تشویق به خوردن

والدین بخاطر تجریباتی که دارند باید کودکشان را به مصرف خوردنی های مفید تشویق کنند.در این میان برخی والدین هستند که دوست دارند این کار را انجام دهند ولی راه و روش آن را نمیدانند و سبب میشوند کودک از آن خوردنی دلزده شود.چگونه میتوان کودک را به خوردن تشویق کرد؟چه راههایی برای تشویق کودک به خوردن وجود دارد؟

کم نیستند والدینی که وقتی کودکانشان از مصرف بعضی مواد غذایی بخصوص سبزیجات امتناع می‌ورزند از آنها می‌خواهند که حتما آن را بخورند اما با این کار خود کودکان بدتر دچار دلزدگی می‌شوند.

پدر و مادرها مجددا سعی در توضیح فواید سبزیجات دارند اما آنها دیگر گوش نمی‌کنند. راه حل این نیست بلکه باید روشی فرهنگی برای آن پیدا کرد و بچه‌ها را با بازی‌ها و شیوه‌های گوناگون آموزشی به مصرف خوراکی‌های سالم، ترغیب نمود.

کتاب‌ها و دستورات غذایی فراوانی برای بزرگسالان وجود دارند، اما کمتر مواردی دیده می‌شود که غذاهایی بخصوص با سبزیجات برای بچه‌ها پخت و تزیین شود و باب میل آنها باشد.

در این سری از نوشته‌ها سعی بر این داریم به مواد غذایی اشاره کنیم که بچه‌ها زیاد تمایلی به مصرف آن ندارند اما به شیوه‌های خاصی می‌توانید آنها را به خوردن تشویق کنید.

زمان اختصاص دهید

امروزه اکثر پدر و مادر‌ها بسیار درگیرند و ذهن مشغولی دارند. اما وقتی شما هم یکی از والدین شدید پس باید برای کودکان خود وقت بگذارید.

در این بین اگر زمان‌های خاصی برای آشپزی با کودکان خود بگذارید بسیار هیجان انگیز و مفید خواهد بود.

در قرن بیست ویکم انتخاب سریع والدین در رفتن به فست‌فود‌ها است در حالی که همان زمان را می‌توانند صرف یک آشپزی سریع سالم در منزل همراه با بچه‌های خود نمایند.

فراموش نکنید. عادات خوب غذایی جزو چیزهایی است که بچه‌ها باید یاد بگیرند پس به آنها  آموزش دهید.

یک نفس عمیق بکشید و با بچه‌ها به خرید خوراکی‌ها بروید

با کودک به خرید رفتن آسان نیست، بخصوص با کوچک‌ترها وهمراه بردن کالسکه آنها که خسته نشوند.

اما واقعیت این است که درگیر کردن بچه‌ها در برخی از امور خانه تنها جنبه تفریح و سرگرمی ندارد، بلکه به آنها اعتماد به نفس و قدرت هم می‌دهد یا حتی اگر نمی‌توانند به خرید بیایند تهیه لیست مواد غذایی لازم برای منزل و نوشتن آن را به عهده آنها بگذارید و در این کار آنها را مشارکت دهید در واقع قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری به آنها بدهید.

بعنوان مثال امشب برای شام با لازانیا هویج بخوریم یا نخود فرنگی؟ کدامیک؟

یا اگر به خرید می‌روید، کمی حس کنجکاوی آنها را تحریک کنید… “واااای این چه میوه‌ای است؟ میوه‌ای جدید … دوست داری امروز این را امتحان کنیم؟”

یا پس از خرید بچه‌ها را در باز کردن بسته‌بندی‌ها، جای دادن مواد خریداری شده در قفسه‌ها یا یخچال و حتی طرز پخت آنها مشارکت دهید.

باغچه کوچکی داشته باشید

داشتن باغچه‌ای کوچک بطوری که کاشت گیاهان و سبزیجات آن از ابتدا با خود شما باشد تاثیر شگرفی در بچه‌ها دارد. البته نه تنها بچه‌ها بلکه انرژی مثبت آن به خود شما هم منتقل می‌شود.

بچه‌ها لذت کاشت گیاهان و نگهداری و مراقبت از آنها را یاد می‌گیرند و همین مساله خوردن آنها را برایشان موضوع جالبی می‌نماید. می‌توانید کتابچه راهنمای کوچکی بگیرید و با کمک آن این کار را انجام دهید.

اگر هم امکان داشتن چنین باغچه‌ای را ندارید گلدان‌های کوچکی تهیه کنید و در آنها چند نوع گیاه خوراکی را پرورش دهید.

بچه‌ها را با فنون خاصی به مصرف خوراکی‌ها تشویق نمایید

بچه‌ها معمولا اگر از ظاهر چیزی خوششان نیاید آن را نمی‌خورند، حال هر مزه‌ای داشته باشد. ضمنا اینکه چه ماده غذایی برایشان مفید و کدامیک مضر است در احساس آنها به خوردن آن اثری ندارد.

بنابراین بیهوده تلاش نکنید که به آنها مرتب یادآوری کنید کدام ماده غذایی برای رشد و بلند تر کردن قد آنها مفیداست و کدام مضر. آنها انتخابی بر اساس این گفته‌ها نخواهند داشت.

اغلب بچه‌ها بخاطر ظاهر ماده غذایی آن را می‌خورند و متاسفانه اکثر آنها تمایلی به مصرف سبزیجات و ساقه‌ها از خود نشان نمی‌دهند.

آنچه که ما سعی داریم در این سری نوشته‌ها به شما بیاموزیم این است که چگونه و با چه روش‌هایی می‌توانید آنها را تشویق به خوردن سبزیجات کنید.

از بروکلی گرفته تا سیب زمینی و هویج و…. در این سری مقالات استفاده ازروش‌هایی ازجمله برش‌های شکل‌داری از سبزیجات و شیرینی‌های خانگی تا اشکال مختلف ساندویچ‌ها با طعم‌های مختلف را به شما نشان خواهیم داد.

کودک را با مواد غذایی تنبیه یا تشویق نکنید

تجربه نشان داده است که معمولا اگر خوراکی را بعنوان تشویق و جایزه به کودکان  بدهید از خوردن آن کمتر احساس خوشایندی خواهند داشت و از سویی دیگر مثلا اگر ماده غذایی شیرینی را به کودکان بعنوان پاداش انجام کاری بدهید این حس در آنها بوجود می‌آید که مزه شیرینی “خوب” و بقیه طعم‌ها “بد” هستند.

بنابراین به مرور زمان بچه‌ها از خوردن طعم‌های دیگری از مواد غذایی بجز شیرینی سر باز می‌زنند و یا با بی‌میل آن را می‌خورند.

خود دار باشید و آرامش خود را حفظ کنید 

تحقیقات نشان داده است که یک کودک برای امتحان کردن طعم یک ماده غذایی باید قبلا آن را حدودا بیست بار دیده باشد.

پس اگر از خوردن یک ماده غذایی سر باز می‌زند خیلی سخت نگیرید. می‌توانید در پاسخ به این کار او از او بخواهید اگر اشکالی ندارد مادر یا پدر آن را بخورند و با کمال میل آن خوراکی را مقابل کودک با اشتها بخورید.

به حجم و اندازه غذای آنها توجه داشته باشید

بخاطر داشته باشید بچه‌ها معده کوچکی دارند و آنها را مجبور به خوردن حجم زیادی از مواد غذایی نکنید. این سوال مهمی است که باید قبل از غذا دادن به آنها پاسخ دهید. آیا در آن زمان گرسنه هستند؟

نکته دیگر اینکه گوشت و سبزیجات را در بشقاب غذایشان به تکه‌های کوچک تقسیم کنید. بهتر جواب خواهد داد.

از کودک نخواهید بیشتر از اندازه بخورد

هرگز بچه‌ها را وادار نکنید وقتی گرسنه نیستند بیشتر از آنچه که میل دارند بخورند، زیرا در آینده هم باعث زیاده‌خوری در آنها خواهد شد.

از احساسی که مواد غذایی به ما می‌دهند برایشان بگویید

اگر بچه‌های شما کمی بزرگ‌تر هستند می‌توانید حسی از هیجان و احساس در کنار غذا‌ها بیافرینید. از آنها سوال کنید برای شام چه چیز‌هایی دوست دارند.

مراقب باشید انتخاب آنها ممکن است چیپس و بستنی و یا هله هوله باشد. از کوره در نروید و با آنها نجنگید.

آگاه باشید که خوراکی‌هایی که آنها انتخاب می‌کنند احساسی چون بیش‌فعالی یا برعکس سنگین شدن و تنبلی به آنها می‌دهد.

آن موقع است که می‌توانید نتیجه انتخاب‌شان را به آنها گوشزد نمایید و بگویید در صورت انتخاب خوراکی‌های سالم می‌توانند احساس خوشایندتری داشته باشند.

نیکی پاکبین

منبع : زندگی آنلاین