28

یکی از غذاهایی که در سراسر دنیا طرفداران بسیار زیادی دارد ، ماکارونی است. این خوراکی نیز انواع گوناگونی دارد که در کل همه ی آنها تا حدودی خواص مشابهی دارند. در این مطلب در رابطه با فواید و همچنین ارزش غذایی این خوراکی صحبت خواهیم کرد.

آیا تا به حال نوشته های روی بسته بندی انواع ماکارونی را خوانده اید؟ ماکارونی تهیه شده از آرد سمولینا، ماکارونی سبوسدار، ماکارونی غنی شده، اینها عناوینی هستند که این روزها روی بسته بندی انواع این محصول می بینیم، اما پرسش اینجاست چه نوع ماکارونی ای انتخاب کنیم؟ آیا ویژگی درج شده روی بسته بندی، نشان دهنده کیفیت و ارزش تغذیه ای بالای محصول است؟

 

 

ماکارونی غنی از نشاسته

ماکارونی یکی از پرطرفدارترین مواد غذایی است و مصرف به اندازه آن می تواند تا حدودی نیاز بدن به انرژی را تامین سازد. دلیل اهمیت ماکارونی مواد نشاسته ای آن است. نشاسته نوعی کربوهیدرات پیچیده با شاخص گلایسمی (قند) پایین است که با ورود به بدن از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری و بتدریج انرژی آزاد کرده و مازاد آن به صورت گلوکز در کبد و عضلات ذخیره و در حین فعالیت روزانه انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

ماکارونی از نظر میزان کربوهیدرات شبیه برنج، نان و اکثر غذاهای تهیه شده از غلات است و ماده اولیه آن آرد سمولینای گندم دوروم است. برای تهیه این آرد، گندم کامل آسیاب نشده و کمتر سبوس گیری می شود. در نتیجه ویتامین، املاح و پروتئین بیشتری نسبت به گندم های نرم آسیاب شده دارد. تهیه ماکارونی با آرد سمولینا بسیار رایج و معمولی است و تمام کارخانه ها موظف به استفاده از این آرد هستند؛ بنابراین ذکر این ویژگی روی بسته بندی ماکارونی نشان دهنده امتیاز بالای این محصول نسبت به سایر کارخانجات نیست.

 

 

ماکارونی سبوسدار

افزودن سبوس به ماکارونی از جمله اقدامات مناسبی است که موجب کاهش کالری و افزایش ویتامین، املاح معدنی و فیبر محصول می شود. ویژگی سبوس به گونه ای است که تا حدود ۸۰ درصد از مواد مغذی آن پس از پخت باقی خواهد ماند. با مصرف محصولات سبوسدار می توان تا حدود زیادی از یبوست، چاقی، افزایش فشار و چربی خون و دیابت در امان ماند.

 

 

ماکارونی غنی شده

چند سالی است که برخی ماکارونی ها را با آهن، اسید فولیک، فیبر و ویتامین B غنی می کنند. افزودن این ریزمغذی ها برای بهبود ارزش تغذیه ای محصول می تواند تا حدود زیادی افراد را در برابر خطرات ناشی از کمبود برخی مواد مغذی بیمه کند، اما غنی سازی همیشه به نفع سلامت ما نیست. افرادی که قصد مصرف محصولات غنی شده را دارند باید از وضعیت سلامت خود آگاه باشند. برای مثال افرادی که هموگلوبین یا آهن خونشان بالاست (بخصوص مردان) نباید از محصولات غنی شده با آهن استفاده کنند. تجمع آهن در خون موجب رسوب آن در بافت کبد و مغز شده و عوارض ناشی ازآن برای سلامت تهدیدکننده خواهد بود.

از طرف دیگر ممکن است کارخانه ای ادعا کند که محصولش را با ویتامین B غنی کرده است و فرد با این تصور که نیاز روزانه بدن به این ویتامین را با مصرف محصول غنی شده تامین خواهد کرد از مصرف سایر مواد مغذی حاوی ویتامین B اجتناب کند، اما باید دید مسوول فنی کارخانه مدعی، چه مقدار ویتامین B، در چه حجمی از آرد ریخته است. آیا این میزان برای رفع کمبود ویتامین B روزانه بدن کافی است؟ آیا ویتامین افزوده شده در حین فرآیند حرارتی تخریب نشده است؟

 

 

ماکارونی را دم نکنید!

نتیجه تحقیقاتی که در داخل و خارج کشور روی تمامی غذاهای کربوهیدراتی انجام شده نشان داده است، هر چه فرآیند پخت غذا های حاوی کربوهیدرات مانند ماکارونی کامل تر و طولانی تر باشد، هضم و جذب ترکیبات قندی و نشاسته ای آن راحت تر شده و این امر موجب افزایش ناگهانی قندخون و گرسنگی مجدد می شود. این موضوع برای افراد دیابتی و چاق بسیار خطرناک است؛ بنابراین پس از آن که ماکارونی در آب پخت آن را آبکش کرده و از دم کردن آن اجتناب کنید.

 

 

ماکارونی های رنگی

این روزها بنا به ادعای مسوولان کارخانجات مواد غذایی، ماکارونی های رنگی را با پودر سبزیجاتی چون اسفناج، گوجه فرنگی، هویج، نعناع و حتی جلبک رنگ می کنند. این مواد مسوول ایجاد رنگ های سبز، نارنجی و قرمز ماکارونی هستند و می توانند تا حدودی ارزش تغذیه ای محصول را افزایش دهند؛ البته این را هم بدانید که محصولاتی هم هستند که با رنگ های صنعتی مجازرنگ می شوند؛ این رنگ هااغلب شیمیایی بوده و رنگ جذاب تر و تندتری نسبت به رنگ های طبیعی دارند. عدم جذابیت رنگ های طبیعی به دلیل تغییراتی است که طی خشک شدن سبزیجات روی رنگدانه ها ایجاد و موجب کاهش کیفیت رنگ می شود.

ماکارونی ۲ نوع خشک و تازه دارد. نوع خشک آن که همان پاستا، لازانیا و… است ۲۰ تا ۲۴ ماه و نوع تازه آن که اغلب در فریزر فروشگاه های مواد غذایی یافت می شود و حاوی ترکیبات مختلف گوشتی است ۲تا۴ ماه قابلیت ماندگاری دارد. خوب است بدانید، استفاده از سبزیجات تازه ای چون فلفل دلمه ای، هویج، نخود، چند حبه سیر و چند قطره آبلیمو، طعم و مزه این غذا را بی نظیر می کند.