دارچین برای ما نامی آشناست و از دیرباز یکی از ادویه‌‌ پرمصرف در سفره ایرانی بوده است. این ماده که از پوست یک نوع درختچه در آسیای جنوبی تهیه می‌ شود، از دیرباز به عنوان یک داروی ضد التهاب و ضد درد استفاده می‌شد و سابقه شناخت آن به هزاران سال پیش باز می‌ گردد. در این مطلب از دکتر سلام نگاهی داریم به بعضی از جالب‌ترین و سالم‌ترین ویژگی‌های این سوپر ادویه که در تحقیقات علمی مشخص شده، با ما همراه باشید.

1) دارچین، بمب آنتی‌ اکسیدان

– دیگر این روزها کمتر کسی است که اسم آنتی‌ اکسیدان‌ها، که خواص سلامت و ضد پیری فراوانی دارند، را نشنیده باشد. دارچین سرشار از آنتی‌ اکسیدان‌ های قدرتمند مثل پلی‌ فنول است. جالب است بدانید در مقایسه سطح فعالیت آنتی‌ اکسیدان که بین 26 ادویه انجام شد، دارچین برنده بلامنازع رقابت بود و از این نظر حتی بالاتر از رقبای مشهوری مثل سیر قرار گرفت. در واقع دارچین از این نظر آن‌ قدر قدرتمند است که می‌ توانید از آن به عنوان یک ماده نگهدارنده طبیعی غذا استفاده کنید.

2) دارچین، برای رفع التهاب

– التهاب و تورم یکی از مهم‌ ترین واکنش‌ های بدن به مسایلی مانند عفونت یا آسیب‌ های بافتی است و کاهش آن از اهمیت بسیاری در سلامت ما برخوردار است. بخصوص اگر این التهاب‌ ها حالت مزمن به خود بگیرند، می‌ توانند تاثیر جدی بر سلامت و کیفیت زندگی افراد داشته باشند. تحقیقات انجام شده نشان‌ دهنده خصوصیات ضد التهاب قوی در این ادویه هستند که قاعدتا به دلیل محتوی آنتی‌ اکسیدان بسیار بالای آن است.

3) دارچین، برای قلب سالم‌تر

– مصرف دارچین می‌ تواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌ و عروقی شود که در حال حاضر رایج‌ ترین دلیل مرگ زود هنگام در جهان به شمار می‌ رود. مصرف دارچین می‌ تواند باعث کاهش سطح کلی کلسترول، چربی‌ های مضر LDL و تری‌ گلیسیرید در خون شود، در حالی که باعث کاهش چربی‌ های مفید HDL خون شما نخواهد شد. نکته دیگر آن که برای بهره بردن از این خواص نیاز به مصرف مقادیر زیادی دارچین نیست و تنها 120 میلی‌ گرم در روز می‌ تواند شما را از این ویژگی‌ ها بهره‌مند کند. البته این تمام ماجرا نیست و در آزمایش‌ های انجام‌ شده بر روی حیوانات مشخص شده که مصرف دارچین باعث کاهش فشار خون هم می‌ شود. در هر صورت، به طور قطع و یقین می‌ توان گفت که دارچین بهترین دوست قلب شما در میان ادویه‌ ها است.

4) دارچین، برای قند خون کمتر

– هورمون انسولین، وظیفه تنظیم میزان قند خون را بر عهده دارد و یکی از هورمون‌ های کلیدی بدن برای تنظیم سوخت‌ و‌ ساز و مصرف انرژی محسوب می‌ شود. اما یکی از مشکلاتی که امروزه بسیار شایع شده، و تا حد زیادی به سبک تغذیه و زندگی ما هم ربط دارد، ایجاد مقاومت به اثرات این هورمون در بدن است. این شرایط که مقاومت به انسولین نام دارد یکی از عوامل اصلی بیماری‌ های جدی مثل دیابت نوع 2 و سندرم اختلال متابولیسم به‌ شمار می‌رود. خبر خوب این که مصرف دارچین می‌‌ تواند مقاومت به انسولین را تا حد زیادی کاهش دهد و باعث کاهش سطح قند خون شما و پایدار ماندن آن شود.

– البته این تمام قدرت دارچین نیست و این سوپر ادویه می‌تواند با روش‌ های دیگری هم قند خون شما را کاهش دهد. اول این که ثابت شده مصرف دارچین، به دلیل تاثیری که بر آنزیم‌ های گوارشی و کند شدن سرعت جذب کربوهیدرات‌ ها در سیستم گوارشی بدن دارد، باعث کاهش میزان قند گلوکز وارده به جریان خون پس از خوردن غذا می‌ شود. همچنین، یکی از مواد موجود در این ادویه می‌ تواند برای سلول‌‌ های بدن مثل انسولین عمل کرده و باعث افزایش میزان جذب قند توسط آن‌ها شود. آزمایش‌ های فراوانی که بر روی افراد داوطلب انجام شده نشان می‌ دهد که دارچین خواص ضد دیابتی بسیار قوی دارد. خبر خوب این که تنها با مصرف 1 تا 6 گرم از آن در روز می‌ توانید از این خواص بهره‌مند شوید.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع: دکتر سلام