لب یکی از عوامل زیبایی صورت است که برخی اوقات به دلیل بروز بیماری های مختلفی همچون حساسیت دارویی و هماتوم ممکن است متورم شود ، برخی نشانه های تورم و حساسیت لب ممکن است بسیار هشدار دهنده باشد به همین منظور آشنایی علل و راهکارهای درمانی تورم لب بسیار ضروری است.

تورم لب مسئله‌ای است کاملاً پیچیده، چون نه تنها دلیل آن ناشناخته می‌باشد، بلکه مخفی نگاه داشتن تراکم و تورم لب نیز کار دشواری است به این دلیل که لب‌ها مشخصه‌ی بسیار قابل مشاهده و آشکار صورت می‌باشند.
در چنین مواردی، که هیچ گونه آسیب، ضربه، یا آلرژی وجود ندارد، ورم لب می‌تواند به عنوان شاخص و یا نشانه‌ای از یک بیماری نهفته‌ی خطیری در نظر گرفته شود. اجازه دهید متداول‌ترین علل و اختلالات نهفته‌ای که ممکن است موجب این رنج غیر قابل توضیح باشد را مورد جستجو و بررسی قرار دهیم.

 

دلایل ورم لب:

1-حساسیت یا آلرژی: التهاب می‌تواند در نتیجه‌ی یک واکنش آنافیلاکتیک به یک آلرژن (ماده‌ی حساسیت‌زا) رخ دهد. این التهاب می‌تواند با گرده، آجیل، سخت پوستان، گرد و غبار، گزش مورچه، نیش زنبور عسل ، لاتکس، داروها، و غیره آغاز گردد. در این صورت بایستی بلافاصله تحت مراقبت‌های پزشکی قرار گرفته شود، به این دلیل که می‌تواند منجر به افزایش ضربان قلب، فشار خون پایین و بیهوشی شده، و چنانچه بی‌توجه رها شود، حتی ممکن است منجر به مرگ گردد.

 

2-آنژیوادم Angioedema: شامل تجمع مایع و خون در لایه‌های عمیق‌تر پوست است که منجر به التهاب بافت می‌شود. این حالت معمولاً چشم‌ها و لب‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. و نیز توسط یک واکنش آلرژیک به موی حیوان خانگی، شوره بدن حیوانات، درجه حرارت شدید، گزش حشرات، و غیره آغاز می‌شود. همچنین به عنوان یک بیماری ارثی بروز می‌کند که اختلال کاملاً نادری می‌باشد

 

3-تبخال: ویروس تبخال پوست را آلوده کرده و باعث شکل‌گیری تاول و زخم‌های قرمز و متورمی می‌شود. این زخم‌ها از هم باز شده و مایع بی‌رنگی بیرون زده و چندی بعد تشکیل دلمه می‌دهد. درمان آن شامل مصرف داروهای ضد ویروسی خواهد بود.

 

 

 

 

4-التهاب لب Cheilitis: یک اختلال التهابی لب است که به دلیل افزایش یافتن فضاهای لنفاوی در بافت به وجود می‌آید. این اختلال موجب ورم لنفاوی یا لنف ادم lymphedema شده، منجر به تورم قابل توجهی می‌شود.

 5- Embouchure Collapse: در افرادی که آلات موسیقی مانند فلوت، ترومپت، شیپور، و غیره می‌نوازند، نسبتاً شایع است. فشار مداوم بین لبها و دهانه‌ی آلات موسیقی منجر به استفاده بیش از حد عضلات لب شده که خود موجب تورم می‌شود.

6-دیستونی فوکال Focal Dystonia: یک بیماری عصبی است که عضلات را تحت تأثیر قرار می‌دهد و موجب انقباضات غیر ارادی و غیر طبیعی وضعیت اندامی در آنها می‌شود. علت دقیق آن نامشخص است، و این عارضه با تجویز تزریق بوتاکس در لب کنترل می‌شود. هیچ درمانی دائمی برای این عارضه وجود ندارد.

 

درمان‌های خانگی تورم لب:

در حالی که در انتظار اقدامات و مداخله پزشکی هستید، می‌توانید جهت تسکین موقت چند درمان ذیل را امتحان نمایید.
• کمپرس سرد با یک بسته یخی
• کمپرس گرم با یک کیسه آب گرم (نباید بیش از حد گرم باشد)
• نوعی خاک رس مخصوص لکه‌گیری پارچه
• ژل آلوئه ورا
• چای کیسه‌ای

در بیشتر مواقع، تورم با گذاشتن کمپرس سرد و یا با استفاده از مرطوب کننده لب فروکش می‌نماید. با این حال، اگر شخص سایر علائم سیستمیک به همراه ورم لب‌های بالایی یا پایینی را تجربه کرد، آنگاه بهتر است به یک دکتر مراجعه کند و این عارضه تشخیص داده و در اولین فرصت درمان شود، به خصوص اگر علت آن یک واکنش آلرژیک باشد.

 

درمان تورم لب با گیاهان دارویی:

آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا خواص ضدالتهابی دارد که در کاهش تورم و سوزش لب متورم بسیار موثر است. این درمان بهترین راه حل برای تورم ناشی از گزش حشرات، پشه یا نوعی از واکنش‌های آلرژیک است. ژل تازه‌ی آلوئه‌ورا را روی لب بمالید و به آرامی ماساژ دهید تا جذب شود. دو یا سه بار در روز این کار را تکرار کنید.

 

چای سیاه

چای سیاه حاوی ترکیبات شناخته شده‌ی تانن است که در کاهش تورم لب و اطراف آن موثر است. چای سیاه کیسه‌ای را ده دقیقه در آب گرم قرار دهید، سپس بگذارید خنک شود و ده دقیقه روی لب متورم قرار دهید. روزی چند بار این کار را انجام دهید.

 

عسل

عسل، درمان طبیعی و ضدباکتری موثری است که به سرعت لب ورم کرده را درمان می‌کند، از عفونت جلوگیری کرده و التهاب، تورم و درد را کاهش می‌دهد.

 

زردچوبه

پودر زردچوبه ضدعفونی کننده برای لب ورم کرده است. شما می‌توانید از پماد گیاهی زردچوبه استفاده کنید. زردچوبه را با یک قاشق چای‌خوری آب سرد مخلوط کنید تا خمیر شود، آن را روی منطقه‌ی آسیب دیده قرار دهید و بگذارید خشک شود. سپس با آب ولرم آن را تمیز کنید. هر روز تا زمان بهبودی این کار را انجام دهید.

 

جوش شیرین

جوش شیرین نیز برای درمان ورم لب ناشی از یک واکنش حساسیتی، تاول یا حشره گزیدگی توصیه می‌شود، زیرا درد را کاهش داده و التهاب را از بین می‌برد.

با مخلوط کردن سه قاشق چای‌خوری جوش شیرین با یک قاشق چای‌خوری آب، خمیری درست کنید و چند دقیقه روی لب بمالید؛ سپس با آب سرد بشویید. چند بار در روز تا زمان بهبودی این کار را انجام دهید.

 

نمک

نمک ضدعفونی کننده‌ی طبیعی است که میکروب ناشی از عفونت را می‌کشد. یک قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان آب کمی گرم مخلوط کنید و با یک توپ پنبه به آرامی روی لب بمالید. ممکن است اول احساس سوزش کنید اما برای تورم لب بسیار مفید است.

 

 

گرد آوری و تدوین آرش توکلی

هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.

 

 

مطالب مرتبط :

درمانهای خانگی برای تورم لب

درمان خشکی، چاک و ترک لب با گیاهان دارویی

سرطان های لب و دهان با مصرف ناس