به گزارش دکتر سلام;
هندي‌ها برای مقابله با ثبت حقوق‌انحصاری داروهای سنتی خود وارد عمل شده‌اند.

یک هیات علمی ارشد هند، برای مقابله با ثبت حقوق‌انحصاری داروهای سنتی هندی بوسیله شرکت‌های خارجی، در حال گردآوری پایگاه‌ داده‌های عظیمی است که هر چیزی از موقعیت‌های یوگا تا عصاره‌های میوه‌های دارویی را شامل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه این ابتکار عمل از هنگام علنی شدن در ماه فوریه موفقیت زودرسی به دست آورد، و باعث شد تقاضای حق انحصاری برای دو فرآورده خارجی یکی بر اساس عصاره خربزه و دیگری داروی سرطان بر اساس پسته لغو شود.

30 مورد دیگر حق انحصاری در سراسر جهان نیز بر اساس اطلاعات این پایگاه داده‌ها در حال بررسی است،‌  هدف این پایگاه داده‌ها مستند کردن سوایق طبی است، ‌تا به این ترتیب از تلاش‌های شرکت‌هایی برای ثبت دادن انحصاری دانش‌هایی جلوگیری کند که در هند از نسلی به نسل دیگر رسیده‌اند.

وی کی گوپتا، رئیس این کتابخانه، که “کتابخانه دیجیتال دانش سنتی” (TKDL)  نامیده می‌شود، در این باره گفت امیدوار است این پایگاه اطلاعاتی سیستمی ارزان و آسان برای پیشگیری ” ثبت نادرستح قوق انحصاری” داروهای بر اساس درمان‌های طبیعی هندی باشد.

گوپتا که برای “شورای پژوهش علمی و صنعتی” (CSIR) هند هم کار می‌کند،‌ گفت: “هیچکس در جهان حق تصاحب دانش ما، بسته‌بندی مجدد آن و ادعای مالکیت بر آن را ندارد.

TDKL همچنین از قبل 30 میلیون صفحه و بیش از 200000 فرمول پزشکی به دست آمده از داروهای گیاهی و معدنی منشا گرفته از هند و خارج مانند آیوودا، اونانی، سیدها، و نیز تکنیک‌های یوگا وارد این منبع کرده است.

پژوهشگران در حال ترکیب کردن و ترجمه کردن هزاران صفحه از مجموعه متون باستانی- از جمله شامل کتاب مقدس هندو بهاگاواد گیتا- از سانسکریت، فارسی و تامیل تا انگلیسی و زبان‌های دیگر هستند.

جیوتی چاهار، کارشناس آیوودیا در این باره گفت:‌ “مهمترین بخش‌های کتاب‌هایی که در معرض این ادعای حق انحصاری هستند، شناسایی شده‌ و به صورت زبان رمزی درآمده‌‌ و در این پایگاه اطلاعاتی ذخیره شده‌اند.”

“اکنون ما در این فرآیند کتاب‌های بیشتر و بیشتری به این منبع اضافه می‌کنیم.”

در اروپا و آمریکا، تقاضای کسب حقوق انحصاری برای درمان‌های حاوی برگ درخت “نیم” در سال 2005 و زردچوبه در سال 1997 علاقه رسانه‌ها در هند را به شدت به خود جلب کرد و باعث ایراد اتهام “راهزنی زیستی” بوسیله آنها شد.

سازمان‌های گوناگون، ازجمله CSIR اعتبار این حقوق انحصاری را به چالش طلبیدند و تقاضاها برای حق انحصاری این داروها را، بر اساس اینکه خواص ضد قارچی “نیم” و ارزش درمان زردچوبه ایده‌هایی ابتکاری نیستند، رد کردند.

در ماه ژوئیه، اداره حق انحصاری اختراع اروپا (EPO) کمک کرد تا تقاضایی حق انحصاری از جانب یک گروه ایتالیایی برای یک درمان سرطان به دست آمده از عصاره پسته را رد شود.

حامیان این پروژه می‌گویند ایده این است که TKDL به یک منبع باز با استفاده گسترده بدل شود، که در فرمت دیجیتال در دسترس ادارات ثبت اختراع خارجی قرار گیرد.

CSIR از پیش موافقتنامه‌هایی با ادارات ثبت اختراع در ژاپن و اروپا به امضا رسانده است، که می‌توانند پیش از تصمیم‌گیری درباره اعطا یا رد حقوق انحصاری به تقاضاکننده، با این کتابخانه مشورت کنند.