17

در این مطلب روی صحبت ما با افرادی است که غذایی که می خورند برایشان اهمیت دارد و صرفا جهت سیر شدن غذا نمی خورند ، قصد داریم به شما مواد غذای را معرفی کنیم که نسبت به دیگر غذاها بسیار مفید تر هستند.

غذا در زندگی هر انسانی مهم است و مانند چاقوی دو لبه عمل می کند زیرا هم می تواند در حفظ سلامت موثر باشد و هم زمینه بروز بیماری های مختلف را فراهم می کند…

از این رو، داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای تامین نیازهای بدن اهمیت زیادی دارد اما ایمنی موادغذایی نیز جنبه دیگر تغذیه سالم است زیرا اگر خوراکی های مغذی در مراحل مختلف خرید، آماده سازی، پخت و نگهداری آلوده شوند، دیگر ارزشی نخواهند داشت بنابراین توجه به ۵ نکته که در پوستر این شماره به آنها اشاره می کنیم، مهم است.

از آب و مواد غذایی سالم استفاده کنید. از آب سالم برای طبخ غذا استفاده و مواد غذایی تازه و سالم را برای این منظور انتخاب کنید. در ضمن، مواد غذایی فراوری شده را انتخاب کنید؛ مثلا به جای شیر فله ای، شیر پاستوریزه در غذایتان بریزید. میوه و سبزی ها را بشویید، به خصوص اگر می خواهید آنها را خام بخورید و نکته آخر اینکه اگر تاریخ انقضای مواد غذایی گذشته بود، به هیچ وجه از آنها استفاده نکنید. چرا؟ زیرا مواد غذایی خام رطوبت بیشتری دارند و همین موضوع زمینه آلودگی به میکروارگانیسم های خطرناک را فراهم خواهد کرد. به همین دلیل اگر می خواهید از مواد غذایی خام در تهیه غذاهایتان استفاده کنید، یا آنها را بشویید یا پوستشان بگیرید زیرا در این صورت احتمال خطرساز بودنشان کمتر خواهد شد.

همه چیز را پاکیزه نگه دارید. برای این منظور باید قبل از هر نوع تماس با مواد غذایی و شروع مراحل آماده سازی آنها، دست هایتان را بشویید. تمام وسایل و تجهیزاتی را هم که برای این مرحله استفاده می کنید، بشویید و ضدعفونی کنید. در ضمن، بهتر است محیط آشپزخانه و غذاها را از هر نوع حشرات موذی محفوظ نگه دارید. چرا؟ زیرا با وجودی که بسیاری از میکروارگانیسم ها بیماری زا نیستند، اما انواع خطرناک آنها از طریق خاک، آب، حیوانات و انسان قابل انتقال هستند، مثلا روی سطح وسایل آشپزخانه، به خصوص تخته گوشت، می تواند تعداد زیادی از این میکروارگانیسم های عفونت زا بنشیند و زمینه آلودگی موادغذایی را فراهم آورد که با خوردنشان، فرد بیمار خواهد شد.

از پخت کامل غذا مطمئن شوید. کامل شدن فرایند طبخ غذا بسیار مهم است به خصوص در مورد موادغذایی ای مانند گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ و فراورده های دریایی. به علاوه، هنگام پخت غذاهایی مانند سوپ و انواع خوراک ها و خورش ها نیز مطمئن شوید که دمای غذای در حال پخت به ۷۰ درجه سانتی گراد رسیده است زیرا در این دما پخت موادغذایی کامل خواهد شد.

چرا؟ زیرا حرارت پخت باعث می شود بسیاری از عوامل بیماری زا از بین بروند. نتایج مطالعه ها نشان داده اند حرارت ۷۰ درجه سانتی گراد، غذا را برای مصرف آماده خواهد کرد به خصوص اگر در غذا از تکه های بزرگ گوشت یا مرغ استفاده شده باشد. به این دلیل حتی استفاده از دماسنج نیز کار بسیار معقولی است.

مواد غذایی خام را از پخته جدا کنید. مواد غذایی خام به خصوص گوشت قرمز، گوشت مرغ و فراورده های دریایی را از موادغذایی دیگر جدا کنید. از تجهیزات جداگانه به خصوص چاقو و تخته گوشت مخصوص برای آماده سازی هر کدام از موادغذایی خام استفاده کنید و مواد غذایی را در ظروف مناسب قرار دهید تا به این ترتیب احتمال تماس انواع خام با پخته کمتر شود.

چرا؟ زیرا احتمال زیادی وجود دارد که موادغذایی ای مانند گوشت قرمز و مرغ، دارای میکروارگانیسم های بیماری زا باشند که در مرحله آماده سازی و نگهداری می توانند به مواد غذایی خام انتقال پیدا کنند.

غذا را در دمای ایمن نگه دارید. دمای ایمن بین ۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد است البته با شرایطی که خواهیم گفت؛ غذاهای پخته را بیش از ۲ ساعت در دمای اتاق قرار ندهید، مواد غذایی پخته را در یخچال آن هم در دمای زیر ۵ درجه نگهداری کنید، غذاها را به مدت طولانی در یخچال نگذارید و نکته آخر اینکه مواد غذایی فریز شده را در دمای اتاق رها نکنید. چرا؟ برای اینکه اگر غذا را در دمای اتاق نگه دارید، میکروارگانیسم های بیماری زا به سرعت در آن رشد می کنند و بررسی ها نشان داده اند که نگه داشتن تمام خوراکی ها در دمای بین ۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد، این فرایند رشد را آهسته تر خواهد کرد. البته برخی میکروارگانیسم ها در دمای زیر ۵ درجه هم می توانند رشد کنند.