وجود کلسیم برای انجام بسیاری از اعمال بدن ضروری است؛ مثل تنظیم ضربان قلب، انتقال پیام های عصبی، تحریک ترشح هورمون ها، انعقاد خون و مهم تر از همه ساخت استخوان های بدن و حفظ سلامتی آن ها. کلسیم در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد و به علت اینکه بدن قادر به ساخت آن نیست، بایستی به مقدار کافی از راه غذا دریافت شود.

حتی بعد از تکمیل و توقف رشد طولی استخوان های بدن (یعنی بعد از دوران رشد) بایستی به مقدار لازم دریافت شود، زیرا از راه های مختلفی از بدن دفع می‌شود؛ مثلاً از طریق عرق، ریزش مو، تجدید پوست و ناخن، ادرار و مدفوع.

کلسیمی که در طی روز از بدن دفع می‌شود، بایستی از طریق غذا دوباره تأمین شود. منابع غذایی کلسیم عبارتند از : شیر، ماست، پنیر و سایر مواد لبنی ، ماهی مثل ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین، بادام ، کشمش ، سبزیجاتی مثل روناس ، اسفناج ، کلم ، کلم بروکلی، جعفری. وقتی کسی نتواند از طریق غذا به مقدار کافی کلسیم را برای رفع نیازهای خود دریافت کند، از کلسیم موجود در استخوانها (منبع ذخیره کلسیم) استفاده می‌ کند که باعث کاهش استحکام استخوانها می‌ شود. چنین فردی نیاز به دریافت مکمل کلسیم یا غذاهای غنی شده با کلسیم دارد.

پژوهشگران هشدار داده‌ اند که مصرف کلسیم و ویتامین D ممکن است از بروز شکستگی‌ های استخوانی در زنان سالمند جلوگیری کند، در عین حال مصرف این دارو باعث افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته می‌ شود.

– محقق ارشد این مطالعه می‌گوید: «اثر متوسط مکمل‌ های کلسیم و ویتامین D بر خطر شکستگی به اندازه‌ای نیست که بتوان از پتانسیل افزایش خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی عروقی، به خصوص در زنانی که کمتر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارند، چشم‌ پوشی کرد.»

– مطالعات قبلی نیز نشان داده‌اند که مصرف مکمل کلسیم ممکن است خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته را افزایش دهد. در حقیقت به اذعان پژوهشگران تعداد سال‌ های زندگی از دست رفته با مصرف کلسیم بیشتر از تعداد سال‌ های زندگی ذخیره شده توسط مصرف کلسیم برای جلوگیری از شکستگی استخوان بود.

در این باره بیشتر بخوانید: عوارض و آسیب های مکمل کلسیم

– آنها همچنین مقرون به صرفه بودن مصرف کلسیم و ویتامین D را با این فرض که زنان در معرض کمترین خطر مشکلات قلبی عروقی هستند، بررسی کردند.

– طبق گفته پژوهشگران، مصرف مکمل در این وضعیت مقرون به صرفه است و با توجه به اینکه مزایای آن بیشتر از خطراتش باشد، برای بهداشت عمومی خوب خواهد بود.

گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع:دکتر سلام