دکتر شکوه مقصودلو جراح – دندانپزشک ترمیمی، زیبایی، پروتز، ایمپلنت، درمان ریشه و کودکان

آدرس: یوسف‌آباد- نبش خیابان شصتم-ساختمان تابان-طبقه ۴-واحد ۴۰۱

تلفن:

۰۲۱۸۸۰۳۹۶۱۲-۰۲۱۸۸۰۳۴۲۲۶

صفحه اصلی

اضطراب و ترس در دندانپزشکی

همه ی ما دندان هایی زیبا و خوش استایل را دوست داریم و می دانیم که دندان ها و زیبایی و سلامت آن ها چه قدر در قضاوت دیگران در مورد ما موثر هستند. اما گاهی ترس از مراجعه به دندانپزشکی تمام این مزایا را از ما می گیرد. ترس از دندانپزشکی یا دنتال فوبیا یا ادونتوفوبیا ترسی رایج در سراسر دنیا است. پس خبر خوب این است که در این زمینه تنها نیستید. از نظر تاریخی ترس و اضطراب در دندانپزشکی، همیشه وجود داشته است و طبق مطالعات این اضطراب هنگام مراجعه به دندانپزشکان بیشتر از زمانی است که بیمار به دیدن پزشکان دیگر رشته ها می رود. این اضطراب به انتظار بیمار از درد نسبت داده شده است. در طول قرن‏های گذشته، کنترل درد یکی از عوامل پیشرفت در کاهش اضطراب بوده است.

دلایل اضطراب:

  • نداشتن کنترل روی روند کار: درمان‌های دندان‌پزشکی به گونه‌ای است که بیمار اصلاً نمی‌تواند مراحل درمانی را ببیند و چون هیچ کنترلی روی اتفاقی که در داخل دهانش می‌افتد ندارد در نتیجه دچار اضطراب و وحشت می‌شود. (مانند پرواز در یک هواپیما.)
  • احساس خجالت: چون افراد دوست ندارند فردی بیگانه داخل دهان آن ها را نگاه کند. البته فراموش نکنیم که دهان هم جزئی از بدن ما است.
  • محیط دندانپزشکی: صندلی دندانپزشکی، تحریک کنندگی صدای مته، یا ترس از استفراق و خفگی باشد که حتی از درد هم نگرانی درباره آنها بیشتر باشد.
  • تجربه ای تلخ: داشتن تجربه ای منفی از گذشته و یا دوران کودکی و القا جملات منفی از طرف اطرافیان هم می تواند شما را از رسیدگی به ظاهر زیبای دندان هایتان باز دارد. این ترس موجب عدم رسیدگی به بهداشت دهانو بروز مشکلاتی مانند درد، آبسه، از دست دادن دندان‏های شیری و دائمی می شود و نیاز به درمان های پیچیده تر ودردناک تر دارد. اضطراب می‌تواند باعث مراجعات نامنظم و عدم پیگیری درمان گردد و در سطح وسیع‏تر باعث مشکلات عدیده‏ای همچون اختلال در خواب، افکار منفی و احساس اعتماد به نفس پایین می‏شود.

ترس کودکان از دندانپزشکی:

ترس کودکان از دندان‌پزشکی هم چیزی شبیه ترس بزرگسالان است. در کودکان هم ترس یا به واسطه تجربه ناخوشایند قبلی است یا اطلاعات ترسناکی که از دوستان همسن خود یا از بزرگتر‌ها شنیده اند. متاسفانه بسیاری از والدین از دندان‌پزشکی بعنوان نوعی تنبیه استفاده می‌کنند. به فرزند خود می‌گویند:« اگر کار بدی انجام دهی به دندان‌پزشکی می رویم تا برایت آمپول بزند» یا «به دکتر می‌گویم: دندانت را بکشد.» در نتیجه در ذهن بچه دندان‌پزشکی بصورت یک محل ترسناک و درمان‌های آن به شکل نوعی تنبیه دردناک شکل می‌گیرند. در این شرایط خیلی طبیعی است که کودکی از دندان‌پزشکی بترسد. والدین اصلاً نباید درباره مراحل درمان با کودک صحبت کنند بلکه تمرکز صحبت‌ها باید بر زیبا شدن و سالم شدن دندان‌ها و از بین رفتن درد و ناراحتی کودک بعد از درمان باشد. البته ترس کودک را می‌توان تعدیل و منحرف کرد اما در مورد بیماران بزرگسال این امکان تقریبا وجود ندارد. یک دندان‌پزشک با حوصله که تجربه کار با اطفال را داشته باشد معمولا با بکارگیری ترفندهای خاصی می‌تواند ترس را کاهش داده و درمان لازم را برای بیمار انجام دهد.

وقتی به دلیل ترس ملاقات با دندانپزشک به تعویق بیفتد، حالا دندان‌پزشک با شرایطی روبرو است که درمان بیمار بسیار سخت تر است. التهاب و عفونت لثه‌ که شاید قبلا با یک جرمگیری ساده قابل درمان بود ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. از سوی دیگر معمولاً در این شرایط تخریب دندان‌ها در حدی است که ترمیم و بازسازی آن‌ها کار دشوار و گران قیمتی خواهد بود و حتی بعد از انجام درمان نیز نمی‌توان نسبت به موفقیت درمان و ماندگاری دندان اطمینان کافی داشت.

ترس از تزریق بی‌حسی:

یکی از شایع‌ترین ترس‌های بیماران ترس از تزریق بی‌حسی است. در این مورد باید گفت تزریق دندان‌پزشکی برخلاف ظاهر ترسناک سرنگ‌های فلزی آن اصلا به اندازه تزریق‌های سایر نقاط بدن دردناک نیست. سوزن‌های دندان‌پزشکی بسیار ظریف‌تر ونازک‌تر از سوزن‌های تزریقات عادی هستند و علاوه بر آن مهارت و تکنیک دندانپزشک در تزریق بی حسی تاثیر بسزایی در بدون درد بودن آن دارد تا حدی که حتی بیماران بزرگسال بعد از تمام شدن درمان دندان از دندانپزشک برای عدم تزریق تشکر می کنند در صورتی که تزریق بی حسی آنقدر با مهارت انجام شده که بیمار متوجه آن نمی شود. همین مقایسه ساده می‌تواند ترس شما را به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش دهد. در ضمن یادتان باشد حاصل همین تزریق چند ثانیه‌ای صحیح توسط دندانپزشک ماهر می‌تواند درمانی بدون درد و بدون استرس باشد. در ضمن برخی از دندان‌پزشکان برای کاهش درد در لحظه تزریق از ژل‌های بی‌حسی موضعی استفاده می‌کنند که در کاهش درد تزریق کمابیش موثر است

تکنیک های مختلف برای کنترل اضطراب در دندانپزشکی:

استفاده از داروهای آرام بخش و خواب آور، روش‏های کنترل رفتار و تلفیقی از هر دو روش است.

برای کنترل ترس رویکردهای زیر می تواند کمک کننده باشند:

تا جایی که ممکن است بر روی صندلی دندانپزشکی وضعیت راحتی به خود بگیرید. در حالی که چشم هایتان بسته و عضلاتتان را شل کرده اید، آهسته و عمیق تنفس کنید. یک کلمه مانند “آرامش” و یا “اوم”  و مانند اینها انتخاب کنید و ضمن انجام تنفس آن کلمه را تکرار کنید و ذهنتان را روشن نگه دارید. اگر افکار مزاحمی وارد ذهنتان شد تمرکزتان را دوباره به تنفس تان و کلمه آرام بخش ذهنتان معطوف کنید.

عملکرد یک دندانپزشک ماهر برای کاهش ترس و اضطراب:

خوشبختانه دکتر مقصود لو برای آرام کردن بیمار مضطرب آموزش دیده اند و درمان ها و روش هایی برای کم کردن درد و ترس و اظطراب دارند از جمله:

*با لبخند به بیمار یادآوری می کنند که دیدن یک دندانپزشک برای مشاوره هرگز درد نداشته و ندارد.

به آرامی روند کار و میزان ناراحتی آن را برای بیمار توضیح می دهند.

به صورت مداوم در حین کار برای ادامه از بیمار اجازه می گیرند.

به بیمار اجازه می دهند در هر زمان از مداوا، کار متوقف شود.

هر زمانی که بیمار استراحت خواست زمانی برای استراحت به بیمار بدهند.

پیشگیری بهتر از درمان است:

به طور منظم برای کنترل مشکلات دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید. ویزیت‌های مکرر از چند راه به ‌شما کمک می‌کند: رابطه خوبی با دندانپزشک برقرار می‌کنید، با مواد و تجهیزات دندانپزشکی و اقدامات معمول در مطب آشنا می‌شوید، امکان تشخیص زودرس مشکلات دندانی فراهم و نیاز به درمان‌های دندانی طولانی و شدید برطرف می‌شود.

 

برخورد دلسوزانه، گرم و دور از هیاهوی کادر دندانپزشکی دکتر مقصودلو حتماً شما را شگفت زده خواهد کرد.

دکتر شکوه مقصودلو جراح – دندانپزشک ترمیمی، زیبایی، پروتز، ایمپلنت، درمان ریشه و کودکان

آدرس: یوسف‌آباد- نبش خیابان شصتم-ساختمان تابان-طبقه ۴-واحد ۴۰۱

تلفن:

۰۲۱۸۸۰۳۹۶۱۲-۰۲۱۸۸۰۳۴۲۲۶

صفحه اصلی

https://www.instagram.com/dr.shokouhmaghsoudlou/