در ماه مبارک رمضان به خاطر کم خوردن آب و نوشیدنی، بیماری های عفونی در زنان بیشتر می شود. خانم ها بیشتر تمایل دارند با مطالعه و دانستنی های بیشتری در این مورد به استقبال ماه رمضان بروند تا مشکلاتی از این قبیل نداشته باشند. آیا روزه داری در نظم قاعدگی اختلالی ایجاد می کند؟ با دکتر سلام همراه باشید.

برای آگاهی از بیماری های زنانه ای که در ایام روزه داری تشدید می شوند سراغ دکتر الهام السادات هاشمیان، جراح و متخصص زنان رفتیم. او در این گفت وگو به شما می گوید چه بیماری ها و مشکلات زنانه ای در ایام روزه داری تشدید می شوند و البته خانم های باردار باید چه نکاتی را رعایت کنند.

شایع ترین اختلال زنانه با روزه داری

شایع ترین اختلال در ایام ماه مبارک رمضان بی نظمی در قاعدگی است. روزه داری در برخی از خانم ها به دلیل ایجاد استرس و همچنین در افرادی که از نظر جسمی ضعیف هستند ممکن است باعث نامنظم شدن قاعدگی شود؛ بنابراین چون تخمدان ها از مغز دستور می گیرند، در نتیجه هر نوع استرسی می تواند منجر به بر هم خوردن سیکل های قاعدگی شود. موردی که بسیار شایع است دخالت هایی است که خود افراد انجام می دهند؛ برخی از خانم ها برای اینکه بتوانند تمام 30 روز ماه مبارک رمضان را روزه بگیرند و در ایامروزه داری دچار قاعدگی نشوند بدون مشورت با پزشک اقدام به مصرف قرص های ضدبارداری می کنند.
اگر مصرف این قرص ها با فاصله کمی بعد از شروع خونریزی قاعدگی شروع شود، در اغلب موارد موثر نیست و خانم ها در زمان غیر قاعدگی ممکن است لکه بینی داشته باشند. زمان مصرف درست این قرصها، روز هفتم قاعدگی قبلی است.  مصرف این قرص ها برای کسانی که در گذشته تجربه مصرف ندارد توصیه نمی شود. این قرص ها در بدن افراد تاثیر متفاوتی می گذارند. برخی از خانم ها حتی در زمان مصرفقرص هم لکه بینی دارند؛ بنابراین ممکن است مصرف سرخود قرص مشکلات پیش بینی نشده ای را ایجاد کند و وضعیت جسمی خانم ها را به هم بریزد.

روزه داری در دوران شیردهی

روزه داری در ایام شیردهی به هیچ وجه توصیه نمی شود؛ به ویژه شش تا 12 ماهگی نوزاد. اگر نوزاد وابسته به شیر مادر است و تنها از شیر مادرتغذیه می کند بهتر است مادر از روزه گرفتن اجتناب کند چون باعث کاهش تولید شیر می شود و مشکلاتی مثل کمبود ویتامین، آهن و مواد معدنی برای مادر و نوزاد ایجاد می کند. تولید شیر، کاملا وابسته به تغذیه صحیح مادر است و روزه داری به خصوص در ماه های گرم تابستان که ساعت تشنگی و پرهیز از غذا طولانی است حتما در تولید شیر اختلال ایجاد می کند. تاکید می کنم در شش تا 12 ماهگی که نوزاد به شیر مادر نیاز کامل دارد، خانم ها روزه نگیرند.

روزه داری در دوران یائسگی

خیر، به دلیل اینکه خانم های یائسه هورمون زنانه زیادی ندارند، پس اختلالی ایجاد نمی شود. همچنین تفاوتی در افزایش میزان عفونت در این ایام شاهد نیستیم. در مورد بیماری های زنانه دیگر هم خیلی ارتباطی با روزه داری مشاهده نمی شود. روزه داری در مورد بیماران مبتلا به بیماری هایی مانند تیروئید و بیماری های قلبی مشکلات بیشتری را به همراه دارد.

منع روزه داری با این مشکلات زنانه

نمی توان گفت قطعا به خاطر این 30 روز در قاعدگی اختلال ایجاد شده است. پس نباید چنین توصیه ای به خانم ها کرد که روزه نگیرند. تنها پیشنهاد این است که اگر می خواهند در ماه رمضان دچار قاعدگی نشوند در مورد مصرف داروی ضدبارداری با یک پزشک متخصص زنان مشورت کنند و سرخود قرص مصرف نکنند.

به دلیل اینکه مدت زمانی طولانی گرسنه و تشنه هستیم آیا کم آبی و گرسنگی باعث ضعف بدن و افزایش عفونت های زنانه می شود؟

در ماه رمضان زمان گرسنگی آن قدر طولانی نیست و حداکثر یک ماه طول می کشد. این 30 روز هم آن قدر ضعف شدیدی ایجاد نمی کند که منجر به افزایش عفونت شود. تنها سوء تغذیه درازمدت است که منجر به عفونت های دستگاه تناسلی می شود. در موارد قحطی و گرسنه ماندن های بسیار طولانی هم شاهد افزایش عفونت هستیم.

اختلال تعادل هورمون زنانه با روزه داری

استرس، مسافرت، تغییر فصل، استرس ناشی از امتحان و. . . می توانند در نظم عادت ماهانه اختلالاتی ایجاد کنند. اما روزه داری هم به دلیل گرسنگی طولانی مدت ممکن است باعث اختلال در عملکرد تخمدان ها شود و چون تنظیم سیکل های قاعدگی از طریق تخمدان صورت می گیرد می تواند نظم سیکل را مختل کند یا باعث عقب افتادن قاعدگی شده، لکه بینی در ایام قاعدگی را به همراه داشته باشد.


روزه گرفتن بیماران تالاسمی

آکا ایران