کودکان در بازی هایشان نیاز ها و آرزو های خود را برملا می کنند. آنها در طول بازی خود را بجای شخصیت مورد علاقه شان جا می زنند و یا چیز هایی را که دوست دارند در عالم تخیل به دست می آورند. بازی های کودکان نقش مهمی را در سرنوشت آینده آنها در پی خواهد داشت … در ادامه با دکتر سلام  همراه باشید.

طاهره امینی، پژوهشگر و کارشناس علوم اجتماعی گفت: کودکان در قالب بازی، به تمرین نقش هایی می پردازند که در دوره بزرگسالی آنها را عهده دار خواهند شد.

 

وی با اشاره به تقلید کودکان از والدین، شخصیت های مورد علاقه برنامه های تلویزیونی در بازی های کودکانه، خاطرنشان کرد: هر چه سن کودک بالاتر می رود و نسبت به محیط اطراف خود بیشتر شناخت پیدا می کند، تعداد افرادی که از آنها تقلید خواهد کرد نیز افزایش می یابد.

 

امینی با اشاره به نقش بازی های گروهی و دسته جمعی با همسالان در شکل گیری شخصیت و تقویت اعتماد به نفس کودک، اظهارداشت: بالا رفتن سن کودک، تمایل وی به بازی با همسالان و انجام بازی های دسته جمعی را افزایش می دهد و در واقع در این برهه از زندگی، کودک به آموختن تجربه از همسالان خود در قالب بازی های گروهی روی می آورد.

 

کارشناس علوم اجتماعی با اشاره به نقش مهم بازی های گروهی در تقویت مهارت های اجتماعی افراد، تصریح کرد: در قالب بازی های گروهی است علاوه بر تقویت حس همکاری و مشارکت، کودک می تواند به شناخت درستی از توانایی هایش برسد.

 

وی با اشاره به توسعه زندگی شهری و پیشرفت تکنولوژی گفت: امروز با تغییر شکل زندگی در خانه های حیاط دار به آپارتمان نشینی، بخشی از امکان کودکان در انجام بازی های گروهی با همسالان را گرفته است.

 

امینی با اشاره به تغییر سبک زندگی خانواده های ایرانی و گرایش به سمت تک فرزندی، تصریح کرد: در گذشته خانواده ها پرجمعیت بود و کودکان همراه با خواهر و برادر و حتی گاهی با خاله زاده، عموزاده و عمه زاده هایشان بزرگ می شدند و این خود در نقش پذیری کودکان در جامعه و تقویت حس مسئولیت پذیری و اعتماد به نفس بسیار مهم بود.

 

وی ادامه داد: تک فرزندی، آپارتمان نشینی، اشتغال طولانی مدت والدین به ویژه مادران در خارج از خانه، همه زمینه ای فراهم کرده است تا زندگی کودکان نسل حاضر با تغییراتی همراه باشد و در گام اول فردگرایی و بیگانه شدن با کارهای گروهی در سبک زندگی نسل جدید نمود پیدا می کند.

 

این پژوهشگر با بیان اینکه بازی های دسته جمعی با همسالان با توجه به فضای شهری و نوع زندگی در آپارتمان ها جای خود را به بازی های انفرادی و تک نفره داده است، تاکید کرد: در این میان تکنولوژی بخش اعظمی از زندگی افرد جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان را دربر می گیرد.

 

امینی با بیان اینکه بازی های رایانه ای به عنوان یکی از ابزارهای تکنولوژی در میان کودکان و نوجوانان به شدت در حال گسترش است، خاطرنشان کرد: والدین باید بر نحوه انجام بازی های رایانه ای نظارت داشته باشند چرا که عدم توجه به این موضوع باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیر بر کودک خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه بازی های رایانه ای باعث کم تحرکی کودک شده و بر روند رشد تاثیر منفی می گذارد، افزود: تضعیف خلاقیت، انزواگرایی، پرخاشگری، عدم توجه به محیط اطراف، ایجاد مشکل در برقراری ارتباط با همسالان و تعاملات اجتماعی، افت تحصیلی، آسیب جسمی از جمله پیامدهای منفی استفاده بیش از حد و کنترل نشده بازی های رایانه ای کودکان است.

 

امینی با بیان اینکه بازی های رایانه ای علاوه بر آسیب های فردی، آسیب های اجتماعی نیز برای کودک ایجاد خواهد کرد،‌ افزود: بازی های رایانه ای به صورت کاملا هدفمند و برنامه ریزی شده در دیدگاه ها، نوع لباس پوشیدن، نوع تغذیه، نوع تعاملات، نگاه به زندگی و نحوه تعامل با دیگران تاثیر می گذارد و به مرور زمان و به صورت کاملا غیرمحسوس، در آینده با نسلی مواجه خواهیم شد که دارای سبک زندگی کاملا متفاوت با نسل قبل از خود هستند.

 

کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه بازی های رایانه ای می تواند به عنوان هم فرصت و هم تهدید تلقی شود، تاکید کرد: نحوه بهره برداری و استفاده از بازی های رایانه ای می تواند این ابزار را به تهدید علیه کودکان و یا به فرصتی برای الگوسازی و آموزش سبک زندگی اسلامی ایرانی تبدیل کند.

 

وی با تاکید بر ضرورت احیای بازی های کودکانه که جنبه گروهی و دسته جمعی داشته باشد و به همراه همسالان انجام شود، اظهارداشت: البته باید توجه داشت استفاده از تکنولوژی در عصر حاضر اجتناب ناپذیر است اما باید بر استفاده از تکنولوژی که بازی های رایانه ای یکی از آنهاست، کنترل و نظارت داشته باشیم و به طور هدفمند و متعارف از این ابزار استفاده کنیم.

 

 

منبع: شبستان