شاید بسیاری از ما با این بماری سرو کار نداشته باشیم و از خود بپرسیم مگالوبلاستیک چه نوع کم خونی است؟ اما بهتر است بدانید کم خونی مگالوبلاستیک زمانی رخ می دهد که بدن سلول های قرمز خون را بزرگتر از حد نرمال تولید می کند و در این صورت گلبول های قرمز خون کم است.

نشانه های کم خونی مگالوبلاستیک

رایج ترین نشانه این کم خونی خستگی است، اما نشانه ها می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برنامه درمانی برای کم خونی مگالوبلاستیک ممکن است شامل تغییر در رژیم غذایی، مکمل های ویتامینی خوراکی، و در برخی موارد، تزریق ویتامین B-12  باشد.

کم خونی مگالوبلاستیک نوعی کم خونی و یک اختلال خونی است که در آن تعداد سلولهای قرمز خون کمتر از حد طبیعی است. وظیفه سلول های قرمز خون انتقال اکسیژن در بدن است. هنگامی که بدن سلول های قرمز خون را به اندازه کافی ندارد، بافت ها و اندام به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمی کنند.

انواع مختلفی از کم خونی با علل و ویژگی های مختلف وجود دارد. کم خونی مگالوبلاستیک توسط سلول های قرمز خون که بزرگتر از حد معمول است، به وجود می آید. که به عنوان کمبود ویتامین B-12 یا کم خونی ماکروسیتیک شناخته شده است.

کم خونی مگالوبلاستیک ناشی از سلول های قرمز خون است که به درستی تولید نشده است. از آنجا که سلول ها بیش از حد بزرگ هستند، آنها ممکن است قادر به خروج از مغز استخوان نباشند تا وارد جریان خون  شده و حامل اکسیژن شوند.

علل کم خونی مگالوبلاستیک:

دو علت شایع کم خونی مگالوبلاستیک کمبود ویتامین B-12 و فولات است. این دو ماده غذایی برای تولید سلول های قرمز خون سالم  نیاز هستند. هنگامی که شما به اندازه کافی آنها را دریافت کنید، در آرایش سلول های قرمز خون شما موثر هستند، این امر منجر به تقسیم سلول ها و تکثیر آنها می شود.

کمبود ویتامین ب 12:

مواد مغذی موجود در ویتامین B-12 در برخی از مواد غذایی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و شیر وجود دارند. برخی از افراد به اندازه کافی نمی توانند ویتامین B-12 را از مواد غذایی جذب کنند که این امر منجر به کم خونی مگالوبلاستیک می شود. کم خونی مگالوبلاستیک ناشی از کمبود ویتامین B-12 است که به عنوان یک کم خونی خطرناک شناخته می شود.

کمبود ویتامین B-12  اغلب از فقدان یک پروتئین در معده ایجاد می شود. بدون فاکتور داخلی، صرف نظر از میزان مواد غذایی که می خورید ویتامین B-12 جذب نمی شود.

کمبود فولات:

فولات ماده مغذی دیگری برای توسعه سلول های قرمز سالم خون است. فولات در مواد غذایی مانند جگر گاو، اسفناج و کلم بروکلی وجود دارد. شما همچنین می توانید آن را در غلات غنی شده دریافت کنید. فولات اغلب با اسید فولیک مخلوط می شود که از لحاظ پزشکی، اسید فولیک به صورت مصنوعی از فولات موجود در مکمل ها به دست می آید.

از رژیم غذایی خود مطمئن شوید که در آن فولات کافی وجود داشته باشد. زنان باردار به دلیل مقادیر بالایی از فولات مورد نیاز جنین در حال رشد، بیشتر احتمال دارد که  دچار کمبود فولات شوند.

علائم کم خونی مگالوبلاستیک:

  • تنگی نفس
  • ضعف عضلانی
  • رنگ پریدگی غیر طبیعی پوست
  • التهاب زبان (زبان متورم)
  • از دست دادن اشتها / از دست دادن وزن
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • ضربان قلب سریع
  • زبان صاف و بدون پرز
  • سوزن سوزن شدن دست و پا
  • بی حسی در اندام

لینک های مرتبط: مقابله با کم خونی و فقر آهن ، چگونگی تشخیص کم خونی مگالوپلاستیک

منبع: دکتر سلام