برای همه ی ما اتفاق افتاده است که یک برنامه ریزی برای هدفی که در ذهن داریم انجام می دهیم ولی پس از مدتی نمی توانیم مثل اول قدم های راسخی برداریم و گویی اراده ی ما کم می شود. دیگر نمی توانیم آن انگیزه ی اول را در خودمان پیدا کنیم و دچار مشکلاتی در رسیدن به هدفمان می شویم. در اینجا راهکارهایی برای تقویت این انگیزه آورده شده است.

۱. خاطرات خوش را به یاد بیاورید

اگر دنبال کردن هدفی تازه، هراس به دل‌تان آورده است، پیش از شروع، به خاطرات خوش کامیابی‌های گذشته‌تان که به‌راستی شما را غرق در غرور می‌کند رجوع کنید. چنین احساساتی را پیش بکشید تا برای عبور از سربالایی‌ها به کمک‌تان بیایند.

۲. افق‌های دور را ببینید

گرفتار شدن در باتلاقِ جزئیاتِ کار و ضرب‌الاجل‌ها به سادگی رخ می‌دهد. برای همین لازم است پیش از شروع کار هدف کلی و نهایی خود را در زمان حال تداعی کنید. آن را بنویسید و در جایی بگذارید که هنگام کار آن را می‌بینید. به روشنی و وضوح مشخص کنید که به سوی چه هدفی در حرکت هستید.

۳. یک کار جذاب، یک کار سخت

روزتان را با جنبه‌ی هیجان‌انگیز پروژه‌تان آغاز کنید و بعد با بخش‌هایی ادامه بدهید که کمتر شما را جلب می‌کند. همیشه اطمینان پیدا کنید خرده هدفی وجود دارد که شما را برای ادامه‌ی روز به حرکت در بیاورد.

۴. رویه‌ای برای پاداش‌دهی به خودتان داشته باشید

به خودتان قول بدهید هر وقت سخت‌ترین کار فهرست‌تان را عملی کردید کاری لذت‌بخش انجام خواهید داد. وقتی سخت‌ترین کار را تمام کردید لازم نیست متوقف بشوید، می‌توانید از شتابی که گرفته‌اید برای عبور از مرحله‌ی بعد استفاده کنید.

۵. جنب‌وجوش داشته باشید

دور ساختمان بدوید، حرکت پروانه بروید یا در دفتر کارتان بالانس بزنید؛ هر کاری که خون را در بدن‌تان به جریان بیندازد و ذهن‌تان را آزاد کند. مواد اندروفینی که با این روش‌ها در بدن آزاد می‌شوند چشم‌انداز تازه‌ای به شما می‌دهند و ذهن را شارژ می‌کنند.

۶. مجموعه‌ای از آهنگ‌های انرژی بخش تهیه کنید

آهنگ‌های مورد علاقه‌تان را یک‌جا جمع کنید و قبل از آغاز کار یا هر وقت که انرژی‌تان افت می‌کند به آنها گوش بدهید.

۷. کارهایتان را بخش‌بندی کنید

به جای یک پروژه‌ی عظیم، هدف‌‌تان را به صورت تقسیم‌شده در گام‌های متعدد تجسم کنید. به این شکل می‌توانید پس از تکمیل هر گام آن را تیک بزنید و به مرحله‌ی بعد قدم بگذارید، در این حالت بیشتر انگیزه خواهید داشت که به سمت مراحل بعدی حرکت کنید.

۸. از زمان‌سنج استفاده کنید

اگر می‌بینید دچار رکود شده‌اید طوری عمل کنید که انگار می‌خواهید مسابقه‌‌ی دو سرعتِ خلاقیت در انجام کار راه بیندازید. زنگ ساعت را برای ۳۰ دقیقه‌ی آینده تنظیم کنید و ببینید در این مدت چقدر می‌توانید بازدهی داشته باشید. بعد از این مدت کمی استراحت کنید و دوباره ادامه بدهید.

۹. یادداشتی از آینده برای خودِ امروزتان بنویسید

از جانب خودتان پیام مثبتی برای خودتان بنویسید. بنویسید از این بابت که به هدف‌تان رسیده‌اید و از موانعی که در راه بوده است عبور کرده‌اید چقدر به خودتان افتخار می‌کنید. این کار یک یادآوری برای ادامه‌ی مسیر است.

۱۰. از عکس آدم‌های الهام‌بخش استفاده کنید

قهرمان شما چه کسی است؟ عکسی از قهرمان‌تان در اتاق کار داشته باشید. نگاهی که از جانب آنها روی خودتان احساس می‌کنید کمک می‌کند انگیزه‌تان را حفظ کنید تا به جایگاه والای آنها برسید.

۱۱. دلیل آغازین طرح‌ریزی هدف‌تان را به یاد بیاورید

همه‌ی دلایل مهمی را که برای رسیدن به هدف‌تان دارید در یک فهرست یا بیانیه‌ی مأموریت بنویسید. در جایی که جلوی چشم شماست، روی تقویم‌‌های اعلان‌دار یا پس‌زمینه‌ی گوشی همراه‌تان یا برای خودتان پیغام یادآور بگذارید تا فراموش نکنید به سمت چه هدفی در حرکت هستید.

۱۲. دوستان مشوق داشته باشید

با آدم‌هایی که ذهنیتی مانند شما دارند رفت‌و‌آمد کنید، آنهایی که مانند شما می‌خواهند به هدفی برسند. وقتی انگیزه‌تان رو به افول رفت نزد آنها بروید تا اعتماد به نفس‌تان افزایش پیدا کند. شما هم می‌توانید همین کار را برای آنها انجام بدهید. گاهی توانایی‌های دیگران را راحت‌تر از توانایی خودمان می‌توانیم ببینیم.

۱۳. ببینید چه ساعاتی از روز موفق‌تر عمل می‌کنید

اگر آدم سحرخیزی نیستید ساعت ۹ صبح، جنگیدن برای هدف‌تان را شروع نکنید. شاید لازم باشد تا ظهر صبر کنید. اگر شرایط کار را برای خودتان بهینه نکنید نمی‌توانید انگیزه‌تان را حفظ کنید.

۱۴. نمایی کلی داشته باشید

مراحل اصلی را در مسیر رسیدن به هدف نهایی در ذهن داشته باشید. زمانی که هر یک از این مراحل را پشت سر می‌گذارید فراموش نکنید که کارتان را جشن بگیرید. قدردان راهی که آمده‌اید باشید تا انگیزه‌ی ادامه‌ی مسیر را به‌دست بیاورید.

۱۵. یک فضای کاری مولد ایجاد کنید

اگر از محلی که قرار است در آنجا روی هدف‌تان کار کنید خوش‌تان نمی‌آید برای شروع کردن کارتان انگیزه پیدا نخواهید کرد. فضای کاری‌تان را به محلی تبدیل کنید که برای رفتن به آن هیجان‌زده‌اید و از بودن در آن لذت می‌برید.

۱۶. با ترس‌هایتان رو‌به‌رو شوید

تنها راه خلاص شدن از انر‌ژی‌های تهی‌کننده و منفی این است که با آنها مستقیما رو‌به‌رو بشوید. همه‌ی ترس‌هایی که درباره‌ی هدف‌تان دارید را بنویسید، همه‌ی آنچه گمان می‌کنید می‌تواند اشتباه از آب در بیاید. زمانی که به وضوح این ترس‌ها را دیدید، دیگر قدرت سابق را بر شما نخواهند داشت. آن‌وقت می‌توانید استراتژی‌هایی برای زمان وقوع آنها در نظر بگیرید.

۱۷. از زمان‌تان خردمندانه استفاده کنید

پیش از اینکه روز را به پایان ببرید فهرست کارها را برای صبح فردا آماده کنید. به این ترتیب دیگر احساس نمی‌کنید که برای شروع فردا نیاز است کوهی را جابه‌جا کنید، و برای آغاز روز بعد هیجان‌زده خواهید بود.

۱۸. نگاهی به نقل قول‌هایی بیندازید که به شما انگیزه می‌دهند

اگر در ادامه‌ی مسیرتان دارید دچار ناامیدی می‌شوید، به دنبال نقل قول‌های افرادی بگردید که آنها را ستایش می‌کنید. این نقل ‌قول‌ها را همراه داشته باشید یا روی میز کارتان بگذارید تا به شما یادآوری کنند که می‌توانید به هر آنچه ذهن‌تان را رویش متمرکز کنید دست پیدا کنید.

۱۹. به یاد داشته باشید هر روز به هدف‌تان نزدیک‌تر می‌شوید

گاهی ممکن است وقفه‌ای داشته باشید و این اشکالی ندارد. اگر نیمی از آنچه در فهرست کارهای امروزتان هست را هم انجام دهید باز هم تلاش قابل‌ملاحظه‌ای داشته‌اید.

۲۰. روالی برای خودتان در نظر بگیرید

روزتان را با برنامه‌ای یکسان آغاز کنید که ذهن‌تان را آزاد و در وضعیت مناسبی برای آغاز روز قرار می‌دهد. شاید این کار برای شما درست کردن صبحانه، مدیتیشن، پیاده‌روی یا گوش دادن به موسیقی باشد. کافی است بفهمید کدام کار برای شما جواب می‌دهد.

۲۱. به صحبت‌های آدم‌هایی که قبلا در شرایط شما بوده‌اند گوش بدهید

اگر دچار رکود شده‌اید به سخنرانی آدم‌های موفق یا تدتاک (TED Talk) گوش کنید. ساعتی را صرف پیاده‌روی کنید و سرحال و آماده به مسیرتان بازگردید.

۲۲. از اپ‌ها یا گروه‌های مجازی استفاده کنید

اگر هنوز آمادگی ندارید که هدف‌تان را با آشنایان‌تان در میان بگذارید، یک راه برای اینکه خودتان را وادار به پاسخ‌گویی در قبال هدف‌تان کنید استفاده از اپ‌ها یا گروه‌هایی است که افراد با هدف مشابه در آنها گرد هم می‌آیند.

۲۳. استراحت کنید

اگر انرژی‌تان تحلیل رفته باشد و خسته باشید برای انجام هیچ کاری انگیزه نخواهید داشت. اطمینان بیابید که خواب شبانه‌تان خوب و کافی است.

۲۴. از شبکه‌های اجتماعی مدتی فاصله بگیرید

در ابتدا این کار را فقط برای یک یا دو روز انجام بدهید و بررسی کنید که چقدر بازدهی شما افزایش پیدا می‌کند. حفظ تمرکز وقتی انرژی‌تان را صرف زیر نظر داشتن کارهای دیگران می‌کنید کار دشواری است.

۲۵. کتابی به دست بگیرید

با وقت اضافی‌ای که از کنار گذاشتن شبکه‌های اجتماعی به دست می‌آورید، زمانی برای خواندن مطالب جدید پیدا کنید. ممکن است ایده‌ای بگیرید که انتظار آن را نداشتید و این موضوع برای‌تان الهام‌بخش باشد که ببینید زمانی فردی این ایده‌ را داشته و در قالب کتاب آن را تدوین کرده است. اگر آنها توانسته‌اند ایده‌هایشان را روی کاغذ بیاورند پس شما هم می‌توانید.

۲۶. دوش آب سرد بگیرید

بله، واقعا این کار را بکنید. به مدت ۳۰ ثانیه در هنگام دوش صبحگاهی یا قبل از بیرون رفتن از خانه آب را تا جایی که می‌شود سرد کنید. با این کار مغزتان را بیدار می‌کنید و آماده‌ی بیرون رفتن می‌شوید.

۲۷. فضاهای جدید را برای نشستن در محل کار امتحان کنید

راه دیگر برای افزایش انگیزه و تمرکز این است که در مکانی تازه کار کنید. به دنبال فضایی در محل کار یا خانه باشید که از ویژگی مشترک افزایش تمرکزتان برخوردارند، مثلا هوای خنک یا نزدیکی به نور طبیعی. همه‌ی فضاهایی که در اختیارتان است را امتحان کنید تا گزینه‌های بیشتری به خودتان داده باشید.

۲۸. نقش مربی را بر عهده بگیرید

در محل کار یا فضاهای حرفه‌ای دیگر، خود را در دسترس افراد تازه‌کار یا تازه‌واردها قرار بدهید. کمک به دیگران برای رسیدن به اهداف‌شان و دیدن تلاش فراوان آنها برای رسیدن به هدف، شما را نیز باانگیزه می‌کند تا پروژه‌ی خودتان را پیش ببرید.

۲۹. برای تغییر جهت آماده باشید

اگر پس از مدت مشخصی مثلا چند هفته متوجه شدید که کاری پیش نمی‌رود و کم‌کم برای ادامه دچار ترس شده‌اید، قدمی به عقب بردارید. کاملا امکان‌پذیر است که لازم شود عاملی را در پروژه تغییر بدهید تا کارتان پیش برود. از اینکه مسیرتان را تغییر بدهید احساس خجالت نکنید.

۳۰. فراموش نکنید اشتباه کردن مجاز است

وحشت از اینکه کار اشتباهی انجام بدهید راهی قطعی به سوی شکست است. اگر اشتباه نکنید یعنی به اندازه‌ی کافی سخت تلاش نکرده‌اید. اجازه ندهید که ترس از شکست شما را فلج کند.

۳۱. به دنبال یک همراه باشید

ببینید بهترین حالت کار کردن شما در تنهایی است یا وقتی با کسی همراه هستید و از بودن با او ایده می‌گیرید؟ اگر به صورت گروهی بهتر کار می‌کنید کسی را پیدا کنید که هدف مشترکی با او دارید و با او هم‌مسیر شوید.

۳۲. زمانی برای استراحت در نظر بگیرید

اگر به صورت بی‌وقفه در طول روز کار می‌کنید غیرممکن است بتوانید میزان انگیزه‌ و انرژی‌تان را در تمام مدت بدون تغییر نگه دارید. زمانی که برنامه‌ی هفتگی خود را می‌ریزید، مطمئن شوید زمانی را برای دست کشیدن از کار و انجام دادن آنچه به بازیابی انرژی‌تان منجر می‌شود کنار گذاشته‌اید.

۳۳. از مسائل منفی دوری کنید

اگر دنبال کردن اخبار در طول روز به شما استرس وارد می‌کند، پس تنها عناوین اخبار را تنها یک بار در طول روز بررسی کنید. آیا در دفتر کارتان فردی است که دائما غر می‌زند؟ موضوع بحث را به مسائل شادی‌بخش تغییر بدهید و ضمنا مقاله‌ی ما درباره‌ی چگونگی برخورد با غرغروها را هم بخوانید. سعی کنید منابع انرژی‌های منفی را از معادله‌ی زندگی‌تان خارج کنید، تا انگیزه‌های شما افت نکند.

۳۴. فهرستی برای سپاسگزاری داشته باشید

به خودتان یادآوری کنید که از داشتن کدام آدم‌ها در زندگی‌تان شاکر هستید. این فهرست را در محل کارتان قرار بدهید تا یادتان بماند که وقتی به هدف‌تان برسید چه کسانی به شما افتخار خواهند کرد.

۳۵. به یاد داشته باشید که هیچ وقت برای شروعی با انگیزه دیر نیست

مردم اغلب آغاز پیگیری اهداف‌ تازه را به سال جدید یا تغییر فصل‌ها موکول می‌کنند؛ اما شما می‌توانید هر وقت اراده کنید هدف جدید‌تان را از نو آغاز کنید. اگر یک روز یا یک هفته‌ اوضاع بر وفق مرادتان پیش نرفت، ناامید نشوید. در عوض صبح روز بعد بیدار شوید و به خودتان بگویید امروز روز دیگری است، این کاری است که می‌توانم امروز برای تغییر وضعیت ذهنی‌ام انجام بدهم و بعد از آن روزتان را شروع کنید.

۳۶. خوراکی‌هایی بخورید که برای مغز مفید است

از میان‌وعده‌های سرشار از پروتئین مانند ماهی سالمون، گوشت بدون چربی یا مغزها یا مواد سرشار از آنتی‌اکسیدان مانند کلم بروکلی و توت‌های رنگین استفاده کنید تا ذهنی همیشه آماده داشته باشید.

۳۷. به اندازه کافی آب بنوشید

اگر احساس می‌کنید کُند شده‌اید و سخت می‌توانید تمرکز کنید شاید دچار کمبود آب هستید. مانند داشتن خواب خوب و رژیم غذایی سالم، رساندن آب کافی به بدن هم برای کارکرد مغز حیاتی است.

۳۸. بخندید

ویدئویی خنده‌دار ببینید یا جوکی برای دوست‌تان تعریف کنید. خندیدن شما را خوش‌خلق می‌کند و می‌توانید این انرژی را در جهت پیگیری اهداف‌تان هدایت کنید.

۳۹. به انجمن‌های حرفه‌ای بپیوندید

در این انجمن‌ها افرادی را ملاقات می‌کنید که از لحاظ فکری به آنها شباهت دارید، از طرفی آنها هم مانند شما به دنبال اهداف‌شان هستند و این به شما انگیزه‌ می‌دهد از مراحل پیش‌رویتان برای دستیابی به هدف عبور کنید تا بتوانید در ملاقات‌ با انجمن خودتان آن را مطرح کنید.

۴۰. جریمه‌ی نقدی برای خودتان تعیین کنید

مراحلی را که تا رسیدن به هدف‌تان دارید مشخص کنید و زمانی برای هریک در نظر بگیرید. اگر در زمان مقرر نتوانستید از مرحله‌ای عبور کنید پول را به خیریه‌ای که همکاران یا دوستان‌تان پیشنهاد می‌کنند اهدا کنید.

۴۱. مشوقی برای خودتان در نظر بگیرید

برعکس مورد قبل از خانواده، دوستان یا همکاران‌تان بخواهید اگر تمایل دارند در صورت رسیدن شما به هدف‌تان در زمان مقرر به خیریه‌ی انتخابی شما کمک کنند.

۴۲. همین حالا شروع کنید

اگر صبح‌ها انگیزه‌ای برای انجام کارتان ندارید و هیچ ترفندی به کارتان نیامده است، فقط شروع کنید. همیشه می‌توانید انجام کار را به روزی که در آن ذهنیت بهتری دارید موکول کنید، اما اینکه همین امروز پایه‌ای بسازید آسان‌تر است تا اینکه بخواهید فردا از هیچ شروع کنید.

۴۳. نکته‌ای مثبت در هر روز پیدا کنید

در پایان هر روز نکته‌ی مثبت آن روز و همچنین موردی که مشتاقید فردا اتفاق بیفتد را یادداشت کنید. فراموش نکنید که دائما نگاه‌تان را برای دیدن اتفاقات خوب حتی در یک روز بد تمرین بدهید.

۴۴. دست از کمال‌گرایی بردارید

مادام که به معیارهای غیرواقعی برای آنچه امکان‌ آن وجود دارد تکیه دارید، هرگز نمی‌توانید انگیزه‌ی خود را حفظ کنید. اجازه ندهید که کمال‌گرایی، راهِ پیشرفتِ شما را در واقعیت مسدود کند.

۴۵. تقلید کنید تا به واقعیت تبدیل شود

اگر انگیزه ندارید، در ذهن‌تان به دوران کودکی بازگردید و هیجان‌زدگی ادامه دادن مسیر را احساس کنید. ببینید در آن موقعیت چگونه رفتار می‌کردید، همان را تقلید کنید تا به مرور به احساس واقعی شما تبدیل بشود.

۴۶. مسابقه‌ای در کار نیست

اگر دلیل حال بدی که دارید این است که خودتان را با دیگران مقایسه می‌کنید، همین حالا دست از این کار بردارید. وقتی به نظر می‌رسد همه دارند کارهای خارق‌العاده انجام می‌دهند و شما نمی‌توانید به آنها برسید، باانگیزه ماندن کار دشواری است. به یاد داشته باشید که همه با چالش‌هایی رو‌به‌رو هستند، فقط آنها را در فیس‌بوک یا اینستاگرام به نمایش نمی‌گذارند.

۴۷. لذت ببرید

درست است که رسیدن به هدف نیازمند تلاش جدی است اما نباید در این راه احساس کنید که به تقلا افتاده‌اید. اگر این‌طور است، از خودتان بپرسید که برای چه کسی دارم این کارها را می‌کنم؟ و به راه‌هایی فکر کنید که لذت بیشتری را در مسیر برایتان فراهم می‌آورد.

۴۸. به رنگ‌های خلاقیت‌آور نگاه کنید

نارنجی و سبز رنگ‌هایی هستند که انرژی‌های شما را برای آفرینش و خلاقیت افزایش می‌دهند. دفتر کارتان را با رنگ‌های انگیزه‌بخش تزئین و برای افزایش تمرکز به گیاهان سبزرنگ نگاه کنید.

۴۹. هدف‌تان را نیمه‌کاره رها نکنید

به خودتان قول بدهید که اگر کاری را شروع کردید آن را به آخر برسانید. انتخابی برای نیمه‌کاره رها کردن هدف‌تان باقی نگذارید.

۵۰. پیرو قهرمانان‌تان باشید

درباره‌ی افرادی که بیشتر از همه ستایش‌شان می‌کنید مطالعه کنید. آنها برای حفظ انگیزه‌شان چه می‌کنند؟ یکی از این کارها را امتحان کنید و ببینید تا چه اندازه برای شما مفید هستند.

چطور