شایعترین علت نارسایی پیشرفته کلیه در دنیا دیابت است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع آن، اقدامی صورت نگیرد، بعد از مدتی بیمار دچار نارسایی کلیه می شود. بنابراین برای پیشگیری از بیماری های کلیوی لازم است دیابت خود را کنترل کنیم. با هم نظر دکتر افسون را در مورد این بیماری و مراقبت هایی که بیماران دیابتی باید انجام دهند را بخوانیم.
 
دکتر افسون امامی نایینی در مورد ابتلا به بیماران کلیه در مبتلایان به دیابت، گفت: نشانه های بیماری کلیوی شامل پروتئین در ادرار(پروتئین اوری ،فشارخون بالا بیش از 130 / 85 میلیمترجیوه)، افزایش وزن، کاهش اشتها، جمع شدن مایعات در بدن مانند ورم قوزک پا، انگشتان یا زیر چشم ها، کاهش نیاز به انسولین یا قر ص های دیابت، خستگی و ضعف، تهوع و استفراغ، اشکال در تمرکز، کاهی رنگ شدن پوست و بی خوابی، همراه با خستگی روزانه است.
وی افزود: فاکتورهای خطر برای ایجاد بیماری کلیه در زمینه دیابت شامل سابقه فامیلی وجود مشکل کلیوی در زمینه دیابت، فشارخون بالا، کنترل نامناسب قندخون، مصرف سیگار، چاقی و سن بالا است.
این فوق تخصص بیماری های کلیه خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه درگیری کلیه در دیابت بخصوص در سال های اول کاملا بدون علامت و نشانه است، هر فرد دیابتی باید به محض تشخیص بیماری دیابت به فکر کلیه خود باشد و حتما غربالگری از نظر بررسی کلیه را انجام دهد.
وی در مورد زمان مناسب غربالگری بیان داشت: در افراد با دیابت تیپ 1 پس از گذشت 5 سال از شروع دیابت و در افراد با دیابت تیپ 2 به محض تشخیص دیابت ، باید آزمایش ادرار از نظر بررسی وجود آلبومین در ادرار انجام شده و اگر مشکل کلیوی وجود داشت با پزشک متخصص در این زمینه مشورت شود.
امامی در ادامه افزود: اگر مشکل کلیوی وجود نداشت باید این غربالگری سالیانه تکرار شود و همچنین آزمایشات خونی برای ارزیابی عملکرد کلیه بایستی به طور سالیانه انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین عارضه درگیری کلیه در زمینه دیابت پیشرفت آن به سمت نارسایی مزمن کلیه و نهایتا نیاز به انجام دیالیز و پیوند کلیه است. این فوق تخصص بیماری های کلیه افزود: درگیری کلیه ها به دنبال دیابت را باید در مراحل اولیه تشخیص داد، زیرا فقط در این مرحله می توان درمان موثر آن را آغاز کرد.
وی در مورد پیشگیری از ابتلا به بیماری های کلیوی در بیماران دیابتی بیان داشت: کنترل مناسب و دقیق قندخون، به ویژه در مراحل اولیه دیابت بسیار موثر است. امامی افزود: کنترل مناسب فشارخون در افرادی که دیابت دارند، اما هنوز پروتئین دفع نمی کنند باید کمتر از 80 / 130 باشد و اگر دفع پروتئین داشته باشد باید کمتر از 75 / 125 میلیمتر جیوه باشد.
وی خاطرنشان کرد: موارد دیگر پیشگیری شامل محدودیت مصرف پروتئین و نمک در رژیم غذایی، عدم استفاده از سیگار و کاهش وزن در افراد چاق است.
این فوق تخصص بیماری های کلیه یادآور شد: درمان  شامل همه موارد پیشگیری به همراه استفاده از داروهای خاص زیر نظر پزشک متخصص و نهایتا در موارد پیشرفته بیماری انجام دیالیز و پیوند کلیه است.
منبع: ایمنا