با وارد شدن به هفته هشتم بارداری، ماه دوم بارداری شما در حال اتمام است. هفته هشتم زمانی است که اکثر پزشکان برنامه ریزی های لازم برای بارداری را انجام می دهند. سونوگرافی در هفته هشتم به شما اطلاعاتی در مورد تعداد ضربان قلب کوچولوی عزیزتان می دهد و لذتی شگرف، وجود شما را فرا خواهد گرفت. در این قسمت با مراقبت ها و توصیه های هفته هشتم بیشتر آشنا خواهیم شد.

هفته هشتم بارداری: کودک شما چگونه تغییر می کند؟

دنبالچه جنینی او در حال ناپدید شدن است و پلکهای او تقریبا به طور کامل چشمهایش را می پوشانند. هرچند هنوز هم پرده نازکی بین انگشت های پا و دست او وجود دارد، اما این انگشت ها در حال بزرگ شدن هستند. بازوهای او بزرگتر شده اند و دست های او از مچ خم شده و به طرف قلبش قرار گرفته اند. مفصل زانوهای او شکل گرفته اند و احتمالا پاهایش به اندازه ای بزرگ شده اند که بتوانند در جلوی بدن او به یکدیگر برخورد کنند.
با صاف شدن بدن، سر او صاف تر و عمودی تر می ایستد. مجاری تنفسی از حلق تا بخشهای ریه در حال رشد او کشیده شده اند. هر کدام از سلولهای عصبی مغز او هم شاخه هایی ایجاد می کنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و اعصاب ابتدایی را ایجاد کنند.
هرچند ممکن است شما دائما درباره جنسیت کودک خود فکر کنید، اما اندامهای تناسلی او آنقدر رشد نکرده اند که جنسیت او را نشان دهند.
به طور کلی، تغییرات جالب زیر در بدن او ایجاد می‌شود:
چشم‌ها: در این هفته چشمان یکی از مشخص‌ترین قسمت‌های بدن او هستند که در صورت او جای گرفته‌اند. علاوه بر این، شبکیه چشم او در حال حاضر حاوی رنگدانه است.
گوش‌ها: رشد گوش خارجی او در این زمان کامل شده است.
صورت: لب بالایی و بینی او شکل گرفته است. استخوان سقف دهان او نیز تشکیل شده است.
قلب: قلب او در این زمان 150 مرتبه در دقیقه می‌زند.
اندام‌های بدن: رشد اندام‌های بدن ادامه می‌یابد و بازوها و پاها بلندتر می‌شوند و برجستگی‌های انگشتان دست و پا بیش از پیش خود را نشان می‌دهند.
بدن: سر برجسته‌تر می‌شود و گرد می‌شود. اندام او کم‌کم از حالت خمیدگی در می‌آید و صاف می‌شود. لوله‌های عصبی او کاملا شکل می‌گیرند و برخی غضروف‌ها به استخوان تبدیل می‌شوند.
شکم/لگن: روده‌ها از بند ناف حرکت می‌کند و به سمت بدن می‌رود ولی با آنکه غدد جنسی او مشخص شده‌اند اما همچنان اندام تناسلی او شکل نگرفته‌اند.
ماه اول بارداری و مراقبت های لازم

هفته هشتم بارداری: کودک شما چقدر بزرگ شده است؟

در ماه دوم بارداری، اندام های فرزند شما در اندازه خیلی کوچک در کیسه زرد گنجانده شده است که از بالای سر تا پایین بدن جنین در آن دیده می شود و در حال حاضر قابل اندازه گیری دقیق تری خواهد بود. اندازه جنین در هفته هشتم بارداری، 1.6 سانتی متر در حدود اندازه یک لوبیا قرمز است.

هفته هشتم بارداری و تغییرات در بدن مادر

وزن شما چندان افزایش پیدا نکرده است، اما مسلما برخی اندامهای شما (مثل سینه ها) در حال رشد هستند. هم چنین ممکن است اندازه دور کمر شما نیز افزایش یابد. تغییر دیگری که چندان واضح نیست، افزایش حجم خون شماست؛ در اواخر دوران حاملگی، حجم خون شما 40 تا 50 درصد بیشتر از حالت عادی خواهد بود تا نیازهای کودکتان را برآورده کند. با افزایش حجم خون، نیاز بدن شما به آهن نیز افزایش پیدا می کند. ویتامین های روزانه را به طور مرتب مصرف کنید تا مطمئن شوید که آهن اضافی مورد نیاز را مصرف کرده و دچار کم خونی نخواهید شد.

علائم هفته هشتم بارداری

1- تهوع:

برای مقابله با حالت تهوع چند راهکار ساده وجود دارد که می توانند مفید واقع شوند. از جمله این که:

_ صبح ها قبل از بلند شدن از تخت یک چیز شیرین بخورید.

_ سعی کنید در طی روز وعده‌های غذایی خود را کوچک تر اما تعداد آن را بیش تر نمایید و از خوردن وعده‌های سنگین و زیاد پرهیز نمایید.

خوشبختانه حالت تهوع تا سه ماهه دوم از بین خواهد رفت.

2- گودی کمر:

اکنون به علت تغییر ثقل، گودی کمرتان پر شده است. برای راحت بودن بدنتان در هنگام نشستن از بالشتک های طبی که گودی کمر را پر میکند استفاده کنید و یا یک بالش کوچک هنگام خوابیدن زیر زانو خود بگذارید. از کفش پاشنه بلند  نیز استفاده نکنید.

3- بزرگ شدن سینه ها:

نوک سینه‌هایتان حساس‌ تر و بزرگ‌ تر شده است. نگران این موضوع نباشید. سینه های شما تحت تاثیر هورمون های بارداری، برای آماده شدن برای شیردهی مناسب است.

4- درد ناحیه شکم و پهلوها:

با بزرگ‌شدن تدریجی رحم، شما ممکن است احساس درد در ناحیه شکم یا پهلو داشته باشید. برخی خانم‌ها در این دوران انقباضاتی را در رحم احساس می‌کنند اگر شما هم این انقباضات را حس می‌کنید نگران نباشید کاملا طبیعی است.

5- خستگی و کسلی:

خستگی و ضعف در سه ماهه اول بارداری طبیعی است و سپس در ماه های آخر بارداری این خستگی مشاهده می شود. نوسانات هورمونی در طول بارداری نقش مهمی در افزایش خستگی و ضعف ایفا می کنند. افزایش چشم گیر پروژسترون خون نیز باعث خستگی می شود. بارداری همراه با افزایش ادرار می باشد؛ بنابراین در طول شب چند بار دستشویی می روید. حالت تهوع و استفراغ نیز باعث کاهش انرژی بدن می شود و در انتهای روز حس می کنید مدت زیادی دویده اید.

عوارض دیگر: از جمله واریس، خونریزی لثه و خفقان بینی. برای جلوگیری از واریس از ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید. برای درمان خونریزی لثه درهنگام مسواک زدن به دندانهایتان فشار وارد نکنید.

ورزش مناسب در هفته هشتم بارداری

با ورزش شما عضلات قوی تر و بهتری برای زایمان طبیعی خواهید داشت و یک زایمان آرام و با درد کم تری را تجربه خواهید کرد. در این دوران سعی کنید روزانه فعالیت‌های بدنی و ذهنی همچون یوگا، پیاده‌روی و شنا را با تایید پزشک خود انجام دهید. راجع‌ به برنامه غذایی که از آن پیروی می‌کنید و ورزش‌ها و فعالیت‌هایی که دوست دارید انجام دهید با پزشکتان مشورت کنید و اطمینان حاصل کنید که هیچ گونه ضرری شما و جنینتان را تهدید نکند.

هفته هشتم بارداری و مراقبت‌ های مادر و جنین

به طور معمول، پزشک شما قرار ملاقات‌هایی را بین هفته هشتم تا دهم بارداری برای شما ترتیب می‌دهد. این زمان احتمال سقط جنین وجود دارد اما با ملاقات منظم با پزشک و مراقبت از خود آن را کاهش دهید.

بارداری خطر ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری را در هفته 6 تا 24 بارداری افزایش می‌دهد، بنابراین اگر در هفته هشتم بارداری یا بعد از آن علائمی را مشاهده کردید که مشکوک به عفونت دستگاه ادراری بود، برای درمان سریع‌ تر به پزشک خود مراجعه کنید. یکی از علائم هفته هشتم خستگی است بنابراین در این هفته شما به استراحت و خواب بیشتری نیاز دارید.

در این دوران به علت افزایش هورمون استروژن و پروژسترون در بدنتان، ممکن است برخی علائم ناخوشایند همچون اختلالات و نوسانات خلقی و حالت تهوع بیشتری را تجربه کنید.

تغذیه مناسب در هفته هشتم بارداری

_ برای کاهش برخی از علائم آزاردهنده این هفته همچون حالت تهوع و بیرون‌ روی، می‌توانید بیشتر از غذاهایی استفاده کنید که حاوی زنجبیل هستند و با مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه فیبر بیشتری به غذاهای خود اضافه کنید.

_ برخی از ویار ها غیرطبیعی هستند و ممکن است به علت کمبود ویتامین و مواد معدنی بوجود آیند. اگر ویار مربوط به مواردی همچون نشاسته یا برخی مواد معدنی و به طور کلی موردی به جزء غذا یا خوراکی باشد بهتر است در این باره با پزشکتان مشورت کنید.

_ در این هفته ممکن است با خودن کمی غذا به سرعت احساس سیری یا پری کنید. این مسئله کاملا طبیعی است. زیرا روند هضم و گوارش شما کمی کند شده است تا مواد غذایی مفید تری را به جنین برساند.

_  مواد غذایی حاوی گوشت را به خوبی بپزید زیرا گوشتی که خوب پخته نشده باشد ممکن است موجب عفونت‌هایی در بدن شما شود که به شما و جنینتان آسیب می‌رساند. علاوه بر این، از مصرف موادی همچون شیرین‌کننده‌های مصنوعی، نوشابه‌ها، شیر غیر پاستوریزه و غذاهای بسیار چرب دوری کنید.

_ در این دوران برنامه غذایی سرشار فیبر از ابتلای نوزاد شما به بیماری آسم پیشگیری می‌کند.

_خوردن ماهی به طور کافی و کنترل‌ شده مناسب است اما از خوردن گوشت کوسه، شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی که مقدار بالایی جیوه دارند، جلوگیری کنید.

_ مصرف مواد مخدر در این دوران به شدت خطرناک است و عواقب جبران‌ ناپذیری خواهد داشت. علاوه بر این، مصرف برخی داروها در این دوران منع می‌شود. بنابراین هرگونه دارویی که می‌خواهید مصرف کنید، باید تحت نظر پزشکتان انجام شود.

هشدار در هفته هشتم بارداری

هفته هشتم بارداری و مراقبت های لازم

1. استفراغ بیش از حد حاملگی: استفراغی که باعث از دست رفتن 5% از وزن بدن بشود نیاز به درمان دارد که شامل: ویتامین تراپی، سرم تراپی، تغذیه کامل وریدی، تغذیه لوله ای است.

2. حیوانات خانگی: حیوانات دارای انگل‌هایی هستند که برای جنین بسیار خطرناک است. برخی از حیوانات عفونت‌هایی را با خود همراه می‌آورند که ممکن است باعث سقط جنین شود.

3.  گوشت را به خوبی بپزید: گوشت خام ممکن است دارای عفونت‌هایی باشد که به جنین شما آسیب برساند. حتی بعد از دست‌ زدن به گوشت خام حتما دستان خود را بشویید.

4.  استفاده از محلول های برطرف کننده جوش: ممکن است که این محلول‌ها برای جنین شما خطرناک باشند؛ بنابراین حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

5. دوری از مواد مسموم و شیمیایی: نزدیک‌ شدن به مواد و سموم شیمیایی مانند رنگ، پاک کننده‌ها و حلال‌ها در این دوران چندان ضروری نیست. بهتر است از این مواد دوری کنید.

 

6. هرگونه دردی را جدی بگیرید: اگر در این دوران با هر مورد عجیب یا دردهای بیش از حد مواجه شدید، آن را حتما با پزشکتان در میان بگذارید. علائمی همچون خونریزی، احساس ضعف یا سرگیجه شدید، افت شدید فشار خون، درد شدید شانه یا لگن و گرفتگی شدید عضلات به خصوص لگن ممکن است نشان از حاملگی خارج از رحم یا سقط جنین باشد، پس این موارد را جدی بگیرید و در صورت مشاهده آن فورا به پزشک مراجعه کنید.

 

هفته هشتم بارداری و نکاتی برای پدرها 

– از آنجایی که الکل، کافئین و تنباکو بر جنین تاثیر می گذارد سعی کنید تا جایی که امکان دارید مصرف نکنید. با وجودی که شما جنین را در رحم ندارید، اما با مصرف این مواد همسر خود را در خطر قرار می دهید. بعلاوه او را وسوسه می کنید سیگار بکشد.

– اگر همسر شما تلاش می کند قهوه و الکل را ترک کند سعی کنید به او کمک کنید. این کار نه تنها برای فرزند خوب است بلکه باعث می شود از سلامتی خود نیز مراقبت کنید.


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است


 

دوران بارداری از هفته اول تا سوم

هفته چهارم بارداری و مراقبت های لازم

هفته پنجم بارداری و مراقبت های لازم

هفته ششم بارداری و مراقبت های لازم