آیا از فایده های مختلف ویتامین دی برای بدنتان اطلاع دارید و میدانید این ویتامین تا چه حد برای سلامتی تان مهم است ؟می توانید با استفاده از آن از انواع عارضه ها مانند افسردگی،سرطان پروستات، آرتریت پسوریاتیک ،زوال عقل و آلزایمر، بیماری شدید قلبی و اسکیزوفرنی  بسیاری عارضه های دیگر در امان بمانید بهتر است از دریافت ویتامین دی غافل نشوید.

۱- افزایش خطر افسردگی:

  • هیپوکامپ و سایر مناطق مغزی تنظیم کننده خلق و خوی، حاوی گیرنده های ویتامین D هستند، بنابراین سطوح پایین این ویتامین می تواند توانایی این مناطق را برای عملکرد طبیعی تحت تاثیر قرار دهد.

۲- شانس کمتر نجات از سرطان:

  • محققان دریافتند که هر ۱۰ درجه افزایش در سطح ویتامین D، با ۴ درصد شانس بقای بیشتر در بیماران مبتلا به سرطان مرتبط است. قوی ترین ارتباط بین سطوح ویتامین D و شانس بقا در میان افراد مبتلا به لنفوما، سرطان کولورکتال و سرطان سینه مشاهده شد. طبق نتایج مطالعه ای مشخص شد شانس بقای بیماران مبتلا به سرطان سینه با سطوح کافی ویتامین D، دو برابر بیشتر از بیماران با سطوح ناکافی این ویتامین می باشد.

۳- افزایش ابتلا به سرطان پروستات:

  • ریسک سرطان پروستات تهاجمی در مردان با سطوح پایین این ویتامین ۴ تا ۵ برابر بیشتر از سایر افراد است. هرچند علت این اتفاق هنوز مشخص نیست اما دانشمندان اعتقاد دارند غربالگری برای کمبود ویتامین D و درمان آن باید به بخش مهمی از مراقبت از سرطان تبدیل شود.

۴- افزایش ریسک زوال عقل و آلزایمر:

  • طبق نتایج مطالعه ای ریسک ابتلا به زوال عقل در بزرگسالان با کمبود متوسط این ویتامین ۵۳ درصد و در افراد با کمبود شدید این ویتامین ۱۲۵ درصد افزایش می یابد. همچنین کمبود این ماده مغذی با افزایش ۱۲۲ درصدی در ریسک ابتلا به آلزایمر مرتبط بود. با افزایش سن نه تنها ریسک پیشرفت مشکلات شناختی بیشتر می شود، بلکه پوست نیز توانایی خود را در تبدیل نور خورشید به ویتامین D، از دست می دهد و ریسک ابتلا به این مشکلات را افزایش می دهد.

۵- افزایش ریسک ابتلا به آرتریت پسوریاتیک:

  • حدود ۳۰ درصد بیمارانی که مبتلا به پسوریازیس هستند، دچار مشکلی به نام آرتریت پسوریاتیک می شوند که در آن سیستم ایمنی بدن مفاصل را مورد حمله قرار می دهد و باعث ایجاد درد و التهاب می شود. اخیرا در مطالعه ای مشخص شد ۶۲ درصد افراد مبتلا به این مشکل سطوح ناکافی ویتامین D دارند. مطالعات پیشین نیز نشان دادند سطوح پایین این ویتامین احتمالا می تواند با افزایش در سطح سلول های سفید خون، شرایط التهابی مثل آرتریت پسوریاتیک را شدت بخشد.

۶- افزایش ریسک ابتلا به بیماری شدید قلبی:

  • در افراد دارای کمبود ویتامین D در مقایسه با افراد دارای مقادیر طبیعی این ویتامین، ریسک ابتلا به بیماری های عروق کرونر قلب تا ۳۲ درصد افزایش می یابد. همچنین ویتامین D قادر است عملکرد ایمنی را بهبود بخشیده و التهاب را کنترل کند که این عوامل نیز می توانند به کاهش ریسک مشکلات قلبی کمک می کنند.

۷- افزایش ریسک پنومونی (ذات الریه):

  • خطر ابتلا به ذات الریه در افرادی که پایین ترین سطوح این ویتامین را دارند ۲.۵ برابر سایر افراد است. مطالعات پیشین نیز نشان داده اند کمبود ویتامین D سیستم ایمنی را تضعیف کرده و ریسک مواجهه با بیماری هایی مثل عفونت های تنفسی را افزایش می دهد.

۸- افزایش ریسک اسکیزوفرنی:

  • یک بیماری روانی با منشاء نامشخص و علایم متغیر می‌باشد. مشخصه این بیماری عدم توانایی درک و یا بیان واقعیت است. این بیماری دارای عوارضی همچون عدم ارتباط منطقی در رفتار و گفتار، انزوا و گوشه نشینی بیش از حد و هذیان و توهم است. طبق نتایج مطالعه ای مشخص شد افراد دارای کمبود ویتامین D، دو برابر بیش از سایرین به اسکیزوفرنی مبتلا می شوند.

۹- افزایش پیشرفت MS:

  • مطالعات پیشین نشان داده اند کمبود این ویتامین با افزایش خطر ابتلا به اختلالات عصبی-عضلانی از قبیل مالتیپل اسکلروز (MS)، پارکینسون و … در ارتباط است. اخیرا مطالعه ای جدید نشان داد که در افراد مبتلا به MS ، کمبود ویتامین D، میتواند پیشرفت بیماری را شدت بخشد. همچنین محققان دریافتند در افرادی که در مراحل ابتدایی این بیماری هستند و سطوح کافی ویتامین D دارند، میزان ضایعات جدید مغزی و میزان عود ۵۷ درصد کمتر است. بنابراین شناسایی و درمان کمبود ویتامین D، باید به بخشی از مراقبت ها در افراد تازه مبتلا شده تبدیل شود زیرا می تواند اثربخشی و کارایی درمان های خاصی مثل اینترفرون بتا را افزایش بخشد.

۱۰- افزایش مرگ زودرس:

  • نتایج حاصل از آنالیز ۳۲ مطالعه نشان داد افراد با سطوح ویتامین D کمتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر، بیشتر در معرض خطر مرگ و میر زودرس قرار دارند. همچنین محققان فواید بیشتری در افراد با سطوح ویتامین D بالاتر از ۵۰ نانوگرم در میلی لیتر مشاهده نکردند.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: ذکتر سلام

لینک مرتبط: نکات تغذیه ای برای پدران آینده