افسردگی یکی از بیماری های در حال پیشرفت، در کشور ما است. شاید یکی از دلایل پیشرفت این بیماری، توجه نکردن به آن است. شاید خیلی از ما این بیماری را جدی نمی گیریم. ولی اگر بدانیم که افرادی که به بیماری افسردگی دچار هستند بیشتر رو به خودکشی می آورند شاید تلنگری برای ما باشد. خودکشی ناشی از این بیماری، در زنان بیشتر است.
 

به گزارش دکتر سلام به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دکتر قنبری عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مصاحبه اختصاصی با سپید پوش در خصوص اهمیت توجه به بیماری های روانی و خصوصا نقش بیماری افسردگی در مسئله خودکشی گفت: به طور کلی عواملی که باعث خودکشی افراد می شود می تواند ناشی از عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، روانی و شخصیتی باشد اما در مجموع این عمل یکی از شایع ترین رفتارهای ناشی از افسردگی شدید است و بین 70 تا 90 درصد افرادی که اقدام به خود کشی کردند از اختلالات روانی رنج میبرند و که 50 تا 60 درصد این اختلالات بیماری اضطراب و افسردگی است.

وی با اشاره به افزایش بیماری افسردگی در سراسر دنیا اظهار داشت: از سال 1990 تا کنون این بیماری در دنیا حدود 50 درصد افزایش پیدا کرده است که 20 درصد آن در طی 14 سال گذشته اتفاق افتاده است، و انتخاب شعار” بیایید در مورد افسردگی حرف بزنیم” توسط سازمان بهداشت جهانی برای سال 2017 ، نیز اهمیت این موضوع را در سلامت روان جامعه نشان می دهد و اگر به آمار مربوط به بیمه ها در زمینه ازکارافتادگی مراجعه کنیم متوجه می شویم 10 درصد از از کارافتادگی ها مربوط به این بیماری است و این بیماری جز نخستین علل ازکارافتادگی است که تاثیر منفی زیادی در اقتصاد کشور دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درخصوص رتبه خودکشی ایران در دنیا گفت بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، ایران صدو هشتمین کشور، با آمار خودکشی 5.2 در 100 هزار نفر است و نخستین کشور کره جنوبی با آمار 36.6 در 100 هزار نفر معرفی شده است، همچنین آمار اقدام به خودکشی بین 10 تا 20 برابر این آمار است.

دکتر قنبری در ادامه گفتگو با سپید پوش گفت: علی رغم این که خودکشی در بین مردان بیشتر اتفاق افتاده است اما بیماری افسردگی و اقدام به خودکشی در بین زنان شیوع بیشتری دارد و در واقع این اقدام به خودکشی ها تلنگری برای اعلام این واقعیت است که فشار در جامعه بر روی زنان بیشتر است، از طرفی روش های مورد استفاده در بین زنان برای خودکشی معمولا مصرف دارو یا سم است که احتمال برگشت به زندگی در آن بیشتر است در صورتی که در بین مردان از روش های خشن تری چون دار زدن و یا استفاده از اسلحه استفاده می شود که این عوامل می تواند دلیل بالاتر بودن آمار خودکشی در بین مردان باشد.

وی در ادامه با اشاره به فرهنگ ایرانی تکریم سالمندان عنوان کرد: در دنیا دو پیک سنی، بین 18 تا 38 سال و بالای 60 سال برای خودکشی اعلام شده است که خوشبختانه در ایران به دلیل اینکه سالمندان از جایگاه ویژه ای در جامعه و خانوده ها برخوردار هستند تنها یک پیک بین سنین 17 تا 28 سال برای خودکشی وجود دارد اما تغییر فرهنگ برخورد با سالمندان و افزایش  تعداد مراکز نگهداری سالمندان می تواند باعث تغییر در این آمار شود وبیماری افسردگی و خودکشی را در بین سالمندان شایع کند.

دکتری بهداشت روان در تاکید بر حمایت خانواده و اهمیت صحبت کردن در درمان بیماری افسردگی و کاهش خودکشی اضافه کرد: صنعتی شدن یکی از ریز فاکتورهای اقدام به خودکشی است، قطع و کم شدن ارتباطات با خانواده و دوستان که به دلیل صنعتی شدن و رشد تکنولوژی است باعث شیوع بیماری افسردگی است و شعار امسال سازمان بهداشت جهانی اهمیت گفتگو و ارتباط را به خوبی نشان می دهد، و بهتر است خانواده ها به گونه ای رفتار کنند که تفریح و سرگرمی بیشتری به همراه اعضا خانواده و دوستان داشته باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درادامه، مسئله خودکشی را یک معضل برای اعضا خانواده و جامعه دانست و گفت: زمانی که فرد اقدام به خودکشی می کند باید نگران اقدامات بعدی او برای خودکشی بود و این موضوع باعث بالا رفتن فشار روانی در خانواده می شود؛ به طور مثال اگر اعضا هر خانواده را 4 نفر در نظر بگیریم با توجه به آمار خودکشی ها و اقدامات به خودکشی، در هر 100 هزار نفربیش از 400 نفر به طور مستقیم با این مسئله درگیر می شوند و بهترین اقدام در این موارد مراجعه به متخصصین و کارشناسان در این حوزه است چرا که تاریخچه خانوادگی در خودکشی نقش مهمی دارد و کسانی که در خانواده فردی با اختلالات روانی یا سابقه اقدام به خودکشی دارند مستعد این کار هستند.

وی در پایان تاثیر باورهای دینی در کاهش آمار خودکشی را بسیار بالا عنوان کرد و اظهار داشت: بررسی ها در کشورهای مختلف نشان می دهد باورهای دینی و فرهنگی در شیوع خودکشی تاثیر زیادی دارد و به همین دلیل در کشورهای آسیای شرقی آمار خودکشی به علت فرهنگ اجتماعی بالاست و در ایران و به خصوص برخی شهرها آمار خودکشی پایین است.

راه دانا