ماساژ درمانی از جمله قدیمی ترین انواع روش های درمانی است که برای درمان برخی بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. علم ماساژ درمانی علم بسیار پیچیده ای است که نیاز به فراگیری دارد. ماساژ درمانی انواع مختلفی دارد که از جمله انواع روش های ماساژ می توان به ماساژ آیورودا اشاره کرد. با دکتر سلام همراه باشید.

آیورودا یک واژه سانسکریت به معنی علم زندگی و شاید یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌های درمانی در دنیا است که از بیش از ۵۰۰۰ سال قبل به‌طور سـنتی از استاد به شاگرد منتقل می‌شده و ریشه در متون مقدس آریائی‌های باستان دارد.
آیورودا یک روش درمانی قدیمی هندی است، فلسفه آیورودا (علم زندگی و عمر طولانی) مشتمل بر یک سری معالجات شامل گیاهان دارویی،‌ تغییر رژیم غذایی، مراقبه، رایحه درمانی،ماسـاژ و حرکات یوگا برای نگهداری یا بازیابی سـلامتی است .اولین سوال در ذهن یک پزشک آیورودا این نیست که فرد مراجعه‌کننده دچار چه نوع بیماری است، بلکه این است که بیمار من چه شخصیتی دارد، خلقیات، توانایی‌ها و استعدادهای او چیست و پس از تشخیص این مسائل تصمیم گیری درمانی شروع می‌شود.
آیورودا یک واژه سانسکریت به معنی علم زندگی و شاید یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌های درمانی در دنیا است که از بیش از ۵۰۰۰ سال قبل به‌طور سـنتی از استاد به شاگرد منتقل می‌شده و ریشه در متون مقدس آریائی‌های باستان دارد. حدود ۳۰۰۰ سال قبل (۹۰۰ سال قبل از میلاد) سه دانشمند بزرگ اصول آن را از منابعی که وجود داشت، جمع آوری کردند و کتاب‌های برجای مانده از آنان هنوز هم برای دانشجویان، اساتید و درمانگران این رشته مفید است. بسیاری از صاحبنظران، سیستم آیورودا را به‌عنوان مادر تمامی روشهای شفابخشی می‌شناسند.
آیورودا شامل هشت شاخه اصلی (طب اطفال، طب زنان و زایمان، چشم پزشکی، طب سالمندان، گوش و حلق و بینی، مسمومیت شناسی، طب عمومی و جراحی) است. بسیاری از روش‌های شفابخشی مدرن (ماساژ، رژیم درمانی، گیاهان، پولاریتی‌تراپی، کینزیولوژی، شیا تسو، طب سوزنی، طب فشاری، سنگ درمانی، رنگ درمانی، مراقبه) در اصل شاخه‌هایی از فلسفه آیورودا هستند.
ماساژدرمانی آیورودیک بر اساس مزاج شناسی و تعیین «دوشا» یا مزاج غالب فرد برنامه‌ریزی می‌شود. بر اساس طب آیورودا بدن انسان از سه دوشای اصلی به نام‌های واتا، پیتا و کافا تشکیل شده است.
هر سه دوشا در همه افراد وجود دارد ولی معمولا یکی غالب است. ترکیب دوشاها در ساختمان بدنی هر فرد طبع او را می‌سازد؛ که در آیورودا به آن پراکریتی گفته می‌شود.
شخصیت، عکس‌العمل‌ها، تمایلات غذایی و ساختار بدنی هر فرد تحت تاثیر دوشای غالبش قرار می‌گیرد.
اکنون به برخی از فواید ماساژ آیورودیک اشاره می‌کنیم:
با افزایش گلبول‌های سفید سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و ما را در برابر بیماری‌ها مصون می‌دارد.
در رفع سردرد و بی خوابی مفید واقع می‌شود.
سبب برطرف شدن گرفتگی عضلات می‌شود.
سبب افزایش گردش خون و بهبود خون‌رسانی به عضلات و پوست می‌شود.
برای افراد مسن، ناتوان و بستری که قادر به حرکت نیستند سبب کاهش دردهای بدنی و پیشگیری از زخم بستر می‌شود.
برای نوزادان و زنان باردار قابل انجام است.
سبب کاهش استرس و ایجاد آرامش می‌شود.
یبوست مزمن را درمان می‌کند.
سبب افزایش سطح انرژی بدن و ایجاد نشاط و سرزندگی می‌شود. بنابر این برای بیماران افسرده به درمان کمک می‌کند.
دربهبود دردهای مزمن بدنی مانند فیبرومیالژیا بسیار موثر است.
روغن‌ها و اسانس‌های انتخابی در ماساژ آیورودیک معمولا از روغن‌های ترکیبی به همراه اسانس‌های مناسب فرد استفاده می‌شود.
لازم به ذکر است باید بین غذا خوردن و گرفتن ماساژ فاصله زمانی مناسبی وجود داشته باشد. یک ساعت بعد از یک غذای سبک و یا سه ساعت پس از یک غذای سنگین فاصله زمانی مناسبی است.
موارد ممنوعیت ماساژ
مبتلایان به فشار خون بالای کنترل نشده، سرمازدگی، عفونت‌های موضعی، عفونت‌های منتشر، ابتلای به بدخیمی‌ها و سرطان‌های مهاجم، وجود توده‌های مشکوک، زخم باز، مناطقی که دچار اختلال حسی شده‌اند یا حسشان از بین رفته است. (گزگز و بی‌حسی دست‌ها یا پاها)، التهاب حاد مفاصل، صرع، دیابت پیشرفته و عارضه دار، التهاب سیاه‌رگ‌ها و وجود لخته خون در عروق، ابتلا به هموفیلی، تب شدید، مسمومیت‌ها، تصلب شرایین یا آترواسکلروز شدید، نارسایی کبد، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی.
منبع: شفا آنلاین