معمولا وقتی حرف از سرطان ریه می‌ شود، همه اول به درد در قفسه سینه و بعد به سیگار و سیگاری‌ ها فکر می‌ کنند. این تصور تا حد زیادی صحیح است و اکثر کسانی که به این بیماری مبتلا می‌ شوند از مصرف‌ کنندگان دخانیات هستند. اما بد نیست بدانید حدود ۲۰ درصد از کسانی که به سرطان ریه مبتلا می‌ شوند هرگز در زندگی خود سیگار نکشیده‌اند!

◊ چرا غیر سیگاری‌ ها سرطان ریه می‌ گیرند؟

سیگار عامل اصلی سرطان ریه است و خطر ابتلا به بیماری با تعداد سیگار مصرف‌ شده در طول روز رابطه مستقیم دارد. اما در واقع سیگار را می‌ توانیم عامل اصلی تمام موارد سرطان ریه قلمداد کنیم، چرا که دلیل اصلی بروز این بیماری در افراد غیر سیگاری را باید دود دست‌دوم سیگار دانست. یعنی مواقعی که کسی پیش شما سیگار می‌ کشد و دود آن همراه با هوا وارد ریه‌های شما می‌شود.

– در واقع غیر سیگاری‌ هایی که با یک سیگاری زندگی یا کار می‌ کنند ۲۴ درصد شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان ریه دارند.

– یک دلیل شایع دیگر، آلودگی هوای شهر های بزرگ و قرار گرفتن طولانی‌ مدت در معرض این آلاینده‌ هاست.

– دلیل دیگر وراثت و زمینه ژنتیکی فرد است که می‌تواند در این موضوع دخیل باشد.

– مسایل محیطی و قرارگرفتن در معرض مواد خطرناک مثل آزبست یا گاز رادون می باشد، که اولی در محیط‌ های صنعتی و دیگری ممکن است در خانه شما هم وجود داشته‌ باشد.

انجام منظم آزمایش‌ های پزشکی مثل معاینه دوره‌ای و آزمایش‌ های خون سالیانه می‌ توانند به تشخیص سریع‌ تر و در نتیجه درمان موثرتر این بیماری، و تمامی انواع سرطان، کمک کنند. پس توصیه اصلی ما به شما حفظ یک روند ثابت در انجام چک‌ آ‌پ‌ های پزشکی است.

1. سرفه مداوم

– اکثر کسانی که به سرطان ریه مبتلا می‌ شوند سرفه‌ های مداوم دارند که گاهی در آن‌ها خون هم دیده می‌شود. بالا آوردن خلط غلیظ و سرخ‌ رنگ هم از علائم اولیه سرطان ریه است.

2. عفونت‌ های مزمن

– دلیل اصلی بروز عفونت‌های ریوی مثل برونشیت مزمن ریشه ویروسی دارد. اما اگر خیلی مریض می‌ شوید و هر بیماری که به سراغتان می‌ آید انگار اول از همه به سراغ ریه‌ تان می‌ رود ممکن است از نشانه‌های سرطان ریه باشد.

3. کاهش غیر عادی وزن

این علامت در بسیاری از انواع سرطان دیده‌ می‌ شود و تنها اختصاص به سرطان ریه ندارد. در این حالت بدن شما پروتیئن‌ هایی تولید می‌کند که باعث کاهش وزن بدون هیچ تغییری در سبک‌ زندگی، رژیم غذایی و فعالیت فیزیکی فرد می‌ شود.

4. دردهای استخوانی

– در صورتی که سرطان به حد کافی پیشرفت کرده باشد و در سایر قسمت‌ های بدن شما پخش شده‌ باشد، ممکن است در عمق استخوان‌ ها یا مفاصل خود احساس درد پیدا کنید. از جمله نقاط رایج برای احساس درد قسمت‌ های پشت و لگن هستند (هرچند ممکن است این مشکل به دلیل کمبود ویتامین D بوجود آمده‌ باشد).

5. ضعف عضلانی

سرطان یک بیماری همه‌ جانبه است که تمام بدن را درگیر می‌ کند. سرطان ریه علاوه‌ بر ضعیف‌ کردن ارگان‌ های داخلی بدن، بر روی عضلات هم تاثیر می‌ گذارد. یکی از اولین قسمت‌ هایی که شاهد این تباهی است، عضلات قسمت لگن هستند. این ضعف می‌ تواند تا حدی پیش‌ برود که برخواستن از صندلی را تبدیل به کاری سخت بکند. همچنین معمولا بیماران از ضعف عضلانی در ناحیه شانه، بازوها و پاها نیز رنج می‌ برند.

6. سطح کلسیم بالا در آزمایش خون

بعضی از انواع سرطان ریه موادی شبیه به هورمون در بدن تولید می‌کنند که توازن مواد معدنی مثل کلسیم را در خون شما به هم می‌ زند. در برخی موارد، کلسیم اضافی به جریان خون سرریز می‌ شود. البته شما خودتان متوجه این کلسیم اضافی نخواهید شد و تا وقتی به درخواست پزشک آزمایش کامل خون ندهید این ناهنجاری پنهان باقی خواهد‌ ماند. اما بد نیست علائمی که با سطح کلسیم بالا همراه هستند را بهتر بشناسید:

– تشنگی شدید

– یبوست

– تهوع

– ادرار مکرر

– درد در ناحیه شکم

– احساس سرگیجه


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: پیامدهای ناشی از برونشیت