15

بسیاری از افراد در تمام فصول سال دچار مشکلات تنفسی هستند ، شاید شما نیز از برخی این جملات را شنیده باشید “دیگر نفسم بالا نمی آید” ، “نمی توانم نفس بکشیم” ؛ مشکلات ریوی گاهی اوقات کوتاه مدت هستند و گاهی نیز تبدیل به یک اختلال مزمن می شوند.

 

«نفسم بالا نمی آید»، «سخت نفس می کشم» «نفس کشیدن برایم مشکل شده»؛ در شهرهایی مثل تهران این جمله را زیاد می شنویم.

به جز افرادی که مبتلا به آسم و سایر ناراحتی های تنفسی هستند، این جملات حتی از افراد سالم هم شنیده می شود، حتی افرادی که مشکل تنفسی هم ندارند، درهوای آلوده دچار مشکلات تنفسی می شوند اما گاهی می توان با یک فهرست خرید ساده کاری کرد که نفس کشیدن راحت شود.

 

 

طبیعت هم می تواند ضدآسم باشد

برای آن هایی که نفس کشیدن برای شان سخت است

«سالی هید»، پروفسور بیماری های ریه در دانشگاه «ایندیانا» که به تازگی تحقیقاتی در مورد تاثیرات مواد غذایی روی خوب نفس کشیدن انجام داده است می گوید: «آسم یک بیماری است که مشخصه آن التهاب مزمن راه های هوایی است، خیلی از غذاها ممکن است این روند التهابی را بدتر کنند و برخی از غذاها هم ممکن است باعث بهبود این حالت شوند. طبیعی است که هیچ کس به شما نخواهد گفت که داروها و اسپری مخصوص آسم یا داروهای آنتی بیوتیکی که برای عفونت های ریه مصرف می کنید را کنار بگذارید اما بدانید که انتخاب غذاهای مناسب می تواند نفس کشیدن شما را راحت تر و احتیاج تان به دارو، ماسک یا اسپری را کمتر کنند.»

 

 

فشارخون نگیرید، سرفه هم نکنید

کم نمک بخورید

نتایج مطالعه ای که در دانشگاه «مکران» انجام گرفته نشان می دهد، زنان مبتلا به آسم و سایر بیماری های ریوی که یک رژیم غذایی کم نمک دارند رژیم غذایی آن ها طی یک روز حداکثر ۳/۱ تا ۵/۱ گرم نمک داشته است تا کمتر از زنانی که نمک در رژیم غذایی آن ها بسیار زیاد است دچار حمله و مشکل تنفسی شوند، تنفس برای آن ها راحت تر شود. دانشمندان معتقدند نمک، سلول های عضلانی صاف موجود را ریه تحریک می کند و در عین حال میزان کلسیم در داخل سلول ها را به هم می ریزد و این باعث می شود که سلول ها فعالیت معمول خود را انجام دهند و در نتیجه تنفس سخت تر شود. به هر حال نمی توان نقش نمک را در حملات تنفسی نادیده گرفت. محدودکردن میزان نمک فواید دیگری هم برای شما دارد. یادتان باشد که یکی از اصلی ترین منابع نمک در زندگی روزانه غذاهای آماده و فست فودها هستند که به راحتی می توان آن ها را از رژیم غذایی حفظ کرد یا حداقل مصرف آن ها را محدود کرد.

 

 

به قرمزها فکر کنید

آنتی اکسیدان ها

براساس مطالعات انجام گرفته، افرادی که دچار آسم یا عفونت ریه هستند رادیکال های آزاد مضر بیشتری در بدن و ریه خود دارند و این باعث می شود ، ریه آن ها دچار ترشح بیشتر و تنفس برای شان مشکل تر شود. یک مطالعه در سوئد نشان داده افرادی که مقدار زیادی آنتی اکسیدان مصرف می کنند (مثلا ۶۰ میلی گرم در روز بتاکاروتن) میزان رادیکال های آزاد کمتری نسبت به افرادی که این میزان آنتی اکسیدان را مصرف نمی کنند دارند و در نتیجه عملکرد ریه آن ها بهتر است. این مطالعه نشان داده، خوردن روزانه ۵ وعده میوه و سبزی می تواند ۸میلی گرم بتاکاروتن به بدن شما برساند. این در حالی است که برخی مطالعات نشان داده، روزی ۴ تا ۶ میلی گرم بتاکاروتن برای بدن انسان کافی است. یک مطالعه دیگر که در آلمان انجام گرفته نشان داده، افرادی که هفته ای ۳۰ میلی گرم لیکوپن دریافت می کنند با تعداد دفعات کمتر و با شدت کمتر دچار حملات تنگی نفس یا آسم می شوند. اگر فکر می کنید که این میزان آنتی اکسیدان ها در غذای تان کافی نیست و سبزی ها و میوه های تازه کم مصرف می کنید با پزشک خودتان مشورت کنید تا یک رژیم غذایی مناسب به شما بدهد.

هندوانه و گوجه فرنگی منابع غنی از کیلوین در طبیعت هستند (یک قاچ بزرگ از یک هنداونه، متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ میلی گرم و یک گوجه فرنگی متوسط ۳میلی گرم لیکوپن در خود دارند) برخی مکمل ها و پودرها به تازگی به بازار عرضه شده اند که حاوی آنتی اکسیدان های مختلف هستند.

 

 

چرا خانم ها باید فلفل دلمه ای بخورند

ویتامین C

تحقیقات پژوهشگران دانشگاه «یل» نشان داده، افرادی که برای ۲ روز متوالی هر روز ۵۰۰ میلی گرم اسید اسکوریک (ویتامین C) در رژیم غذایی خود دارند طی ماه های سرد کمتر دچار تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه های حساسیتی و حملات آسم می شوند. در این تحقیقات مشخص شده است که اسید آسکوریک احتمالا با جلوگیری از آزادشدن هیستامین اثرات خود را اعمال می کند. هیستامین، ماده ای شیمیایی است که باعث تورم راه های هوایی و مشکلات تنفسی می شود و در واقع ویتامین C شبیه قرص های آنتی هیستامین است.

شما می توانید با اضافه کردن مرکبات، فلفل دلمه ای (که یک منبع عالی ویتامین C است) و سایر منابع ویتامین C به غذای تان، نفس کشیدن تان را راحت تر کنید. یادتان باشد که براساس تحقیقات دانشمندان کانادایی، از هر ۱۰ زن در این کشور، یک نفر به مقدار کافی ویتامین C در رژیم غذایی خود نمی خورد.

 

 

ماهی بخورید، سویا نه

ماهی

گروه تحقیقاتی دانشگاه «ایندیانا» در یک مطالعه خود به طور روزانه، هر روز یک قرص حاوی امگا۳ به گروهی از خانم ها دادند (هرکدام از این قرص ها حاوی ۲/۳ گرم EPA و ۲/۲گرم DHA که هر ۲ از انواع امگا۳ هستند، در خود داشتند)، در نهایت پس از ۲هفته این افراد در شرایط مختلف با افرادی که این رژیم غذایی را نداشتند مورد مقایسه قرار گرفتند و مشخص شد که افرادی که روزانه امگا۳ دریافت کرده بودند در زمان ورزش یا در زمان سرماخوردگی وضعیت تنفسی بهتری دارند.

درکل امگا۳ خاصیت ضدالتهابی دارد و احتمالا خاصیت مثبت این ماده در بهبود وضعیت تنفسی چه در افراد مبتلا به آسم و چه در افراد عادی ناشی از همین خاصیت ضدالتهابی آن است. البته تحقیقات اخیر نشان داده که امگا۶ برعکس امگا۳ خاصیت ایجاد التهاب در بدن دارد و برای همین باید حواس تان باشد که مواد غذایی حاوی امگا۳ مصرف کنید نه امگا۶. ماهی هایی مثل سالمون، ماهی تن و ماهی خال مخالی منابع عالی امگا۳ هستند، در حالی که مواد غذایی حاوی سویا بیشتر امگا۶ دارند.

 

 

اگر می خواهید در سرما آسم نگیرید

کافئین

خوردن روزانه مقدار زیادی کافئین می تواند به خصوص در کسانی که دچار آسم فعالیتی هستند از شدت علائم بکاهد. به طور مثال تحقیقات پژوهشگران در دانشگاه «گلاسکو» نشان داده، کسانی که ۳ فنجان قهوه می خورند و سپس ورزش می کنند، کمتر از دیگران به آسم ورزشی مبتلا می شوند. کافئین نقش چشمگیری در شل کردن عضلات و در عین حال راه های هوایی را گشاد می کند. ثابت شده است که قهوه می تواند برخی از علائم ناراحت کننده آسم را برطرف کند و برای همین به خصوص در افرادی که آسم فعالیتی یا ورزشی دارند یا در کسانی که دچار آسم هستند و می خواهند در هوای سرد قرار بگیرند، توصیه می شود قهوه بخورند.