سرطان انواع مختلفی دارد که به علل مختلف ایجاد می شود. نوع ابتلا به سرطان بسته به فرد و ویژگی های وی متفاوت می باشد. یکی از خطرناک ترین انواع سرطان ها سرطان خون است که اغلب مبتلایان به این نوع سرطان کودکان هستند. روش های مختلفی برای درمان سرطان وجود دارد که ازجمله آنها می توان به شیمی درمانی اشاره کرد. با دکتر سلام همراه باشید.

سرطان خون نوع لنفوسیتی شایع ترین سرطان در کودکان است و متاسفانه این نوع سرطان راه پیشگیری مشخصی ندارد و درمان سرطان بستگی به پیشرفت بیماری و وضعیت سلول ها و جسمانی بیمار دارد.
سرطان اصطلاحی برای اطلاق به گروهی از بیماری‌ها است که در آن سلول‌های غیرطبیعی بدون کنترل تقسیم می‌شوند و می‌توانند به سایر بافت‌ها تهاجم کنند. سلول‌های سرطانی همچنین می‌توانند از طریق خون و دستگاه لنفاوی به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کنند.
سرطان یک بیماری منفرد نیست، بلکه بسیاری از بیماری‌ها را شامل می‌شود. بیش از 100 نوع متفاوت سرطان وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با این موضوع گفتگویی را با “دکتر ولی الله مهزاد، فوق تخصص خون و سرطان” انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
علت اصلی و منشا سرطان چیست؟
علت اصلی سرطان همچنان نامشخص است ولی فاکتور های مختلف خارجی وجود دارد که می تواند در رشد سلول های سرطانی نقش داشته باشند که برخی از آنها فاکتور های مشترکی هستند. تغذیه سالم و ناسالم یکی از این عوامل موثر در شکل گیری سرطان است. مصرف گوشت های قرمز، الکل، دخانیات از جمله این موارد هستند و بعضی دیگر از عوامل سرطان زا  مانند ویروس های هچاتیت، ویروس غدد لنفاوی و ویروس هایی است که شبیه به ویروس سرماخوردگی هستند.
آیا سرماخوردگی های مکرر منجر به سرطان می شود؟
معمولا افرادی که به طور مکرر سرما می خوردند سیستم ایمنی ضعیفی دارند و ارتباطی با سرطان ندارد.
تنها شیمی درمانی شیوه مقابله با سرطان است؟
سرطان شاخص هایی برای آن تعریف شده و شیمی درمانی استاندارد ترین درمان برای آن است و بسته به نوع سرطان و خوش خیم یا بدخیم بودن ان بعد از جراحی، شیمی درمانی و بعد از آن پرتو درمانی صورت می گیرد. هر سرطانی از خود همان عضو شروع می شود . سرطان روده از خود روده و یا سرطان کبد از خود سلول های کبد شروع می شود ولی همین سلول می توند روی اعضای دیگر مانند استخوان نفوذ کند.
شایع ترین سرطان در کودکان چه نوع سرطانی است؟
سرطان خون نوع لنفوسیتی شایع ترین سرطان در کودکان است و  متاسفانه این نوع سرطان راه پیشگیری مشخصی ندارد و توصیه می شود تا قبل از 6 سالگی آزمایش خاصی ندهند.
چرا بعضی افراد به سرطان خوب جواب می دهند و برخی دیگر سریعا فوت می کنند؟
درمان سرطان بستگی به پیشرفت بیماری و وضعیت سلول ها و جسمانی بیمار دارد. اگر سرطان پیشرفت کند درمان قطعی برای آن امکان پذیر نیست و معمولا درمان برای کنترل بیماری و افزایش طول عمر و کیفیت زندگی بیمار است و مهم ترین امر برای بیمار روحیه بالای آن است.
از چه سنی باید غربالگری را شروع کرد؟
همه سرطان ها غربالگری نیاز ندارند ولی برخی از آنها مشخص است مانند سرطان سینه در خانم ها که توصیه شده است بعد از سن 35 تا 40 سال انجام شود و سالیانه ماموگرافی را انجام دهند تا تشخیص زود هنگام انجام شود. بیماری دیگری که برای غربالگری  نام برده می شود، سرطان روده یزرگ است. افرادی که ریز فاکتور ندارند، یعنی از لحاظ ژنتیکی مشکلی ندارند و جزو افراد ریسک بالا نیستند باید از سن 50 سالگی به بعد غربالگری را شروع و هر 5 سال الی 10 سال تکرار کنند.
سرطان پروستات هم بعد از 50 سالگی بحث درمان و معاینه آن توصیه می شود و همچنین در خانم ها غربالگری سرطان دور رحم است که بایستی 3 سال بعد از ازدواج آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند.
از دیگر سرطان های مورد نیاز غربالگری، سرطان پوست است. از هشدار هایی که باید به آن دقت کرد، زخم های بهبود نیافته و یا خالی که رشد کرده و تغییر رنگ داده  است.
علائم سرطان مغز استخوان و درمان آن چیست؟
سرطان مغز استخوان از خون نشات می گیرد و مشخصه های خاصی برای تشخیص دارند از جمله سن و وضعیت جسمانی بیمار.
درمان سرطان به طور کلی شامل قسمت های مختلفی است که در مراحل اولیه به جز سرطان خون و مغز استخوان که به صورت توده ای بروز پیدا می کنند،جراحی می کنند و سلول رشد یافته که به صورت توده شده است با قسمتی از بافت های سالم اطراف آن برداشته مسی شود و در مرحله بعد بر اساس میزان رشد آن، شیمی درمانی و پرتو درمانی انجام می شود.
توصیه های بهداشتی و پزشکی ؟
در صورت بروز هر گونه مشکلات گوارشی که با درمان های معمول بهبود نیابد به پزشک مراجعه کرد و خونریزی غیر طبیعی گوارش را باید جدی گرفت. تغذیه مناسب و ورزش را باید در ابتلا و به بیماری ها به خصوص سرطان ها مفید و موثر است. درمان سرطان بحث پیچیده ای است و با افزایش تعداد بیماران سرطانی حدود 20 میلیون در کل دنیا ، درمان ها نیز افزایش پیدا می کند و لی در برخی از آنها درمان قطعی وجود ندارد.
سخن پایانی؟
با وجودی که که گفته شد علت اصلی سرطان مشخص نیست و نیمی از توصیه های بهداشتی و درمانی امکان اثر بخشی دارند، در راس همه اینها ترک سیگار و دخانیات است. از لحاظ غذا حذف گوشت قرمز وفست فود ها و غذاهای فراوری شده عامل شناخته شده برای بعضی از سرطان ها هستند و لازم به ذکر است  ورزش کردن در پیشگیری از بیماری ها بخصوص سرطان ها نقش اساسی دارند.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که اسید معده که به سمت بالا می آید، بافت معده به اسید معده مقاوم شده است و لی بافت” مری” اگر در معرض مکرر اسید معده قرار گیرد مشکل زا است و اگر پیشرفت کند به مرحله خطرناکی تبدیل می شود.
منبع: ایمنا