قرص سیپروفلوکساسین جزء دسته ی آنتی بیوتیک ها قرار دارد و برای درمان عفونت های باکتریال از آن استفاده می شود. از این دارو نمی توان برای برای درمان عفونت های ویروسی استفاده کرد. استفاده از این قرص حتما باید با تجویز پزشک انجام شود چرا که استفاده اشتباه و نابجا از آنتی بیوتیک ها موجب مقاومت دارویی می شود. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا خواهیم شد.

نحوه مصرف قرص سیپروفلوکساسین 

قبل از آنکه این دارو را استفاده نمایید حتما اطلاعاتی را که بر روی جعبه آن نوشته شده است را به دقت بخوانید. این دارو به صورت خوراکی با یا بدون غذا مصرف می گردد. همچنین پزشکان معمولا این دارو را برای هر 12 ساعت تجویز می کنند.

به یاد داشته باشید که آنتی بیوتیک ها زمانی بهترین اثر را می کنند که سطح خونی آن ها در حد ثابتی بماند. بنابراین به شما توصیه می گردد که این دارو را سروقت و به موقع مصرف نمایید.

میزان دوز تجویز شده و همچنین طول درمان با این دارو کاملا وابسته به میزان پاسخ دهی شما به دارو و همچنین نوع بیماری شما دارد. به شما توصیه می گردد که قرص سیپروفلوکساسین را همراه مقدار کافی آب مصرف نمایید.

نکته دیگری که شما بایستی بدان توجه داشته باشید این است که غذاهای حاوی کلسیم نظیر لبنیات موجب کاهش اثر این قرص می گردند. بنابراین به شما توصیه می شود که این قرص را حداقل دو ساعت قبل یا 6 ساعت پس از مصرف اینگونه محصولات مصرف نمایید.

شما بایستی این دارو را مطابق نسخه پزشک خود و به تعدادی که برای شما تجویز شده است مصرف نمایید و از افزایش سرخود طول درمان یا کاهش آن پرهیز نمایید.

عوارض جانبی قرص سیپروفلوکساسین 

این دارو نیز مانند هر داروی گیاهی و صنعتی دیگر می تواند عوارضی به همراه داشته باشد. توجه داشته باشید که این عوارض نادرند. شایعترین عوارضی که می توان به دنبال مصرف قرص سیپروفلوکساسین از آن ها نام برد عبارتند از:

  • تهوع
  • استفراغ
  • مشکلات گوارشی نظیر اسهال
  • سرگیجه خفیف
  • سردرد

همانطور که بیان شد این عوارض نادرند. با این وجود به شما توصیه می گردد که در صورتی که این علایم برای شما بسیار آزاردهنده می باشد یا مدت طولانی ای شما دچار آن ها شدید حتما موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. توجه داشته باشید که پزشک شما این دارو را برای شما تجویز نموده است چون تصور می کرده است شما از مصرف آن سود بیشتری نسبت به عوارض آن می برید. با این وجود در صورتی که تصور می کنید شما پاسخ مناسبی به این دارو نمی دهید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

در صورتی که شما دچار هر یک از علایم زیر شدید بی درنگ به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید:

  • سردرد بسیار شدید و مداوم
  • تغییر بینایی
  • سرگیجه شدید
  • تغییر در ضربان قلب
  • تشنج
  • تغییرات خلقی
  • غش کردن

گرچه حساسیت دارویی به ندرت در برخورد با قرص سیپروفلوکساسین رخ می دهد، اما با مشاهده علایم حساسیت دارویی بایستی  سریعا به پزشک خود یا یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. اختلالات تنفسی، تورم لب ها و صورت، حساسیت پوستی برخی از علایم حساسیت دارویی می باشند.

تداخلات دارویی قرص سیپروفلوکساسین 

تداخلات دارویی و بر هم کنش میان آن ها می تواند میزان اثربخشی داروی شما را تحت تأثیر قرار دهد. این بدان معناست که اگر شما داروی دیگری نیز در کنار قرص سیپروفلوکساسین مصرف می نمایید، آن دارو می تواند اثر سیپروفلوکساسین را کاهش یا  افزایش دهد.

تصور کنید که شما دارویی مصرف می کنید که اثر این دارو را کاهش می دهد. بنابراین پزشک شما بایستی دوز بیشتری را برای دریافت نتیجه یکسان برای شما تجویز نماید. عکس این موضوع نیز صادق است. بدان معنا که اگر شما دارویی مصرف می کنید که میزان اثر قرص سیپروفلوکساین را افزایش می دهد، می تواند شما را مستعد بروز عوارض جانبی آن نماید.

بنابراین به تمامی بیماران توصیه می گردد تا تمامی داروهای خود را هنگام مراجعه به پزشک خود همراه داشته باشند تا وی بتواند تصمیم صحیح تری را برای درمان آنها اتخاذ نماید.

سیپروفلوکساسین در بارداری و شیردهی 

قبل از آنکه این دارو را مصرف نمایید حتما پزشک خود را در جریان حساسیت خود به این دارو یا داروهای مشابه قرار دهید. صحیح است که حساسیت دارویی به قرص سیپرووفلوکساسین نادر است اما شما نباید به سادگی از کنار آن بگذرید.

قبل از مصرف این دارو شما بایستی پزشک خود را در جریان تمامی مشکلاتن و بیماری های خود از قبیل مشکلات کبدی، کلیوی، دیابت، مشکلات قلبی، مشکلات عصبی و یا تشنج قرار دهید.

به نظر می رسد که قرص سیپروفلوکساسین عارضه ای در بارداری برای جنین ایجاد نمی کند. با این وجود توصیه می شود تنها زمانی از  آن استفاده گردد که مصرف آن اجتناب ناپذیر است.

همچنین این دارو توسط غدد شیرساز به درون شیر مادر ترشح می گردد. بنابراین خانم هایی که قصد شیردهی به نوزاد یا کودک خود دارند باید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند.

راهنمایی های عمومی برای مصرف صحیح دارو

این دارو برای بیماری فعلی شما تجویز شده است لذا از مصرف آن در موارد مشابه و یا توصیه آن به دیگران خودداری نمائید .

▪ قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک خود مشورت نمائید .

وجود هر گونه حساسیت به این دارو یا مواد دیگر از قبیل غذا ، رنگها و یا مواد محافظ .

همزمان با مصرف این دارو از مصرف هر گونه دارو حتی مسکن ها و قرص های ضد بارداری خودداری کنید و در صورت ابتلاء به بیماریهای دیگر از قبیل بیماریهای گوارشی ، کبدی ، کلیوی ، قلبی ، عصبی و صرع، پزشک خود را مطلع نمائید.

برای کمک به درمان قطعی عفونت، این دارو را درفواصل زمانی منظم میل کنید و دوره درمان را کامل کنید ، حتی اگر بعد از چند روز احساس بهبودی نمودید ، مصرف آن را قطع نکنید زیرا ممکن است بیماری عود کند.

برای حصول نتیجه بهتر ، هر قرص را با یک لیوان پر از آب میل نمائید . این دارو را می توان با غذا یا با معده خالی مصرف نمود.

هنگام مصرف دارو رعایت نکات زیر توصیه می شود:

_ در صورتیکه این دارو را به مدت طولانی مصرف می نمایید لازم است تحت نظر پزشک باشید.

_ اگر چند روز پس از مصرف این دارئ، علائم بیماری بهبود نیافته یا بدتر شد پزشک را مطلع سازید.

_ در صورت انجام هرگونه اقدام دندانپزشکی مصرف این دارو را به دندانپزشک اطلاع دهید.

_ مصرف این دارو ممکن است در برخی افراد سبب سرگیجه شود لذا ضمن درمان، قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات دقیق از هوشیاری خود اطمینان کامل داشته باشید.

_ طی درمان با این دارو از قرار گرفتن در مقابل تابش مستقیم نور آفتاب خودداری نمایید.

_در صورت بروز تورم در صورت یا گلو، ناراحتی قلبی، تنگی نفس و کاهش هشیاری وصاً چنانچه همراه تظاهرات پوستی نظیر کهیر، خارش و سوزش باشد با پزشک تماس بگیثرید زیرا ممکن است این علائم نشانه حساسیت شدید نسبت به این دارو باشد.

_ در صورت بروز تحریکات عصبی نظیر تشنج، لرزش، بی قراری، خواس پرتی و توهم در حین درمان، مصرف دارو را قطع نموده و به پزشک خود مراجعه کنید.

این دارو ندرتاً موجب التهاب و حتی پارگی رباط ها می شود. اگر بعد از فعالیت دردی ناگهانی احساس کردید. (برای مثال در مچ پاریال مچ دست، پشت زانو و پا، شانه، آنرج و …) مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک اطلاع دهید و تا حصول اطمینان از عدم آسیب رباط از فعالیت خودداری کنید.

از مصرف همزمان این دارو با محصولات لبنی و آب میوه های حاوی کلسیم خودداری نمایید، اما می توان از غذاهای حاوی این مواد در حین مصرف این دارو استفاده نمود.

_ این دارو را م یتوانید همراه غذا یا با معده خالی مصرف نمایید ولی بهترین زمان مصرف دارو به طور معمول 2 ساعت پس از غذا می باشد.

_ برای حصول نتیجه بهتر، هر قرص را همراه با یک لیوان آب میل نموده و در طول درمان به دفعات بیشتری آب و مایعات دیگر بیاشامید.

_ چنانچه یک نوبت مصرف دارو را فراموش نمودید به محض به یادآوردن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به نوبت بعدی هستید از نوبت فراموش شده، چشم پوشی کنید و مقدار مصرف نوبت بعدی را نیز دو برابر نکنید.

_ از مصرف همزمان داروهای خنثی کننده اسید معده حاوی آلومینیوم، منیزیم، کلسیم، سوکرالفات و فرآورده های حاوی آهن و روی با این دارو خودداری کنید. داروهای مذکور را حداقل 4 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از سیپروفلوکساسین مصرف کنید.

_ مصرف این دارو در کودکان و نوجوانان زیر 18 سال توصیه نمی شود.

_ از مصرف دارو بیش از مقدار و مدت توصیه شده توسط پزشک خودداری شود.

مسمومیت :

در صورت مصرف اتفاقی بیش از مقادیر توصیه شده ، بیمار را فورا” به بیمارستان منتقل نمائید.

شرایط نگهداری دارو :

دارو را دور از دسترس اطفال نگهداری کنید .

دارو را دور از نور مستقیم و رطوبت ، در دمای زیر ۳۰ درجه سانتیگراد و درون جعبه نگهداری کنید .

از مصرف داروهای تاریخ گذشته خودداری نمائید.


پرکاربردترین آنتی بیوتیک های سالم

درمان انواع امراض عفونی با آنتی بیوتیک

آنتی بیوتیک های خانگی را بشناسید


گرد آوری و تدوین: مهدیه انیسی

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.