولکول های چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خون توسط کلسترول حمل می شود. قسمت اعظم کلسترول در بدن و از طریق کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غذاهای پرکلسترول و پرچرب وارد بدن می شود.

دو نوع کلسترول در خون وجود دارد: یکی «ال دی ال» است که از آن به عنوان کلسترول بد نام برده می شود و دیگری «اچ دی ال» یا کلسترول خوب است. تاکنون تصور می شد، بالابودن میزان کلسترول خوب در خون، خطر سکته قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

اما محققان آمریکایی پس از آزمایش های مکرر به این نتیجه رسیدند برخلاف آنچه تاکنون تصور می شده است، بالابودن کلسترول خوب، خطر سکته قلبی (انفارکتوس) را کاهش نمی دهد.

همان طور که می دانید، بالابودن کلسترول بد می تواند باعث انسداد عروق شود و از این رو منشأ تصلب شرائین و سکته قلبی باشد؛ اما برخلاف آنچه تاکنون محققان تصور می کردند، بالابودن کلسترول خوب، نمی تواند تاثیری در کاهش ابتلا به سکته قلبی داشته باشد.

اگر این فرضیه درست باشد که پایین بودن کلسترول بد خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش می دهد، افزایش کلسترول خوب نمی تواند تاثیری در کاهش خطر سکته قلبی به دنبال داشته باشد.

دکتر کاتیرسان، سرپرست این گروه تحقیقاتی اظهار کرد: تحقیقات جدید روی صد هزار نفر انجام گرفته و نتایج نشان می دهد، ژن خاصی در بدن وجود دارد که می تواند میزان کلسترول خوب را تا ۱۰ درصد بالا ببرد در عین حال این ژن خطر سکته قلبی را ۱۳ درصد کمتر می کند. تحقیقات بیشتر مشخص کرد کسانی که میزان کلسترول خوب آنها بالاست، به همان میزان در معرض خطر سکته قلبی قرار دارند که سایر افراد. این بار تحقیق گسترده تری آغاز شد که تمرکز آن روی ۱۴ ژن موثر بر افزایش میزان کلسترول خوب خون بود.

در این تحقیق، افراد به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول ۴۱ هزار نفر و گروه دوم ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر. گروه دوم اشخاصی بودند که سابقه بیماری های قلبی ـ عروقی داشتند، اما برای بار دوم نیز نتایج مشخص کرد که هیچ گونه کاهشی در خطر ابتلا به سکته قلبی در این افراد ـ که ژن های مورد نظر را در خون خود داشتند ـ نسبت به سایرین مشاهده نشد.

در نهایت، این نتایج درمان هایی را که قصد افزایش کلسترول خوب را با امید کاهش خطرات حمله قلبی دارد، زیر سوال می برد. از این رو محققان خاطرنشان می کنند، تحقیقات گسترده تری برای درک چگونگی بالارفتن کلسترول خوب و رابطه آن با بیماری های عروقی آغاز کرده اند اما همچنان تاکید می کنند هیچ عامل شناخته شده ای که بتواند خطر سکته های قلبی را با افزایش میزان کلسترول خوب خون کاهش دهد، وجود ندارد.

 

کشف داروی موثر بر کاهش کلسترول

محققان آمریکایی توانسته اند، دارویی موثر بر کاهش کلسترول خون بیابند. در ترکیبات این دارو ـ که کلسترول خون را به میزان ۶۶ درصد کاهش می دهد ـ استاتین به کار رفته است.

پزشکان آمریکایی بتازگی داروی موثر بر کاهش کلسترول خون را ساخته اند. این محصول که ترکیبات استاتین دارد، نتایج امیدوارکننده ای در کاهش کلسترول بد خون داشته است.

متخصصان اظهار می دارند، تزریق دوبار در ماه از این دارو می تواند ۶۶ درصد کلسترول بد یا ال دی ال را کاهش دهد و اگر مصرف آن به مدت شش هفته ادامه یابد، می تواند کلسترول بد را تا ۷۵ درصد کاهش دهد.

این دارو عملکرد پروتئین PCSK۹ را ـ که از توانایی کبد برای جذب کلسترول بد می کاهد ـ خنثی می کند. در حال حاضر نام ژنریک این دارو REGN۷۲۷ است که در آن نوع مشابهی از ترکیبات استاتین به کار رفته است. این دارو نتایج بسیار مثبتی را در کاهش کلسترول خون داشته است.

به طور کلی، استاتین ها در کاهش کلسترول بد خون بسیار موثر هستند، اما متاسفانه بدن برخی بیماران نمی تواند این دارو را تحمل کند.

از این رو پزشکان این طرح تاکید کردند بعد از به دست آمدن این نتایج مثبت در کاهش کلسترول خون، تحقیقات دیگری روی کارآزمایی فاز ۲ این محصول آغاز شده که کمک می کند درک گسترده تری از اثرات مثبت و منفی خنثی سازی پروتئین PCSK۹ نزد طیف وسیعی از بیمارانی که کلسترول بالای خون دارند، داشته باشیم و آن را برای بیمارانی که نمی توانند به روش های درمانی موجود تحت درمان قرار گیرند، به کار گیریم.