5

در این مطلب می خواهیم در مورد ماده غذایی ای صحبت کنیم که در سالیان گذشته نیز نسبت به آن اهمیت ویژه ای داده می شده و در طب سنتی و گیاهی استفاده های زیادی داشته باشد. با ما همراه باشید تا در مورد خواص زنجبیل بیشتر بدانید.

درمانگران طب های طبیعی در سراسر جهان بر این باورند که زنجبیل یکی از پرفایده ترین گیاهان دارویی است که خواص متنوع درمانی آن، این گیاه را به یکی از پرمصرف ترین گیاهان دارویی در مکاتب درمانی طب ایرانی، طب هندی و طب چینی تبدیل کرده است. این گیاه به طور کلی از جمله گیاهانی است که علاوه بر جنبه های درمانی که دارد، به عنوان یکی از چاشنی های مغذی در تهیه و طبخ بسیاری از غذاهای ملت های شرقی از جمله مردم هندوستان، چین و ایران مورد استفاده دارد. متخصصان و درمانگران طب سنتی آیورودا و چین، در متون کهن خود زنجبیل را دارویی طبیعی، مقوی قلب، محرک جریان گردش خون و محرک هضم غذا می دانند و به این نکته اشاره دارند که داروهای گیاهی تولید شده با منشا این گیاه در درمان سرماخوردگی، سرفه و التهاب های مجاری تنفسی بسیار موفق عمل کرده است.

 

 

درباره زنجبیل بیشتر بدانید

ریشه و برگ های زنجبیل به این سبب که خواص درمانی و مفید متنوعی دارد همواره مورد توجه درمانگران و متخصصان شیوه های درمانی طبیعی در دنیا قرار گرفته است. درمانگران امروزه نه تنها از ریشه و برگ های این گیاه به طور مستقیم برای درمان بیماری مراجعان خود استفاده می کنند بلکه داروهای صنعتی را که با منشا گیاهی و با کمک عصاره یا پودر خشک شده این گیاه تهیه شده است، را به بیماران خود تجویز می کنند. تا امروز در سراسر جهان بسته بندی های متنوعی از زنجبیل به صورت پودر، اسانس و عصاره تولید شده و روز به روز بر تنوع محصولات و فرآورده های دارویی این گیاه دارویی افزوده می شود. این محصولات متنوع هر کدام به منظور درمان بیماری هایی مانند تهوع، کم اشتهایی، اسپاسم ها عضلانی، گرفتگی های روده، برونشیت، سرماخوردگی و برخی از بیماری های مفصلی مثل روماتیسم مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

اگر به کوهنوردی علاقه دارید، بخوانید

اگر چه بسیاری از علاقه مندان حرفه ای به کوهنوردی با این متد آشنایی دارند اما شاید لازم باشد یک بار آن را با مخاطبان سیب سبز مرور کنیم که استفاده از پاشویه پودر زنجبیل تاثیر درمانی بسیار مفیدی در درمان سرمازدگی اعضای بدن به ویژه در روزهای سرد زمستانی دارد. افرادی که علاقه زیادی به کوهنوردی در روزهای سرد برفی زمستان دارند، بهتر است همواره ترکیبی از گیاه خشک شده زنجبیل و برگ های آن را به همراه داشته باشند تا با کمک این پودر و آب گرم عضو سرمازده را پاشویه کرده و بدن فرد را به شرایط عادی بازگردانند.

 

 

تسکین عوارض شیمی درمانی با زنجبیل

تهوع ناشی از شیمی درمانی یکی از شایع ترین عوارضی است که همواره پس از جراحی ها و شیمی درمانی به روی بیماران سرطانی در بدن آن ها مشاهده می شود. خوشبختانه در طب سنتی به نکاتی درباره کاهش میزان تهوع ناشی از شیمی درمانی با کمک گیاه زنجبیل اشاره شده است. براساس تحقیقات صورت گرفته، مصرف زنجبیل توسط مبتلایان به سرطان در یک دوره درمانی پیش از آغاز شیمی درمانی و حین آن به کاهش میزان تهوع ناشی از مصرف داروهای شیمیایی و مواد بیهوشی کمک می کند و حتی در مواردی این حساسیت را به طور کامل از بین می برد.

 

 

از سرطان روده پیشگیری کنید

یکی از مهم ترین خواص درمانی که تا به امروز برای گیاه زنجبیل به ثبت رسیده است، خاصیت معجزه آسای آن در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده به ویژه روده بزرگ است. افرادی که در خانواده آن ها سابقه ابتلا به این بیماری وجود دارد، بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مصرف زنجبیل را در سبد غذایی خود قرار دهند و در هفته ۲ تا ۳ بار از زنجبیل در غذاهای شان مصرف کنند. در ترکیب گیاه زنجبیل ماده ای به نام zingiberen وجود دارد که علاوه بر ایجاد طعم و مزه خوب در غذا، از رشد سلول های سرطانی در روده بزرگ پیشگیری می کند. از این رو درمانگران طب سنتی هند مصرف این ادویه را در تهیه غذاهای رژیم روزانه به مخاطبان خود توصیه و تجویز می کنند.

 

 

شربت ضد سرماخوردگی بسازید

درمانگران طب سنتی چین برای بیماران مبتلا به سرماخوردگی شربتی خانگی و بسیار موثر را تجویز می کنند. این شربت که از ترکیب زنجبیل و چند ماده طبیعی دیگر به دست می آید، خواص درمانی قابل ملاحظه ای در درمان سرماخوردگی و تسکین دردهای ناشی از آن دارد. برای تهیه این شربت کافی است؛ یک قاشق چای خوری از زنجبیل خشک شده را با یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری آب لیموی تازه و یک لیوان آب ولرم ترکیب کنید و آن را برای تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی و بهبود این بیماری میل کنید.

 

 

نکته طلایی ویژه خانم های باردار

استفاده از زنجبیل برای درمان تهوع و استفراغ ناشی از دوران بارداری بسیار موثر است اما همواره در این زمینه تاکید شده که خانم های باردار از مصرف خودسرانه این گیاه دارویی در ایام بارداری پرهیز کنند. بنابراین برای پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ ناشی از بارداری به ویژه تهوع های صبحگاهی پیشنهاد می کنیم در این زمینه با نظارت پزشک زنان و مشاوره یک متخصص طب سنتی ماهر از خواص درمانی و مفید زنجبیل در این زمینه بهره مند شوید.

 

 

نسخه برای درمان التهاب مجاری تنفسی

به اعتقاد درمانگران گیاه درمانی و طب سنتی مصرف برگ های زنجبیل در تسکین التهاب و تورم گلو و مجاری تنفسی بسیار موثر است. برای این منظور درمانگران توصیه می کنند در زمان ابتلا به سرماخوردگی چند برگ از گیاه زنجبیل را در دهان بگذارید و آهسته بجوید یا عصاره به دست آمده از جوشانده برگ های زنجبیل را غرغره کرده و از خواص آن برای درمان التهاب ها وتسکین دردهای گلو استفاده کنید.

 

 

درمان اسپاسم های عضلانی با تونیک زنجبیل

تونیک زنجبیل نیز یکی دیگر از فرآورده های این گیاه دارویی است که برای از بین بردن اسپاسم ها و گرفتگی عضلات از سوی درمانگران طب مکمل و جایگزین توصیه می شود. این تونیک علاوه بر آن که به صورت صنعتی از سوی کارخانه های تولید محصولات گیاهی تولید می شود، به صورت سنتی نیز توسط درمانگران طب سنتی و مکمل نیز در شیوه های مختلف درمان های طبیعی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. شیوه استفاده از این تونیک اینگونه است که با استفاده از چند قطره از تونیک زنجبیل می توان موضع مورد نظر را که دچار گرفتگی یا اسپاسم شده را ماساژ داد.

 

 

کنترل تهوع در دوران بارداری

براساس تحقیقات پژوهشگران، استفاده از زنجبیل برای درمان تهوع و استفراغ دوران بارداری بسیار موثر است. تهوع و استفراغ بارداری به ویژه در ساعات اولیه روز از شایع ترین عوارض ناشی از بارداری در زنان است. براساس تحقیقات به عمل آمده، مصرف زنجبیل به میزان مشخص و تحت نظارت پزشک یا متخصص زنان موجب کنترل و درمان تهوع و استفراغ در این دوران می شود.

 

 

زنجبیل برای چه افرادی ممنوع است؟

مصرف بیش از اندازه و بی قاعده از هر ماده خوراکی عوارض جانبی به همراه دارد.

مصرف بیش از اندازه از زنجبیل نیز عوارض جانبی متعددی با خود به همراه دارد که از میان آن ها می توان به ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه گوارش، سوزش و درد معده و همین طور به برافروختگی و عصبی شدن فرد پس از مصرف بی قاعده از آن اشاره کرد.

از سوی دیگر افرادی که تصمیم دارند از این گیاه در رژیم غذایی خود استفاده کنند، باید مراقب باشند که این گیاه با برخی از داروهای شیمیایی از قبیل وارفارین و اسپرین که برای رقیق کردن خون مورد استفاده دارند، تداخل دارویی دارد. از این رو پیش از مصرف زنجبیل و گنجاندن آن در رژیم غذایی با متخصص طب سنتی و پزشک خود مشورت کنید.

خانم های باردار و خانم هایی که به نوزادان خود شیر می دهند، باید از مصرف خودسرانه این گیاه در این دوران پرهیز کنند. مصرف زنجبیل در این دوران تاثیراتی را در ساختار بدن و تولید شیر می اندازد و ممکن است موجب تغییر مزه و بوی شیر مادر و ممانعت نوزاد از مصرف آن شود.