اقدامات، تصمیم‌گیری‌ها و اجرای برنامه‌های متعدد و مختلف ما چه زشت و چه زیبا، چه نیک و چه بد، دیگر قابل تغییر و اصلاح نیست.

 دکتر سیدضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران

1- جهت به دنیا آوردن فرزندان سالم و حفاظت آن‌ها در مقابل بیماری‌های متعدد، به بانوان چاق دچار سوء تغذیه ناشی از پرخوری و  همینطور که به لاغر که با کم‌خوری ناشی از بی‌اشتهائی، توصیه می‌شود که قبل از رفع مشکلات و بیماری‌های احتمالی خود، اقدام به بچه دار شدن نفرمائید که پشیمانی بعدی سودی ندارد.

2- به بانوانی که در حال حاضر باردار هستند، توصیه می‌شود تا زمان تولد فرزندشان از بدخوری، پرخوری، تک‌خوری، گرفتن رژیم خودسرانه و گرایش به مصرف غذاهای سریع (Fast food)، حاضری و بازاری خودداری فرمایید. در مصرف شکلات، شیرینی و مواد قندی تصفیه شده، جانب احتیاط را از دست ندهند.

 

3- نوزادتان را با شیر خود به صورت انحصاری تا پایان بین پنج تا شش ماهگی تغذیه نموده فقط به دادن قطره ویتامین A و D بعد از پانزده روز بعد از تولد اقدام فرمائید. هر چیز دیگری بجز شیر مادر زاید، زیان‌بار و بیماری‌زا خواهد بود.

4- از ششمین ماه تولد، غذای تکمیلی را به صورت سیستماتیک آغاز کرده و به تدریج به مقدار تنوع غذا و تراکم آن اضافه نمائید، یعنی از مایع به لعابی پوره، سوپ و غذاهای سفت‌تر تغییر داده و در سال اول تولد، باید به شیر مادر – که اهمیت خاص دارد – اولویت داده شود. سپس غذاهای تکمیلی و از سال دوم غذاهای خانواده علاوه بر شیر مادر استفاده شود. در سال دوم نیز همراه کردن شیر مادر بسیار سودمند و اثرگذار می‌باشد.

5- با شروع غذای تکمیلی، دادن قطره آهن لازم است و آب جوشیده ولرم شده نیز جهت رفع عطش کودک ضروری می‌باشد، نه آب قند و نبات‌داغ جوشانده‌های سنتی، دیگر توصیه‌های مادربزرگان در عرصه دانش بسیار گسترده تغذیه، راه  به جائی ندارد.

6- با اصرار بی‌حد جهت خوراندن انواع غذاها و هله‌هوله، از چاق کردن کودک خودداری فرمائید. کودکان چاق امروز، بیماران فردا در سنین مختلف زندگی خواهند بود و آه و حسرت شما را برخواهند انگیخت.

7- در دوران شیردهی، از تغذیه متناسب با سن، وزن و وضعیت فیزیولوژیکی خود استفاده، از تمام گروه‌های غذائی شامل نان، غلات، سبزی‌ها، و میوه‌ها، دانه‌ها، مغزها، حبوبات، گوشت و جایگزین گوشت‌ها، شیر و لبنیات کم چرب، به طور متعادل و متنوع استفاده فرمائید.

دوران شیردهی، زمان گرفتن رژیم‌های کاهش دهنده وزن و لاغری به حساب نمی‌آید فقط تلاش در تعدیل انرژی دریافتی لازم است که به علت سازش‌های متابولیکی دوران شیردهی – که جذب، افزایش و دفع، کاهش داده می‌شود – به چاقی مبتلا نگردید.

8- توجه داشته باشید که عادات غذائی کودکان با الگوبرداری از نحوه تغذیه پدر و مادر شکل گرفته و تا آخر عمر باقی می‌ماند. تکامل جسم و گسترش فکر و اندیشه آن‌ها با ایجاد تعادل بین انرژی دریافتی، انرژی مورد نیاز بدن و منابع تأمین این انرژی در ارتباط کامل می‌باشد.

9- بی‌توجهی به کمیت و کیفیت تغذیه در دوران کودکی، علاوه بر کندی یا توقف رشد قدی، زمینه‌ساز بیماری‌های متعدد حاد، مزمن، عفونی و غیرعفونی بسیاری در حال و آینده خواهد شد.

10- اگر گرایش به شوری یا شیرینی، پرچربی یا ترشی دارید، اکیداً از انتقال ذائقه خود به فرزندتان خودداری کنید. عادات غلط تغذیه‌ای انتقال یافته از شما به فرزندانتان تا آخر عمر آن‌ها را گرفتار خواهد کرد؛ چرا که ذائقه آن‌ها به غلط به سوئی انحراف داده شده که غیرقابل برگشت می‌باشد و همین دور تسلسل از فرزندتان به نوه آینده منتقل خواهد گشت.

11- خردسالانی که تحت زور، اجبار، تهدید و یا خواهش، تمنا، وعده و عید و انحراف فکر وادار به غذا خوردن می‌گردند، در سنین بالاتر در معرض چاقی‌های مفرط قرار خواهند گرفت و بسیار سخت به رهنمودهای ارائه شده بعدی تن در خواهند داد و تضاد و تعامل دائمی با پدر و مادر خواهند داشت.

12- درمان چاقی‌ها حتی با عالی‌ترین و علمی‌ترین روش‌های لاغری اگر غیرممکن نباشد، بسیار سخت و موفقیت‌های به دست آمده ناپایدار است؛ بنابراین، بهترین روش مبارزه با چاقی و تبعات بیماری‌زا و زیان‌آور آن، جلوگیری و پیشگیری به موقع از چاق شدن می‌باشد.

13- درمان چاقی و کاهش وزن – اگر به صورت اصولی و علمی صورت نگیرد – عوارض و بیماری‌های ناشی از آن بسیار شدیدتر و ماندگارتر از خود چاقی است. در سال جدید، خود را به دام اغواگران و آگهی‌های دور از واقعیت نیندازید.

14- در گستره جهان تاکنون هیچ دارو و درمانی یافت نشده که بدون اجرای رژیم غذائی و افزایش فعالیت‌های بدنی، قادر به کاهش حقیقی وزن باشد. تمام ادعاهای به عمل آمده در قبال مواد کمک لاغری، غلط و دور از واقعیت هستند که گاهی صدمات وارده غیرقابل ترمیم و برگشت می‌باشند.

زندگی آنلاین