برخی ترفندهای تغذیه ای می توانند باعث افزایش دریافت انرژى در دوران بارداری شوند می خواهیم مادران باردار را با منابع غذایی مفید مختص این دوران آشنا کنیم افزایش دریافت گروه شیر و لبنیات و  پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنى کمک زیادی به رشد بهتر جنین خواهد کرد .

◊ راه هاى افزایش دریافت انرژى (مقوى کردن) عبارت اند از:

  • استفاده از مربا، عسل، خرما، شیره انگور و شیره خرما همراه با صبحانه
  • استفاده از حداقل دو میان وعده شامل بیسکویت (ترجیحاً سبوس دار) کیک، کلوچه، نان و پنیر، نان و سیب زمینى، نان و تخم مرغ، نان و خرما، نان روغنى، نان شیرمال همراه با یک لیوان شیر و انواع میوه در فواصل وعده هاى غذایى اصلى
  • مصرف مقدار بیشترى از گروه نان و غلات مثل نان، برنج و ما کارونى. خانم هاى باردار لاغر مى توانند روزانه تا ۱۱ سهم از این گروه که معادل ۳۳۰ گرم نان یا ۷۷۰ گرم برنج پخته (حدود ۴ کفگیر) مى باشد، مصرف کنند.
  • استفاده بیشتر از سیب زمینى در انواع غذاها و یا در میان وعده ها
  • مصرف نان همراه با سایر مواد غذایى مانند برنج در وعده ناهار و شام
  • استفاده از بستنى هاى پاستوریزه و میوه هاى شیرین (انگور، خربزه، انجیر، توت، خرما) شیرینى و انواع خشکبار به عنوان میان وعده
  • استفاده از لبنیات پرچرب (شیر و ماست پرچرب، پنیر خامه اى و کشک)
  • اضافه نمودن مقدارى کره به غذا در هر وعده غذایى
  • استفاده از روغن زیتون داخل سالاد
  • مصرف سرشیر، خامه و کره در وعده صبحانه
  • استفاده از قلم گوسفند و گاو در طبخ غذاها

◊ راه هاى افزایش دریافت پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنى (مغذى کردن وعده غذایى)

  • افزایش دریافت گروه شیر و لبنیات (ماست، پنیر، کشک و بستنى)
  • افزایش دریافت گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها
  • افزایش دریافت گروه میوه ها و سبزى ها

◊ راه های افزایش دریافت گروه شیر و لبنیات

  • استفاده از شیر، ماست، پنیر، و بستنى به عنوان میان وعده (بیسکویت و شیر، نان و ماست، نان و پنیر، شیربرنج، فرنى و امثال آن). خانم هاى باردار لاغر مى توانند روزانه تا ۴ سهم از مواد این گروه مصرف کنند.
  • مصرف دوغ کم نمک و غلیظ و بدون گاز در وعده هاى غذایى
  • استفاده از کشک در غذاهایى نظیر آش کشک، آش دوغ، کشک بادمجان در برنامه غذایى روزانه

◊ راه های افزایش دریافت گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها

  • استفاده بیشتر از غذاهاى تهیه شده با انواع گوشت ها (کتلت، کباب، انواع خورش و….)
  • استفاده از تخم مرغ در صبحانه یا میان وعده (آب پز، نیمرو، املت)
  • استفاده از تخم مرغ همراه با غذا (عدس پلو یا رشته پلو همراه با خاگینه)
  • استفاده از غذاهاى تهیه شده با تخم مرغ (انواع کوکو، کتلت و…)
  • استفاده از غذاهاى تهیه شده با انواع حبوبات (برخى از خورش ها، آش ها، خوراک ها، آبگوشت، عدسى، خوراک لوبیا….)
  • مصرف انواع خشکبار و مغزها (گردو، پسته، بادام، و….) به عنوان میان وعده

◊ راه هاى افزایش دریافت گروه میوه ها و سبزى ها

  • استفاده از سبزى هایى نظیر گوجه فرنگى، هویج، خیار، ساقه کرفس، به عنوان میان وعده
  • استفاده بیشتر از غذاهاى تهیه شده با سبزى ها (انواع آش، سوپ، برخى از خورش ها، کوکو ها…..)
  • استفاده بیشتر از میوه ها به عنوان میان وعده

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: بارداری و امواج مضر