روغن هسته انگور یکی از فرآورده هایی است که از هسته انگور تهیه می شود. هسته انگور دارای خاصیت آنتی‌ اکسیدانی است و خاصیت آنتی اکسیدانی آن حتی از ویتامین C و ویتامین E نیز بیشتر می باشد. روغن هسته انگور به دلیل جذب راحت در پوست، برای ماساژ درمانی کاربرد فراوانی دارد.

هسته انگور حاوی چه موادی است؟

ویتامین E، فلاوونوئیدها، لینولئیک اسید و ترکیباتی که پروسیانیدین نامیده می‌شوند (نظیر تانن‌ها، پیکنوجنول، الیگومریک پروآنتوسیانیدین (OPC) ) به طور خیلی فشرده در هسته انگور جای گرفته‌اند. البته عناصر فوق به میزان جزئی‌تری در پوست انگور نیز یافت می‌شوند. رزوراترول ترکیب مهم دیگر موجود در هسته انگور است که مکمل آنتی‌اکسیدانی معمول‌تری محسوب می‌شود.

عصاره هسته انگور به چه فرمی قابل استفاده است؟

امروزه عصاره مزبور به عنوان مکمل به اشکال مختلف (اعم از کپسول، قرص و محلول‌های خوراکی) تجویز می‌شود، اما معمول‌ترین و در دسترس‌ترین شکل مورد استفاده، روغن هسته انگور است که کاربرد غذایی دارد و در ضمن حاوی تمام خصوصیات ذکر شده دانه انگور نیز می‌باشد.

ترکیب چربی موجود در روغن هسته انگور چیست؟

روغن هسته انگور حاوی مقادیر قابل توجهی اسیدچرب امگا-6 است، به طوری که حدود 68 درصد محتوای چربی آن از نوع اسید لینولئیک می‌باشد، ولی از نظر امگا-3 بسیار ضعیف است، به طوری که فقط حدود 2/0درصد اسید لینولنیک دارد. بقیه اسیدهای چرب آن شامل اسیداولئیک (خانواده امگا-9) حدود 19 درصد، اسید پالمتیک (اشباع) 2/7 درصد و اسید استئاریک 8/4 درصد است.

برخلاف روغن زیتون که تحمل درجه حرارت بالا را ندارد، روغن هسته انگور دمای پخت بالا را می‌تواند تحمل کند، چون نقطه ذوب بالاتری دارد و تغییر ناخوشایندی در ساختمان آن به وجود نمی‌آید، ضمن اینکه هیچ بو و مزه‌ای ندارد و ممکن است برای ذائقه افرادی که بوی روغن زیتون را دوست ندارند، مقبولیت بیشتری داشته باشد. البته مهم است بدانید که محتوای آنتی‌اکسیدانی آن نیز بیشتر از روغن زیتون است.

فواید درمانی روغن هسته انگور

کلسترول بالا: در بررسی که بر روی 40 فرد مبتلا به کلسترول خون بالا انجام گرفت، تجویز مکمل هسته انگور به همراه کرومیوم به میزان قابل توجهی باعث کاهش کلسترول خون این افراد شد. تجویز مکمل آن نیز برای افراد سیگاری، کاهش LDL را در آزمایشات آنها نشان داد. در بررسی دیگر، تجویز 1 اونس روغن هسته انگور به مدت 4 هفته 14 درصد افزایش در HDL را به دنبال داشت.

فشارخون بالا: آنتی‌اکسیدان‌ها (نظیر هسته انگور) موجب حفاظت رگ‌های خونی در برابر آسیب‌ها و صدمات می‌شوند. همانطور که می‌دانیم رگ‌های آسیب دیده منجر به افزایش فشارخون و در نهایت افزایش کار قلب می‌شوند. در بعضی مطالعات حیوانی، عصاره هسته انگور، کاهش فشارخون را به دنبال داشت. البته تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

بیماری‌های قلبی: بسیاری از مشکلات قلبی در اثر آترواسکلروز (که ناشی از سفتی و سختی رگ‌ها است) ایجاد می‌شوند. عصاره هسته انگور با جلوگیری از تشکیل پلاک، مانع از سفت شدن رگ‌ها، رسوب LDL و بروز نارسایی‌های قلبی می‌شود.

سرطان: پلی‌فنول‌های موجود در هسته انگور، آپوپتوز را در سلول‌های سرطانی افزایش می‌دهند. آپوپتوز یک عملکرد طبیعی در سلول‌‌های سالم است؛ به این صورت که سلول‌ها طبق برنامه، هنگامی که از حالت طبیعی خارج می‌شوند به دور خود دیواری می‌کشند و خود را نابود می‌کنند، البته مطالعات نشان داده‌اند که در تومورها به عللی پدیده آپوپتوز تمایل به کاهش دارد که نتیجه آن رشد توده سرطانی است.

در تحقیقی که در دانشگاه کنتاکی به عمل آمد، استفاده از عصاره انگور، 76 درصد افزایش آپوپتوز را در طول بررسی به دنبال داشت. در شرایط آزمایشگاهی عصاره هسته انگور مانع از پیشرفت سرطان کولون، معده، سینه، پروستات و ریه شده است. امروزه فرضیه استفاده از عصاره هسته انگور به عنوان مکمل در کنار دارو درمانی در بیماران سرطانی، طرفداران زیادی دارد.

آسیب‌های پوستی: عصاره هسته انگور همچنین در کاهش صدمات وارده به پوست در اثر اشعه ماوراء بنفش موثر است. بیوفلاوونوئید پروآنتوسیانیدین موجود در عصاره هسته انگور، اکسیداسیون اسیدهای چرب و التهاباتی که منجر به آسیب پوستی و بروز علایم پیری می‌شوند را کاهش می‌دهد. در تحقیقات انجام شده در دانشگاه اوهایو، عصاره هسته انگور باعث تسریع در ترمیم جراحات گردید. روغن هسته انگور به طور وسیعی در تولید محصولات محافظتی پوست و مواد آرایشی به کار می‌رود و به دلیل محتوای بالای ویتامین E و اسید لینولئیک آن برای پوست بسیار مفید است.

روغن هسته انگور ترکیب بسیار مناسبی برای ماساژ درمانی است، چون به راحتی جذب پوست می‌شود و چربی آن در سطح پوست نمی‌ماند. همچنین به خاطر محتوای بالای اسید لینولئیک، مناسب پوست و غشاء سلول‌هاست، خاصیت بازسازی و نمو بالایی دارد و به عنوان مرطوب‌کننده، از کارآیی زیادی برخوردار است و به خصوص برای جلوگیری از چروک دور چشم توصیه می‌شود.

مواد لازم برای تهیه ماسک

شکر قهوه‌ای           1/5 پیمانه
روغن هسته انگور     یک‌چهارم پیمانه
روغن بادام              یک‌چهارم پیمانه

روش تهیه

برای تهیه این ماسک خانگی می‌توانید مواد فوق را با هم مخلوط کنید و آن را داخل ظرف دربسته به مدت 6 ماه نگهدارید. در هر بار استفاده، کافی است مقدار مناسبی از این محلول را فقط برای مدت 15 دقیقه روی پوستتان قرار دهید. مطالعات دیگر نشان داده‌اند که عصاره هسته انگور در تنظیم قندخون در سطح طبیعی موثر است و می‌دانیم که تثبیت قندخون برای عملکرد مناسب مغز، چشم و پوست حیاتی می‌باشد. از آنجا که عصاره هسته انگور قادر به عبور از سدخونی مغز است، در تحقیقات جدید از آن به عنوان مکملی در دارو درمانی بیماری آلزایمر استفاده می‌کنند. از دیگر فواید ذکر شده برای این عصاره، افزایش دانسیته استخوان در میانسالی و دوران یائسگی می‌باشد.

منبع: زندگی آنلاین