در فصل بهار با توجه به تغییر شرایط جوی و تغییر وضعیت آب و هوا  میزان ابتلا به حساسیت های فصلی بسیار افزایش می یابد. عوامل ایجاد کننده آلرژی های فصلی متفاتند، این عوامل با تحریک گیرنده ها باعث بروز پاسخ بیش از حد از طرف بدن می شوند که باعث بروز آلرژی می شود. با دکتر سلام همراه باشید.

کوروش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی؛ در خصوص بیماری آلرژی گفت: حساسیت یا آلرژی یکی از بیماری‌های شایع محسوب می‌شود که آبریزش، سوزشِ چشم، بثورات پوستی مانند التهاب و کهیر، دل درد، اسهال، استفراغ و در موارد شدید شوکِ آنافیلاکسی که می‌تواند سبب انسداد راه‌های هوایی شود، از علائم این بیماری به شمار می‌آیند.

وی اظهار داشت: در بیماری آلرژی بدن علیه موادی که آنها را به عنوان بیگانه می‌شناسد واکنش نشان می‌دهد که به این مواد، آلرژن (حساسیت زا) گفته می‌شود، آلرژن‌ها ترکیباتی به نام “هیستامین” ترشح می‌کنند که این مواد منجر به نشانه‌های تنفسی از قبیل آبریزش، سوزش چشم و عطسه می‌شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه آلرژن‌ها ممکن است از پولن (گَرده)‌های گیاهان، محیط اطراف مانند گرد و غبار یا از مواد غذایی مانند شیر، بادام زمینی و سفیده تخمِ‌مرغ باشند، افزود: برخی از افراد به دلیل نداشتن آنزیم‌های خاصی نسبت به مواد غذایی مخصوصی همچون شیر عکس‌العمل نشان می‌دهند و با مصرف شیر دچار علائمی مانند اسهال، استفراغ، نفخ و دردِ شکمی می‌شوند.
صمدپور عنوان کرد: به طور کلی آلرژی در کودکان در مقایسه با بزرگسالان شدیدتر بوده و با افزایش سنِ افراد میزان حساسیت آنها نسبت به مواد غذایی و عوامل محیطی کاهش پیدا می‌کند، همچنین مصرف هیچ غذای خاصی سبب بهبودی آلرژی به طور کامل نمی‌شود.
وی توصیه کرد: مبتلایان به آلرژی می‌توانند با استفاده از برخی از مواد غذایی سبب کنترل علائم بیماری خود شوند، بنابراین این گروه از اشخاص باید ترکیباتی که حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع هستند نظیر روغن زیتون را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص دوغ کفیر تاکید کرد: نوشیدن دوغِ کفیر سبب افزایش باکتری‌های مفید دستگاه گوارش و کاهش حساسیت می‌شود، همچنین مصرف برخی از میوه‌ها و صیفی‌جاتی مانند بادمجان، گوجه فرنگی و کیوی در گروهی از مبتلایان به آلرژی کاهش علائم این عارضه را به همراه دارد که البته این مطلب در مورد تمامی افراد صدق نمی‌کند.
صمدپور تصریح کرد: افراد دچار حساسیت نیز باید به صورت روزانه از یک لیوان ماست پروبیوتیک در برنامه غذایی خود استفاده کنند. همچنین برخی از مواد نگهدارنده موجود در انواع تُن، کنسرو‌ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس در برخی از افراد ایجاد آلرژی می‌کند.
وی یادآور شد: در مواردی که افراد به علت مصرف آلرژن‌ها یا حتی نیش زنبور عسل دچار شوک آنافیلاکسی شده باید خیلی سریع به مراکز درمانی انتقال پیدا کنند، همچنین در برخی از کشور‌ها افرادی که از حساسیت‌های شدید رنج می‌برند و سابقه شوک‌های آنافیلاکسی را دارند، در صورتی که دچار این شوک شوند و آموزش‌های اولیه را در این خصوص دیده باشند، بلافاصله تزریق آمپول “اپی نفرین” توسط خود شخص انجام می‌شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران