سداب

Ruta Graveolens نام علمی گیاه سداب و Rue نام انگلیسی این گیاه است. گیاه سداب از سرده سداب،از راسته افراسانان و از تیره سدابیان است.

سداب ضد التهاب،کاهش دهنده بعضی فعالیت های عصبی،ضد سرطان و ضد میکروب است و همچنین سقط جنین و ضد بارداری از مضرات آن است.گیاه سداب خواص و مضرات متعددی دارد که البته خواص آن بیشتر جلب توجه می کند.

همه آنچه باید درباره گیاه سداب بدانید

سداب با نام علمی Ruta Graveolens به عنوان یک گیاه دارویی استفاده از آن خواص زیادی برای سلامتی یا حتی درمان برخی بیماری ها دارد.

سداب به عنوان گیاهی سخت و همیشه سبز شناخته می شود که درختچه بومی منطقه مدیترانه و جزایر قناری است و در مکان های صخره ای، سنگی و سواحل خشک رشد می کند.

قسمت پایین گیاه شامل ساقه چوبی و برگ های آن به رنگ آبی مایل به سبز است و بوی آن نیز قوی و نامطبوع است. طعم برگ های سداب تلخ، ترش و آبدار است. گیاه سداب از تیره سداب از راسته افراسانان است. طبیعت سداب تازه گرم و خشک است که با خشک کردن گیاه میزان آن افزایش می یابد.

از مزایای گیاه سداب می توان به خاصیت ضدالتهابی،کاهش دهندگی برخی فعالیت های عصبی، ضدسرطانی و ضدمیکروبی آن اشاره کرد. البته مزایا و مضرات گوناگونی برای گیاه سداب مطرح است که به عنوان مثال، سقط جنین و ضدبارداری بودن از ویژگی های منفی آن به شمار می آید.

گیاه سداب به عنوان یکی از قدیمی ترین داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شده است. گیاه سداب بومی اروپاست، اما در کشورهای دیگری‌ نیز به طور گسترده کشت می شود.

در گذشته برای مقابله با بیماری وبا و سایر بیماری های مسری دیگر نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. علاه بر این، سداب به عنوان گیاه بادشکن و پاکسازی کننده رگ ها نیز شناخته می شود و از سایر موارد درمانی آن می توان به بیماری های مفصلی، گوش، حلق و بینی، اعصاب، ریوی، گوارشی، زنان، دفع انگل ‌ها و کاهش میزان میل جنسی اشاره کرد.

بر طبق مدارک و کتب موجود گیاه سداب از قدیمیترین گیاهان دارویی مورد استفاده در طب سنتی ایران و دیگر ملل بوده و برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته است.

امروزه نیز به علت اثرات منحصر به فرد در صنعت داروسازی از آن استفاده میشود. سداب گیاه بومی اروپاست اما در کشورهای دیگری‌ نیز به طور گسترده کشت می شود.

این گیاه همیشه سبز بوده و دارای گل هایی به رنگ زرد و کوچک است که بوی زننده ای دارد و در گذشته برای مقابله با مرض وبا و بیماریهای مسری دیگر از آن استفاده می شده است.

بوی نامطبوع، تند و زننده این گیاه، حشرات را دور میکند و از آن برای درمان گزیدگی حشرات استفاده میشود. در طب سنتی ایران این گیاه و گونههای ان به خوبی شناسایی و درمان بسیاری بیماریها کاربرد داشته است، از نظر ابن سینا این گیاه، بسیار بادشکن و پالاینده رگ ها است و از خواص سداب برای درمان بیماریهای مفصلی، گوش، حلق و بینی، اعصاب، ریوی، گوارشی، زنان، دفع انگلها و کاهش میزان میل جنسی بهره میبرد.

ویژگی ضدقارچی سداب

از گیاه سداب برای مقابله با عفونت های قارچی مانند پای ورزشکار استفاده می شود. متناسب با شدت عفونت به طور ویژه در افراد مبتلا به پای ورزشکار برای بهبود تسکین خارش پوست استفاده می شود.

بیشتر بخوانید:آشنایی با آزمایش ذخیره تخمدان

تمیزی پوست با سداب

ویژگی ضدقارچی سداب ضمن کمک به درمان آلودگی پوست باعث زیبایی و شفافیت پوست می شوند. آنتی اکسیدان موجود در سداب باعث جداسازی پوست از رادیکال های آزاد شده و از روند پیری زودرس جلوگیری می کند.

از بین بردن شپش ها با سداب

روغن و عصاره های تهیه شده از سداب تهیه برای دفع و حذف شپش کاربرد دارد و استفاده منظم از آنها می تواند باعث دفع انگل ها از لا به لای موها شود.

ارتباط سداب و آرام بخشی

در حملات عصبی و صرع سداب به عنوان یک داروی گیاه آرام بخش مورد استفاده قرار می گیرد. نوروتوکسین موجود در سداب با القای بی حسی باعث تسکین عصب می شود.

فعالیت ضدباکتریایی سداب

سداب برای از بین بردن باکتری ها گزینه موثری شناخته می شود. برای مقابله با عفونت های دستگاه ادراری، روده بزرگ و کوچک می توان دمنوش آن را نوشید. علاوه بر این، سداب از احتمال بروز مسمومیت غذایی و باکتری سالمونلا جلوگیری می کند.

ویژگی ضداسپاسم سداب

سداب برای بهبود درد عضلانی گزینه مفیدی محسوب می شود، همچنین برای بهبود درد عضلات، گرفتگی قاعدگی و اضطراب نیز روش موثری است.

سداب و ویژگی ضدالتهابی آن

التهاب ناشی از آرتروز با استفاده از سداب کاهش می یابدف بنابراین بهتر است برای کمک به کاهش سفتی عضلات و بهبود دردهای مفصلی به طور روزانه یک تا 2 فنجان دمنوش سداب بنوشید.

ارتباط سداب و قاعدگی

سداب ضمن داشتن خاصیت تحریک قاعدگی می تواند سیکل منظم قاعدگی در زنان را بهبود بخشد.

درمان سرطان با سداب

تاثیر اعجاب انگیز و معجزه آسای گیاه سداب در  از بین بردن  سلول های بدخیم تومورهای مغزی و سرطان ها توسط محققان ایتالیایی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.

ویژگی فوق العاده ای گیاه سداب برای نابود ساختن سلول تومورهای مغزی و بیماری های خطرناکی مانند سرطان نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

مطالعات و بررسی های انجام شده نشان می دهند این گیاه می تواند بدون آسیب رساندن به سلول های سالم اقدام به کشتن و از بین بردن سلول های بدخیم کند. عصاره گیاه سداب سلول های بدخیم تهاجمی تومور مغزی گلیوبلاستوما را بدون وارد کردن آسیب به سلول های سالم از بین می برد.

فواید دیگر سداب برای سلامتی

برای بهره مندی از مزایای ضدانگلی سداب می توان دم کرده آن را همراه روغن زیتون برای از بین بردن کرم های معده استفاده کرد.

برای تسکین درد پهلو، سینه، تنگی نفس و تسکین دل پیچه ترکیب گیاه خشک شده سداب با شوید گزینه مفیدی محسوب می شود.

بهبود درد روماتیسم، تپش قلب، سرگیجه و سردردهای مربوط به یائسگی از دیگر مزایای مصرف سداب است.

عملکرد بهتر دستگاه گوارش همراه با افزایش اشتها با مصرف گیاه سداب میسر می شود.

از کمپرس سداب برای رفع خستگی چشم و تقویت بینایی استفاده کنید.

قرار دادن برگ های سداب روی پیشانی باعث تسکین سردرد می شود، مخلوط این گیاه با سرکه را می توان برای تسکین سردرد ناشی از سرماخوردگی در بینی چکاند. علاوه بر این، ترکیب پودر گیاه سداب با عصل باعث بهبود درد مفاصل می شود.

از دیگر خواص سداب می توان به شکستن و دفع سنگ مثانه اشاره کرد.

گیاه سداب به عنوان پادزهر مناسب جهت دفع سموم ناشی از مارگزیدگی کاربرد دارد، همچنین مسمومین ناشی از نوشیدن الکل را نیز درمان می کند.

مصرف دم کرده سداب با عسل باعث رفع سکسکه غیرعادی می شود.

چکاندن چند قطره سداب جوشانده شده در گوش ضمن ضدعفونی کردن گوش درد آن را نیز تسکین می بخشد.

برای کاهش تب و دفع سموم از طریق پوست سداب گزینه موثری است.

خواص سداب (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت سداب تازه گرم و خشک بوده و چنانچه از گیاه خشک شده استفاده شود درجه گرمی و خشکی آن بالاتر میرود. برخی خواص دارویی این گیاه عبارتند از:

  • گیاه سداب خاصیت ضد اسپاسم دارد.
  • مصرف گیاه دارویی سداب،کاهنده میل و نیروی جنسی در مردان بوده، باعث کاهش حجم منی می شود.
  • از خواص سداب خاصیت ضد انگل بوده، مصرف دم کرده آن همراه با روغن زیتون کرمهای معده را از بین میبرد.
  • از خواص دم کرده این گیاه درمان نفخ بوده و بادشکن است، به این منظور 2 تا 5 گرم از پودر این گیاه را دم کرده و بعد از غذا مصرف شود.
  • خوردن گیاه خشک شده سداب، به همراه شوید، برای تسکین درد پهلو، سینه، تنگی نفس و تسکین دل پیچه مفید است.
  • بهبود درد روماتیسم، تپش قلب، سرگیجه و سردردهای مربوط به یائسگی از دیگر خواص سداب است.
  • مصرف گیاه سداب به دلیل ایجاد عملکرد بهتر دستگاه گوارش، باعث افزایش اشتها می شود.
  • کمپرس دم کرده سداب، روی چشم، خستگی چشم را برطرف و قدرت بینایی را تقویت می‌کند، همچنین برای تقویت روشنایی چشم می توان سداب، رازیانه، گل شاه پسند وحشی، گل سرخ و گل مامیران را به یک اندازه دم کرده و مصرف کرد، علاوه بر آن می توان گیاه سداب را همراه با نمک به همین منظور مصرف کرد.
  • برای تسکین سردرد می توان برگ‌های تازه سداب را روی پیشانی قرار داد، همچنین چنانچه سائیده این گیاه را با سرکه مخلوط کرده و کمی در بینی بچکانید، سردردی را که حاصل از سرماخوردگی باشد را ساکت میکند، در ضمن گرد سائیده شده سداب همراه با عسل، درد مفاصل را برطرف میکند.
  • از دیگر خواص سداب استفاده از آن به منظور خرد کردن و دفع سنگ مثانه است.
  • گیاه سداب، پادزهر مناسبی جهت سموم حاصل از گزیدگی مار است و نیز مسمومیت ناشی از مشروبات الکلی را برطرف میکند، به این منظور کوبیده آن را با انجیر خشک و مغز گردو مخلوط کرده و بخورید.
  • مصرف دم کرده سداب با عسل، سکسکه غیر عادی را رفع می کند.
  • استفاده از جوشانده گیاه سداب به صورت ریختن چند قطره در گوش، باعث ضد عفونی شدن گوش شده و درد گوش را تسکین میدهد.
  • این گیاه در کاهش تب و دفع سموم از طریق پوست موثر است.
  • از جمله اثرات گیاه سداب که در روایات ذکر شده میتوان به زیاد شدن عقل و ایمن شدن از تعدادی بیماریها و درمان بیماریهای گوش نام برد.

مضرات سداب ( موارد احتیاطی و منع مصرف)

علیرغم گسترده بودن خواص سداب، مصرف مقدار زیاد این گیاه موجب مسمومیت شده و ایجاد التهاب و ورم مخاط دستگاه هاضمه و رحم می‌کند. مصرف سداب در زمان بارداری ممنوع بوده باعث سقط جنین می شود.

کاهش حرارت بدن و ضعف، کاهش نبض و زیاد شدن ادرار از اثرات سوء آن بر اثر زیادهروی در مصرف گیاه سداب است.

استفاده از این گیاه برای افرادی که مزاج گرم و خشک دارند و به اصطلاح صفراوی هستند، مضر بوده بایستی با احتیاط مصرف شود.

در پایان لازم به ذکر است، حساسیت‌های پوستی حتی ممکن است در اثر تماس گیاه با پوست یا بدن ایجاد شود. همچنین استنشاق بوی گیاه سداب ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ شود.

با توجه به عوارض شدید این گیاه توصیه می‌شود از مصرف خودسرانه آن پرهیز گردد و در صورت موجود بودن داروهای صنعتی این گیاه، از آن‌ها با احتیاط مصرف شود.

بیشتر بخوانید:زیان جبران ناپذیر اسپری های ضد عرق

هشدارها و موارد احتیاطی درباره مضرات مصرف سداب

با وجود طیف گسترده ای از مزایای سداب برای سلامتی، اما این مصرف بیش از حد این گیاه باعث مسمومیت، ایجاد التهاب و ورم مخاط دستگاه هاضمه و رحم می شود.

به یاد داشته باشید مصرف سداب در زمان بارداری به دلیل احتمال سقط جنین ممنوع است.

کاهش حرارت بدن، نبض، ضعف و افزایش میزان ادرار از دیگر مضرات مصرف بیش از حد سداب است.

استفاده از این گیاه برای افراد دارای مزاج گرم و خشک توصیه نمی شود.

تماس پوست با گیاه سداب در برخی افراد باعث بروز واکنش های آلرژیک است. حتی بوییدن آن نیز در برخی افراد باعث بروز حالت تهوع و استفراغ می شود، بنابراین بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.

گزارش: الهه زارعی