bimari

سرطان پانکراس (لوزالمعده) چهارمین سرطان و یکی ازخطرناکترین سرطان‌های جهان  پزشکی است، رشد زود و تشخیص دیرهنگام از ویژگیهای این سرطان است که روز به روز نیز در حال افزایش است.
بیماران مبتلا به سرطان پانکراس علائمی مانند دردهای شکمی، زردی و کاهش وزن شدید دارند که ممکن است دردهای کمری، دردهای پشتی و دیسکی هم در مبتلایان ایجاد شود.

85 درصد تومورهای سرطانی در قسمت سر پانکراس، 10 درصد در تنه پانکراس و 5 درصد در ناحیه انتهایی ایجاد می‌شود.  بیماران دارای تومور در سر پانکراس علامت آشکار زردی پیش رونده، خارش فراوان، تغییر رنگ مدفوع به سفیدی و ادرار به سیاهی یا قرمزی دارند، درمورد تنه پانکراس و قسمت انتهایی پانکراس بیماران علامت آشکاری ندارند بنابراین دیر تشخیص داده می شود. در این مورد بیماران با سایر علامت‌ها در قالب تب، ورم پای چپ، دردهای مبهم شکمی به پزشک مراجعه می کنند.

راه‌های تشخیص سرطان پانکراس  سی تی اسکن و اندوسونوگرافی  وراثت در بروز این بیماری نقش چندانی ندارد.

راه های درمان سرطان پانکراس جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی است، بیماران دارای تومور کمتر از 3 سانتی متر با عمل جراحی درمان می شوند. اگر تومور بیشتر از 3 سانتی متر باشد یا به غدد لنفافی و کبد دست اندازی کرده باشد، در این صورت شیمی درمانی تنها راه درمان است.

دیابتی‌ها با تحت کنترل پزشک بودن و افراد سیگاری و الکلی نیز با قطع مصرف این مواد می توانند از بروز این بیماری جلوگیری کنند،  سرطان پانکراس با رشد سریع اگر به خاستگاه آخر همه سرطان‌ها یعنی کبد برسد، شیمی درمانی تنها راه درمان است و اقدام درمانی خاصی برای مبتلایان نمی توان انجام داد.

رژیم غذایی باید فیبر بیشتر، پروتئین و چربی کمتری داشته باشد. در غیر این صورت تغذیه می تواند منجر به دیابت شود و زمینه ابتلا به سرطان پانکراس را فراهم کند.

افراد بالای 50 سال، سیگاری ها، دیابتی ها که در معرض سرطان پانکراس هستند باید به مراجعات سالیانه به پزشک بیشتر توجه کنند.

منبع : ایسنا