معمولا مسواک آخرین مورد از لوازم بهداشت فردی است که ما به تمیز بودن آن شک می‌ کنیم. بالاخره شستشوی هر روزه آن با آب و موادی مثل خمیر دندان و دهان‌ شویه و قرار گرفتن آن در دهان ما باید به این معنی باشد که مسواک از تمیزترین اشیاء هر خانه‌ ای است. اما واقعیت چیز دیگری است.

تحقیقات اخیر نشان داده که علاوه بر میلیون‌ها نوع باکتری مختلف، چیزهای بدتری هم لابلای تارهای مسواک شما وجود دارد. البته این حرف به آن معنی نیست که باید بعد از هر بار مسواک‌ زدن آن را دور بیاندازید یا این که آنها را در فهرست خانه‌ تکانی عید قرار دهید. دهان ما به صورت طبیعی میزبان انواع مختلفی از باکتری‌ های مفید و مضر است و این کثیفی مسواک، به‌غیر از موارد نادر، باعث بیماری و گرفتار شدن شما نخواهد‌ شد. با این حال نکاتی وجود دارد که با رعایت آن‌ ها می‌ توانید این وسیله ضروری و شخصی را تمیزتر نگهداری کرده و در نتیجه سالم‌تر بمانید.

جای مناسبی برای مسواک‌ ها پیدا کنید

از آنجا که در بیشتر خانه‌ ها مسواک‌ ها در سرویس بهداشتی نگهداری می‌ شوند، محل قرار گرفتن آن‌ ها بسیار مهم می‌ شود. در خانه‌ های آپارتمانی امروزی، فضای خیلی زیادی برای سرویس‌ های بهداشتی درنظر گرفته نمی‌ شود و گاه سینک روشویی دقیقا کنار سرویس بهداشتی قرار دارد. بهتر است بدانید با هربار کشیدن فلاش، باکتری‌ ها و آلودگی‌ هایی در هوا پخش می‌ شوند که می‌ توانند در محیط گسترده‌ شده و روی مسواک شما بنشینند. مسلما کسی نمی‌ خواهد این گونه آلودگی‌ ها را وارد دهان خود کند، پس حتما سعی‌ کنید فاصله کافی بین مسواک‌ ها و سرویس بهداشتی وجود داشته‌ باشد، یا در صورت لزوم از یک ظرف دربسته استفاده کنید. همچنین ظرف نگهدارنده مسواک‌ ها را به صورت منظم شستشو دهید تا از تمیز بودن آن مطمئن باشید.

مسواک را چطور نگهداری کنیم؟

– برای داشتن حداقل میزان جرم و باکتری برروی مسواک‌ ها، نکات زیر را درنظر داشته‌ باشید:

– پس از هر بار مسواک‌ زدن، آن را کاملا با آب بشویید.

– مسواک‌ ها را در محلی قرار دهید که جریان هوا اجازه دهد بین هر وعده شستشو کاملا خشک شوند. بهتر است از محافظ‌ های سری مسواک استفاده نکنید، چرا که با ایجاد محیط مرطوب و بسته شرایط مناسبی برای رشد و تکثیر باکتری‌ ها فراهم می‌ کنند.

– مسواک خود را به صورت ایستاده نگهداری‌ کنید.

– شاید به نظر بی‌ ضرر باشد، اما هرگز از مسواک کسی استفاده نکنید و مسواک خودتان را هم با کسی شریک نشوید، حتی برای یک بار!

– نگهدارنده مسواک را طوری انتخاب کنید که فاصله کافی بین آن‌ ها وجود داشته‌ باشد. البته ما معمولا از باکتری‌ های موجود روی مسواک خودمان مریض نمی شویم و سیستم ایمنی بدن می‌ تواند با این آلودگی‌ ها مقابله کند. اما بخصوص در فصل‌ های سرما که مریضی هم شایع‌ تر است و مقاومت بدن پایین می‌ آید، این تماس بین مسواک‌ های مرطوب یا استفاده از مسواک شخص دیگر می‌ تواند باعث انتقال جرم و باکتری و شاید مریضی شود.

آیا راهی برای جرم‌ زدایی از مسواک‌ ها هست؟

محصولاتی در بازار وجود دارند که مدعی گند زدایی مسواک شما به روش‌ های مختلف از جمله استفاده از نور فرابنفش یا مواد پاک‌ کننده هستند. حتی مسواک‌ هایی وجود دارند که در ساختار خود پرزهای آنتی‌ باکتریال دارند و از این طریق سطح آلودگی مسواک را پایین می‌ آورند. اما در کل باید بگوییم که هیچ مدرکی مبنی بر تاثیر این وسایل بر افزایش سلامت و کاهش خطر ابتلا به بیماری وجود ندارد. یک روش ساده‌ تر که مورد تایید مراجع پزشکی هم هست، خیساندن مسواک در همان دهان‌ شویه‌ های آنتی‌ باکتریال و سپس آب‌ کشیدن مسواک است.

منبع: دکتر سلام

مطلب مرتبط: با مسواک زدن زبان، سلامت دهان خود را بالا ببرید