خونریزی لثه یکی از علائم بروز بیماری های لثه است که معمولا با التهاب و تورم لثه همراه است. یکی از نشانه های ایجاد عفونت و خونریزی لثه خون آمدن از دهان در هنگام مسواک زدن است که در صورت بروز این اتفاق حتما باید برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

خون­ ریزی لثه چیست؟

خون ­ریزی لثه یکی از علائم رایج ابتلا به بیماری­ لثه است. خون­ریزی لثه عمدتاً به خاطر پاک نشدن کافی پلاک­ها از روی دندان در خط لثه مشاهده شده و باعث ایجاد التهاب و تورم لثه می­شود. به هر حال، خون­ریزی مزمن لثه می­تواند همچنین با علائم بیماری جدی همچون سرطان خون و ناهنجاری در پلاکت­ها و فرآیند انعقاد خون ارتباط داشته باشد. در این شرایط، خون­ریزی آسان و کبودی نیز می­تواند در سایر نقاط بدن وجود داشته باشد.

 

نشانه های ابتلا به بیماری لثه :

بعضی از علائم خاص می‌توانند با موارد مشخص ابتلا به بیماری‌ های لثه ارتباط داشته باشند. علائم ابتلا به بیماری لثه به شرح زیر هستند:

لثه‌ هایی که در طول مسواک زدن و پس‌ از آن دچار خون‌ریزی می‌شوند

قرمز شدن، ورم کردن، یا حساسیت لثه‌ها

بوی بد دائم دهان یا ایجاد مزه ناخوشایند در دهان

عقب رفتگی لثه‌ها

تشکیل حفره‌های عمیق (پاکت) بین دندان‌ها و لثه‌ها

شل شدن یا جابه‌جا شدن دندان‌ها

ایجاد تغییر در نحوه قرارگیری دندان‌ها در کنار یکدیگر در هنگام جویدن غذا یا ایجاد تغییر در وضعیت قرار گرفتن دندان‌های مصنوعی جزئی در دهان

 

 

 

چه عواملی باعث ابتلا به بیماری لثه می‌شود؟

تشکیل پلاک دلیل اصلی ابتلا به بیماری لثه است. به‌هرحال، سایر فاکتورها نیز می‌توانند با ابتلا به این بیماری ارتباط داشته باشند. این فاکتورها عبارتند از:

تغییرات هورمونی: شبیه شرایطی که در طول دوره بارداری، بلوغ، یائسگی، و عادت ماهانه برای افراد ایجاد می‌شود. این شرایط باعث می‌گردد حساسیت لثه‌ها افزایش پیدا کند و به‌این‌ترتیب فرد راحت‌تر به بیماری‌های لثه مبتلا می‌شود.

بیماری: ابتلا به برخی بیماری‌ها می‌تواند بر شرایط سلامتی لثه‌ها تأثیرگذار باشد. برای مثال از این بیماری‌ها می‌توان از سرطان یا ایدز نام برد. این بیماری‌ها به‌طور خاص در عملکرد سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می‌کنند. از طرف دیگر ابتلا به دیابت می‌تواند بر توانایی بدن در استفاده از شکر موجود در خون تأثیر گذارد و درنتیجه افراد مبتلابه این بیماری در معرض ریسک بالاتر ایجاد عفونت و ابتلا به بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان قرار دارند.

مصرف داروها: مصرف بعضی داروها می‌تواند بر سلامت دهان تأثیر گذارد. این داروها معمولاً باعث می‌شوند سطح ترشح بزاق که نقش محافظ برای دندان‌ها و لثه‌ها را دارد، در دهان کاهش پیدا کند. علاوه بر این، مصرف برخی داروها مثل داروهای ضد تشنج و نیز داروهای قلبی عروقی می‌تواند باعث رشد غیرعادی بافت لثه شود.

عادت‌های بد: برخی عادت‌ها مثل سیگار کشیدن باعث می‌شوند بافت لثه نتواند به‌خوبی خود را ترمیم و بازسازی کند.

عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان: همچون مسواک نزدن و عدم استفاده از نخ دندان به نحو صحیح می‌تواند ابتلا به بیماری‌های لثه را ساده کند.

سابقه فامیلی ابتلا به بیماری‌های

 

 

 

خونریزی لثه گاهی پی‌ آمد بیماری لثه است، اما گاهی یکی از علائم زخم و آفت دهان است که علت ایجاد آنها بیماری لثه نیست.

نشانه‌ های ابتلا به التهاب یا بیماری لثه عبارت است از:

  • زخم شدن لثه‌ها
  • متورم شدن لثه‌ها
  • تغییر در بایت و شیوه روی هم قرار گرفتن دندان‌ها
  • تشکیل پاکت‌های عمیق بین دندان و لثه
  • خونریزی کردن لثه‌ها حین مسواک زدن و پس از آن
  • لق شدن یا حرکت کردن دندان‌ها
  • تحلیل رفتن لثه
  • قرمز شدن لثه
  • حساس شدن لثه‌ها به لمس

 

 

چگونه می‌توان بیماری‌های لثه را درمان کرد؟

روش‌های درمان عفونت لثه به شدت بیماری و پیشرفت آن، نحوه جوابگویی بیماری نسبت به درمان‌های قبلی، و سطح کلی بهداشت دهان فرد بستگی دارد. به‌این‌ترتیب روش‌های درمانی قابل استفاده برای این بیماری از روش‌های غیر جراحی برای کنترل رشد باکتری‌ها تا استفاده از روش‌های جراحی برای اصلاح بافت نگهدارنده دندان‌ها در دهان را شامل می‌شود.

1-روش‌های درمان غیر جراحی برای بیماری لثه:

تمیز کردن حرفه‌ای دندان (professional dental cleaning): در طول این جلسه درمانی دندان‌پزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان پلاک‌ها و جرم‌های (تارتارها) روی دندان‌ها و زیر خط لثه را پاک می‌کند. معمولاً به افراد توصیه می‌شود از این روش بیش از دو بار در سال استفاده کنند.
جرم‌گیری و صاف کردن سطح ریشه (Scaling and root planing): این درمان در حقیقت یک روش غیر جراحی برای تمیز کردن عمیق دندان‌ها است که با استفاده از بی‌حسی موضعی بر روی بیمار انجام می‌شود..

 

2-روش‌های درمان جراحی برای بیماری لثه:

 

جراحی لثه برای حذف بخش عفونی یا کاهش حفره لثه (Flap surgery/ pocket reduction surgery): در طول این درمان لثه‌ها به محل اولیه خود بازگشته و جرم تشکیل شده بر روی دندان‌ها پاک می‌شود. در بعضی از موارد، لازم است سطح غیر هموار استخوان آسیب‌دیده صاف شود تا به‌این‌ترتیب نواحی دچار مشکل به خاطر ابتلا به بیماری محو شوند.

جراحی پیوند استخوان (Bone grafts): در این درمان از تکه‌هایی از استخوان بدن بیمار، استخوان مصنوعی، یا استخوان اهدا شده توسط سایرین برای جایگزینی استخوان آسیب‌دیده در نتیجه ابتلا به بیماری لثه استفاده می‌شود. این پیوند می‌تواند ساختار لازم برای رشد مجدد استخوان را فراهم کرده و پایداری دندان‌ها را در محل دوباره تثبیت نماید.

پیوند بافت لثه (Soft tissue grafts): روش درمانی پیوند لثه باعث ترمیم لثه‌ها یا پر کردن بخش‌های عقب‌رفته آن می‌شود. بافت پیوندی در این حالت در اکثر مواقع از سقف دهان گرفته و سپس به محل‌های موردنیاز بخیه زده می‌شود.

 

 

 

 

پیشگیری از خون ریزی و عفونت لثه:

در مجموع و مرور علائم و نشانه های مطرح شده درباره عفونت و خونریزی لثه که در این مقاله ذکر شد،بیماری لثه و خونریزی آن برخی اوقات به دلیل عملکرد طبیعی بدن و در برخی زمان ها به دلیل بروز عارضه و عفونت می باشد که روش های پیشگیری از آن بسیار مهم است.

 

  • رعایت بهداشت دهان و دندان: دندان‌ها را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. هر روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. ویتامین ث و کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • مقدار زیادی آب بنوشید. نوشیدن آب پس از غذا خوردن ذرات غذا را از روی دندان‌ها پاک می‌کند و احتمال این که باکتری‌ها بتوانند با تشکیل پلاک به لثه‌ها آسیب بزنند، کاهش می‌یابد.
  • از استعمال دخانیات بپرهیزید.
  • غذاها یا نوشیدنی‌های بسیار سرد یا داغ میل نکنید. اگر از مشکلات لثه رنج می‌برید، متوجه خواهید شد که خوراکی‌های ولرم یا خنک باعث ناراحتی نمی‌شود.
  • آرام باشید. استرس سطح هورمون را افزایش می‌دهد و در نتیجه احتمال بروز التهاب در سراسر بدن، از جمله لثه‌ها بالاتر می‌رود.

 

 

هرگونه استفاده و کپی برداری با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.

 

مطالب مرتبط :


تغییر رنگ لثه به چه دلیل رخ می هد؟

جراحی لثه و انواع روش های درمانی

لیزر در دندانپزشکی چه کاربردهایی دارد؟

لبخند لثه‌ ای چیست؟