مراقب کمبود آب در بدنتان باشید و روزی حداقل 8 لیوان آب بنوشید، کسانی که دچار کمبود آب در بدنشان می شوند با اختلالاتی مانند یبوست ، مشکلات پوستی ، چاقی ، امراض کلیوی ،ضعف و کاهش میزان ادرارشان مواجه خواهند شد به توصیه های پزشکی رایج برای پیشگیری از کمبود آب در بدن دقت کنید.

یک متخصص تغذیه هشدار داد: حدود ۶۰ تا ۷۵ درصد از وزن بدن انسان را آب تشکیل می دهد. بنابراین اگر بدن با کمبود آب مواجه شود، مشکلات جدی برای سلامت فرد به وجود می آید، طوری که ممکن است حتی این کم آبی در برخی افراد به مرگ منجر شود.

دکتر منصور رضایی افزود: در کودکان و به ویژه نوزادان، از دست دادن زیاد آب بدن به ویژه در اسهال‌های شدید، حتی خطر مرگ را برای آن‌ها به همراه خواهد داشت. در سالمندان بیمار و زمین گیر هم که دچار بیماری زوال عقل هستند، احتمال مرگ بر اثر کم آبی شدید بدن وجود دارد.

رضایی، سالمندان را بعد از نوزادان و کودکان در دسته دوم افرادی قرار داد که با کم شدن آب بدنشان در معرض خطر قرار خواهند گرفت و در این‌باره توضیح داد: خیلی از افراد سالمند هم به دلیل تغییراتی که در سیستم بدن آن‌ها در دوران سالمندی به وجود می‌آید، به اندازه کافی آب نمی‌خورند. به همین دلیل دچار کم آبی بدن و در نهایت یبوست و بیماری‌های کلیوی می‌شوند.

وی تصریح کرد: چنان‌چه بدن فردی به هر دلیلی دچار کمبود آب شود، چون قسمتی از همه بافت‌ها، استخوان‌ها و سلول‌های بدن، مغز و دیگر اعضا از آب تشکیل شده است، بنابراین عوارض از دست رفتن آب بدن، همه ارگان‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

این متخصص تغذیه افزود: ازجمله علائم از دست رفتن آب بدن، خشکی دهان، چسبندگی دهان، ضعف و بیحالی، خشکی و تیرگی و چروک پوست و افتادگی آن، قرمزی چشم، یبوست و تیره شدن و کم شدن ادرار است.

دکتر رضایی کاهش آستانه تحمل را که خود نشات گرفته از بیماری‌های عصبی است و در اثر کم آبی بدن هم رخ می‌دهد از دیگر موارد مهم این عارضه دانست و گفت: کم حوصلگی و کم طاقتی در مواردی که کودکان و سالمندان به هر دلیلی دچار کم آبی بدن می شوند در آن‌ها بسیار دیده می شود و در نوزادان و کودکانی که دچار اسهال‌های شدید شده اند، بی‌قراری و گریه بیشتر مشاهده می شود.

وی توضیح داد: ضعف سیستم عصبی,افزایش فشار خون و غلظت خون, افزایش اضطراب, بروز بیماری‌های قلبی و ریوی، همه از مواردی هستند که به طور متصل به یکدیگر، به دلیل اختلال در تبادلات سلولی و مختل شدن پیام‌های عصبی در اثر نرسیدن آب به اندام‌ها ایجاد می شود.

این متخصص تغذیه عنوان کرد: پنج عضو از بدن از پنج طریق سموم و مواد زائد را از بدن خارج می‌کنند که مدفوع از روده، ادرار به وسیله کلیه، عرق از پوست، خلط از راه ریه و مواد زائد دیگر از طریق صفرا این‌کار را انجام می دهند. دفع کامل سموم موجود در بدن مستلزم وجود آب کافی در بدن است و چنان‌چه بدن با کمبود آب روبرو شود این کار به درستی صورت نمی‌گیرد.

رضایی افزود: در اثر تنفس در هوای آلوده شهرها، استفاده از غذاهای صنعتی که بسیاری از آنها دارای مواد شیمیایی هستند، سموم زیادی وارد بدن می‌شود و لازم است برای دفع این سموم آب و مایعات کافی به بدن برسد.

وی با اشاره به شش نیاز اصلی بدن، گفت: علاوه بر پروتئین، املاح، ویتامین، قند و چربی، آب هم ششمین نیاز است که وجود آن در بدن از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این که می‌گویند روزی هشت لیوان آب بخورید، به این دلیل است که بدن در روز نیاز به هشت لیوان مایعات دارد، که این مایعات از طریق سبزی، میوه و غذاها و نوشیدنی‌های دیگر تامین می شود.

این متخصص تغذیه تاکید کرد: قبل از تشنه شدن باید آب بدن را تامین کرد، زیرا تشنگی در حقیقت هشدار دهنده این است که بدن در شرایط حادی قرار گفته است.

رئیس دپارتمان تغذیه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری توصیه کرد: مفاصل نیز ارتباط تنگاتنگ با آب داخل بدن دارند و در بسیاری از دردهای مفاصل علت آن کم آبی بدن است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره یک باور غلط و سوء تفاهم مردم در مورد آزمایش دادن و ناشتا بودن، تاکید کرد: در مواقعی که فردی آزمایش خون و ادرار دارد معمولا ۱۲ تا ۱۴ ساعت چیزی نمی‌خورد، حتی مایعات هم مصرف نمی‌کند. در صورتی که منظور از ناشتا بودن این نیست که آب هم نخورند. بنابراین افراد قبل از این آزمایش‌ها طبق عادت غذایی خود حتما آب بنوشند.

سلامت آنلاین