افزایش سلامتی با مصرف بعضی از خوراکی ها، امکان پذیر خواهد شد. واقعیت این است که برخی خوراکی‌های سالم، به دلیل شهرت منفی یا باورهای غلطی که درباره آن‌ها جا افتاده، از سفره‌ها و برنامه غذایی ما حذف می‌شوند و دلیل بهداشتی یا سلامتی واقعی در این بین وجود ندارد. بسیاری از این باورهای غلط مرتبط با تحقیقاتی است که سال‌ها پیش انجام گرفته و نادرستی آن روشن شده و یا مربوط به سوءتفاهم‌هایی است که همه‌گیر شده و تبدیل به باوری عمومی شده است.

نمونه‌‌های فراوانی در این زمینه وجود دارد که همه ما با آن‌ها برخورد داشته‌ایم: آیا شما هم جزو کسانی هستید که فکر می‌کنند کره بادام زمینی بمب کالری است؟ آیا شما هم زرده تخم‌مرغ را به دلیل نگرانی از بیماری‌های قلبی‌ عروقی کنار گذاشته‌اید؟ در این مطلب از دکتر سلام تصمیم داریم شما را از این دست سوءتفاهم‌ها رها کرده و با واقعیت‌های موجود درباره ای غذاهای سالم ولی بدنام آشنا کنیم. در واقع نه‌ تنها خیلی از این خوراکی‌ها مضر نیستند که در صورت مصرف متعادل و به اندازه می‌توانند برای سلامتی و شادابی شما بسیار مفید هم باشند.

1)  افزایش سلامتی و کره بادام‌ زمینی

شهرت منفی

کره بادام‌ زمینی فوق‌العاده چاق‌ کننده است.

واقعیت

کره بادام‌ زمینی محتوی چربی بالایی دارد، اما این به معنی چاق‌کننده بودن آن نیست. بدست‌ آوردن یا از دست دادن وزن، یا چربی بدن، در نهایت به توازن بین کالری‌های ورودی و خروجی مربوط است و دلیل دیگری ندارد. البته در این که کره بادام‌ زمینی محتوی کالری بالایی دارد شکی نیست، پس باید حواستان را جمع کنید و سعی کنید زیاده‌روی نکنید. اما به دلیل همان غلظت و محتوی سرشار، نیازی هم نیست خیلی کره بادام‌ زمینی بخورید تا احساس رضایت کنید: هر قاشق کره بادام‌ زمینی 90 کالری دارد و خوردن یکی دو قاشق از آن احتمالا بیشتر از کافی هم خواهد بود. به علاوه کره بادام‌‌ زمینی حاوی انواع پروتئین و فولات ( یا B9 که برای رشد و توسعه سالم سلول‌های جدید ضروری است) است و نیاز بدن شما به این مواد مغذی را تامین خواهد کرد.

2) افزایش سلامتی با تخم‌مرغ

شهرت منفی

– منبع سرشار از کلسترول خوراکی است و زرده تخم‌مرغ برای افرادی که در معرض بیماری‌های قلبی‌ عروقی هستند خطرناک است.

واقعیت

– متخصصان پزشکی اکنون بر این نکته تاکید می‌کنند که چربی‌های ترانس و اشباع‌ شده در بالا بردن کلسترول خون نقش مهم‌تری دارند تا کلسترول خوراکی. به‌ علاوه، تخم‌مرغ بسیار سیر کننده و مغذی است. هر چند خیلی از ما به صورت تجربی به این نتیجه رسیده‌ایم، اما نتیجه یک تحقیق در این باره هم نشان داد کسانی که در وعده صبحانه نیمرو و نان خورده بودند نسبت به کسانی که شیرینی با همان کالری خورده بودند بیشتر احساس سیری کرده و در وعده نهار غذای کمتری خوردند. زرده تخم‌مرغ همچنین حاوی لوتئین و زاکسانتین است که تحقیقات نشان داده در پیشگیری از ضعف شبکیه ناشی از پیری که دلیل اصلی نابینایی در افراد بالای 50 سال است نقش مهمی دارد.

3) افزایش سلامتی با مصرف سیب‌زمینی

شهرت منفی

سیب‌زمینی شاخص قندی (GI) بالایی دارد که در واقع به این معنی است که باعث بالارفتن سریع قند خون در بدن می‌شود. این دسته از غذاها باعث جهش قند – و در نتیجه انسولین – در خون می‌شوند و می‌تواند برای برخی افراد بخصوص بیماران دیابتی مشکل‌ساز باشد.

واقعیت

سیب‌زمینی یک منبع مناسب فیبر، پتاسیم و ویتامین C است. شاخص قندی هم تنها موقعی مهم است که شما بخواهید یک سیب‌زمینی را بدون هیچ ماده افزودنی بخورید. می‌توانید با افزودن کمی روغن زیتون می‌توان سیب‌زمینی با شاخص قندی بالا را تبدیل به یک خوراکی با قند پایین کنید. چرا که چربی افزوده‌ شده باعث کند شدن سرعت جذب کربوهیدرات‌های موجود در سیب‌زمینی شده و در نتیجه توازن قند خون شما به سرعت به هم نخواهد خورد. همچنین بد نیست بدانید که شاخص قندی یا GI خود یک شاخص ناقص و جنجالی است که به نظر بسیاری از متخصصان معیار مناسبی برای مقایسه تاثیر قند خوراکی‌ها نیست.

4) افزایش سلامتی و مصرف نان

شهرت منفی

– نان خوب نیست چرا که سرشار از کربوهیدرات‌ است.

واقعیت

– مساله اصلی این است که نان بد نیست، خوردن غلات فرآوری‌ شده به میزان زیاد است که می‌تواند برای سلامتی شما بد باشد. به همین دلیل هم پیشنهاد می‌شود که حداقل نیمی از مصرف غلات و نان خود را به منابع غلات کامل اختصاص دهید. یک روش ساده برای انجام این کار، خوردن نان‌های تهیه شده با آرد کامل گندم (آرد سبوس‌دار) یا سایر انواع محصولاتی است که از غلات کامل در تولید آن‌ها استفاده شده‌ باشد. خبر خوب این که در کنار محتوی کالری کمتر این نان‌ها، فواید متعددی هم برای سلامتی شما دارند و تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف غلات کامل می‌تواند باعث افزایش طول عمر افراد هم بشود.

5) افزایش سلامتی با شکلات

شهرت منفی

شکلات سرشار از چربی و شکر است و چون خوشمزه است حتما برای بدن ضرر دارد.

واقعیت

– البته تمام انواع شکلات از این نظر یکسان نیستند و شاید این شهرت منفی درباره شکلات‌های شیری و انواع پرشکر آن واقعیت داشته‌ باشد. اما شکلات تلخ حاوی فلاونول‌ها است که آنتی‌اکسیدان‌های رقیق‌کننده خون هستند و می‌توانند به عملکرد بهتر سیستم قلبی عروقی کمک کنند. به تازگی محققان سوئیسی گزارش دادند که خوردن روزانه 20 گرم شکلات تلخ به مدت دو هفته می‌تواند باعث کاهش هورمون‌های استرس از جمله کورتیزول در افراد دارای تنش‌های عصبی بالا شود. البته باید به خاطر داشته باشید که شکلات تلخ سرشار از کالری است و 20 گرم آن حدود 235 کیلوکالری انرژی وارد بدنتان می‌کند. پس با حواس جمع شکلات بخورید، وگرنه ممکن است از دیدن اضافه‌ وزنی که پیدا کرده‌اید دچار استرس شوید!

منبع: دکتر سلام