دکتر

بزرگ ترین غده بدن، کبد می باشد که در فعالیت های سوخت و ساز بدن مانند گوارش نقش به سزایی دارد. اگر می خواهید که کبدتان سالم باشد و از به وجود آمدن مشکلات مختلف در آن جلوگیری کنید باید رژیم غذایی سالم، سم زدایی بدن و تحرک کافی داشته باشید. در این مقاله از دکتر سلام روش های برای حفاظت از کبد را معرفی کرده ایم.

کبد دارای نقش کلیدی در بدن و دستگاه گوارش می‌باشد. هرچیزی‌که شما می‌خورید و می‌نوشید حتی داروها، از کبد عبور می‌کند. برای این‌که کبد سالم بماند و وظایف خود را به خوبی انجام دهد، باید با آن درست رفتار کنید. کبد وظایف مهمی بر عهده دارد. این اندام، خون را از مواد شیمیائی که بدن تولید یا مصرف کرده، پاکسازی می‌کند.

مایعی به نام صفرا می‌سازد که به تجزیه چربی‌ها کمک می‌کند. مواد قندی و نشاسته‌ای را به صورت گلیکوژن ذخیره می‌کند، که در زمان نیاز برای تولید انرژی، مصرف می‌شود. مواد مغذی جذب شده توسط روده را به شکل قابل استفاده برای بدن تبدیل می‌‌کند. همچنین آهن، ویتامین A و بعضی مواد معدنی را ذخیره می‌کند.

تنها راه برای سالم نگه داشتن کبد، اصلاح شیوه زندگی است. در اینجا به روش‌های محافظت از کبد اشاره می‌شود:

۱. رژیم غذایی سالم داشته باشید و به‌طور منظم ورزش کنید. سعی کنید وزن خود را در محدوده ایده‌آل نگه دارید.

۲. از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنید. الکل به سلول‌های کبد آسیب رسانده و زیاده‌روی در مصرف آن به سیروز کبد می‌انجامد که کشنده است.

3. در مصرف داروها احتیاط کنید. داروهای کاهنده کلسترول و استامینوفن، اگر بیش از حد مصرف شوند، می‌توانند به کبد آسیب برسانند. مصرف همزمان بعضی داروها برای کبد مضر است. درباره روش و زمان مصرف داروها با پزشک یا داروساز مشورت کنید.

۴. روش‌های پیشگیری از هپاتیت را یاد بگیرید. هپاتیت یک بیماری جدی است که به کبد آسیب می‌رساند و چندین نوع دارد. هپاتیت A از طریق خوردن یا نوشیدن آب آلوده منتقل می‌شود. هپاتیت B و C از طریق خون و مایعات بدن منتقل می‌شود. برای کاهش خطر، وسایل شخصی مانند مسواک و تیغ را به صورت اشتراکی استفاده نکنید. و مسائل اخلاقی را رعایت کنید. یک نوع واکسن برای هپاتیت B وجود دارد اما هنوز برای هپاتیت C کشف نشده است.

۵. آزمایش هپاتیت بدهید. به دلیل این‌که این بیماری، علامت خاصی ندارد ممکن است فرد سال‌ها بدون اطلاع از بیماری، به آن مبتلا شده باشد. اگر فکر می‌کنید که در معرض این ویروس بوده‌اید، از پزشک بخواهید در صورت نیاز آزمایش خون دهید.

۶. از تماس با سموم پرهیز کنید. تمیز کننده‌ها، حشره‌کش‌ها، مواد افزودنی در سیگار، دارای مواد شیمیائی هستند که به کبد آسیب می‌رسانند. از تماس مستقیم با آن‌ها اجتناب کنید و سیگار نکشید.

۷. در مصرف مکمل‌های گیاهی و مکمل‌های رژیمی دقت کنید. بعضی از مواد گیاهی موجود در این مکمل‌ها مانند سنفیتون، کاوا و افدرا به کبد آسیب می‌رسانند.

قهوه

۸. قهوه بنوشید. تحقیقات نشان داده‌اند که قهوه خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی را کاهش می‌دهد. اما علت آن کاملا مشخص نیست.

*برای داشتن کبدی سالم، از یک شیوه زندگی صحیح پیروی کنید و مراقب داروهای مصرفی خود باشید. کبد می‌تواند اندامی بخشنده باشد، اما محدودیت‌هایی هم دارد.

سنفیتون: گیاهی با گلبرگ‌های سفید، آبی و بنفش که به دلیل خواص درمانی برگ‌ها و ریشه‌اش شهرت دارد. مصرف آن به صورت موضعی باعث کاهش التهاب و درد می‌شود.

کاوا: یک نوع درخت فلفل

افدرا: ماده‌ای است که از گیاهی به نام افدرا سینیکا گرفته می‌شود. این گیاه دارای اثرات ضد التهابی و ضد آرتریت و افزایش متابولیسم بدن می‌باشد. اما اثرات خطرناکی بر سیستم قلب و عروق، عصبی و کبد دارد.

منبع: سلامتی