رژیم های غذایی مختلفی وجود دارند که افراد به دلایل مختلف آنها را مورد استفاده قرار می دهند. یکی از انواع رژیم های غذایی که از جمله سالم ترین آنها نیز می باشد رژیم غذایی مدیترانه ای است. در این رژیم از مواد غذایی بسیار سالمی استفاده می شود که تمامی نیاز های بدن را رفع و همچنین کمترین ضرری را نیز برای بدن ندارد. با دکتر سلام همراه باشید.

روغنی که مغز را جلا می دهد

اصطلاح استرس اُکسیداتیو یا عدم تعادل بین تولید رادیکال ‌های آزاد و توانایی بدن برای رفع اثرات مضر آن از طریق آنتی ‌اُکسیدان‌ ها، به عنوان یک عامل مهم در افزایش اختلالات حافظه در نظر گرفته می‌شود. رادیکال‌ های آزاد به عنوان بخشی از سوخت ‌و ‌ساز طبیعی سلول ‌ها ایجاد می‌شوند و معمولا توسط سیستم دفاعی بدن از بین می ‌روند.

عوارض رادیکال های آزاد

تولید بیش از حد این مولکول ‌های ناپایدار می‌تواند سیستم دفاعی ما را مختل کند و به سلول ‌ها آسیب برساند،‌ اما ترکیبات آنتی ‌اکسیدان در غذاهایی که می ‌‌خوریم، می‌تواند این فرآیند را خنثی سازد. رژیم سرشار از آنتی ‌اکسیدانِ مدیترانه ‌ای، در واقع به تغذیه‌ مردم کشورهای حاشیه‌ دریای مدیترانه گفته می‌شود که شامل گیاهان، آجیل، ماهی، غلات سبوس ‌دار و روغن ‌های سالم مانند روغن زیتون است و مصرف گوشت قرمز در آن کم است. به دلیل استفاده از این رژیم،‌ بیماری ‌های قلبی در کشورهای حاشیه‌ مدیترانه مانند یونان، ایتالیا و فرانسه نسبت به آمریکای شمالی به طرز چشم‌گیری کمتر است.

یک تحقیق

در یک تحقیق ۴۴۷ نفر که متوسط سن آن ها ۶۷ سال بود مورد مطالعه قرار گرفتند. این آزمایش با عنوان «پیشگیری با رژیم مدیترانه ‌ای» بین سال ‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ اجرا شد. افراد در این آزمایش به سه گروه تقسیم شده بودند و به طور تصادفی برای سه دسته رژیم‌ غذایی انتخاب می‌شدند، رژیم سرشار از روغن زیتون به مقدار زیاد (یک لیتر در هفته)، رژیم سرشار از آجیل ، حدود یک اونس یا ۳۰ گرم به طور روزانه و رژیم کنترلی کم‌ چرب.

شرکت‌کنندگان در این آزمایش برای تشخیص توانایی ‌های حافظه ‌شان مورد بررسی قرار می ‌گرفتند. در ابتدای آزمون میزان توجه و عملکرد اجرایی آن ها در مهارت‌ های فکری سطح بالاتر بررسی شد و به طور میانگین بعد از تقریبا ۴ سال پس از اجرای رژیم مجددا مورد بررسی قرار گرفتند.

قبولی رژیم مدیترانه ای در آزمایش

  • افرادی که تحت رژیم کنترلی کم‌ چرب قرار داشتند، عملکرد شناختی ‌شان به میزان قابل توجهی افت کرد.
  • افرادی که رژیم مدیترانه ‌ای سرشار از آجیل‌ داشتند در تست‌ های مربوط به حافظه بهتر عمل کردند.
  • افرادی که رژیم سرشار از روغن زیتون داشتند در عملکرد اجرایی و تست ‌های تشخیصی عمومی بهتر ظاهر شدند.

مطالعه‌ انجام شده نشان داد که افزایش مصرف آجیل و روغن زیتون همراه با رژیم مدیترانه‌ ای به عملکرد شناختی افراد کمک می‌کند. یافته‌ های این پژوهش تحقیق قبلی در مورد مزایای مصرف چربی ‌های سالم و تاثیر آن بر سلامت مغز را تایید می‌کند. این آزمایش با توجه به درمان ‌ناپذیری آلزایمر و اختلالات شناختی نتایج امیدوار کننده‌ ای داشته و راهکارهای محافظت از ذهن و حافظه را ارائه می‌دهد. مزایای رژیم مدیترانه ‌ای در مقابله با بیماری‌ های قلبی، دیابت و انواع سرطان، بدون داشتن عوارض منفی، تا حدودی مشخص شده است و دلایل محکمی برای عدم استفاده از این رژیم سالم و خوشمزه وجود ندارد.

منبع: آشپزباشی