زنان مبتلا به دیابت، قبل از بارداری دچار نگرانی های پزشکی خاصی میشوند. علاوه بر نیازهای جدیدی که بارداری بر بدن فرد قرار می دهد، ممکن است بر سطوح قند خون و داروهای مخصوص دیابت فرد نیز اثر بگذارد. اگر شما دارای دیابت هستید، و از طرفی به داشتن یک بچه هم فکر میکنید، اقدامات زیر را برای کاهش خطرات ناشی از بارداری، در مورد خود و فرزندتان انجام دهید.

1- آمادگی برای بارداری

یک قرار ملاقات مشاوره و مفهومی، به شما کمک خواهد کرد تا به لحاظ جسمی و احساسی برای بارداری آماده شوید. با پزشک خود ملاقات کنید تا ببیند آیا دیابت شما برای بارداری به اندازه کافی خوب کنترل شده است یا خیر؛ و سپس میتوانید روش کنترل بارداری خود را متوقف کنید.

یک آزمایش خون که «آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله شده» نام دارد (HbA1c)، میتواند به شما نشان دهد که ظرف 12-8 هفته گذشته کنترل شما چقدر خوب پیش رفته است. سایر آزمایشات پزشکی که میتوانند به جلوگیری از عوارض جانبی در طی دوران بارداری  به شما کمک کنند،  شامل این موارد است:

√ آزمایش ادرار برای بررسی مشکلات کلیوی

√ آزمایشات بررسی کلسترول و تری گلیسرید

√ تست چشمی برای بررسی گلوکوما، آب مروارید و رتینوپاتی

√ الکتروکاردیاگرام

√ چگونگی کار خون برای اطمینان از درست کار کردن کلیه ها و کبد،  امتحان پا

2- کنترل قند خون در بارداری

بالا بودن سطح قند خون در بارداری (قبل از 13 هفتگی) میتواند باعث نقائص نوزادی شود. همچنین میتواند باعث افزایش ریسک خطرات ناشی از عوارض مربوط به بارداری و دیابت شود. بسیاری از زنان، تا زمانیکه بارداری به 4-2 هقته پس از بارداری نرسیده باشد، متوجه بارداری خود نمیشوند؛

این دلیل موجهی برای این است که چرا باید شما قبل از بارداری با یک طرح ریزی مناسب سطوح قند خون خود را کنترل کرده و سپس اقدام به بارداری نمائید. سطوح گلوکز خود را همیشه در سطح ایده آل نگه دارید:

mg/dl100- 70 قبل از وعده غذایی کمتر از 120، دوساعت پس از صرف وعده غذایی Mg/dl 140- 100 قبل از میان وعده خواب شما وعده های غذایی، ورزش و تمرینات مربوطه و داروهای دیابت خود را در حد سالم و متعادل نگه دارید.

3- چگونه دیابت ممکن است بر جنین اثر بگذارد؟

بچه های متولد شده از مادران دیابتی، اغلب بزرگتر هستند. شرایطی که «ماکروزومی» نامیده میشود. چون سطح قند خون مادران آنها بالاست، آنها از طریق جفت مقدار زیادی قند دریافت میکنند. پانکراس کودک، آن را حس میکند و انسلین بیشتری برای سوزاندن آن تولید میکند؛ این قند اضافی تبدیل به چربی شده و در نتیجه کودک بزرگتر و چاقتر متولد میشود.

بسیاری از بیمارستانها نوزادان مادران دیابتی را چند ساعت پس از زایمان نگه میدارند. اگر شما سطوح قند خون خود را درطی دوران بارداری بطور منظم بالا نگه دارید (بخصوص در 24 ساعت قبل از زایمان)، کودک شما بلافاصله پس از زایمان، به طور خطرناکی دارای سطح قند خون بالا خواهد بود.

انسولین کودک شما براساس قند بالای شماست؛ و زمانی که به طور ناگهانی و در اثر تولد  از آن دور میشود، سطح قند خون او به سرعت پایین آمده و برای تعادل آن، نیاز به قند خواهد داشت. همچنین سطوح کلسیم و منیزیم آنها نیز ممکن است بسیار پایین باشد؛ البته اینها میتوانند به وسیله دارو تنظیم شوند.

برخی از این کودکان برای اینکه از طریق زایمان طبیعی به دنیا بیایند، بسیار بزرگند و به ناچار باید از طریق سزارین به دنیا بیایند. پزشک شما اندازه نوزاد را در نظر گرفته و در نتیجه شما میتوانید مطمئن ترین راه را برای تولد کودکتان برنامه ریزی کنید.

4- داروهای دیابت

اگر برای کنترل دیابت خود از انسولین استفاده میکنید، پزشک شما میتواند چگونگی تنظیم دوز مناسب را به شما بگوید. احتمالا بدن شما به دلیل بارداری، بخصوص در سه ماهه آخر این دوران، نیاز  بیشتری به آن خواهد داشت. اگر از قرص برای کنترل دیابت خود استفاده میکنید، ممکن است مجبور شوید تا آن را به انسولین تغییر دهید. برخی از داروها ممکن است برای شرایط بارداری به اندازه کافی ایمن نبوده و یا شما نیاز به کنترل بهتر سطح قند خون خود داشته باشید.

5- رژیم غذایی

تغییر در «چه چیزی و چگونه خوردن»، به شما برای پرهیز از مشکلات سطوح قند خون کمک خواهد کرد. ممکن است شما برای رشد بچه نیاز به کالری بیشتری داشته باشید. پزشک شما یا متخصص دیابت میتواند به شما در چگونگی پیدا کردن راه مناسب  کمک کند.

6- آیا من میتوانم دوره کامل برای وضع حمل خود داشته باشم؟

زنانی با دیابت خفیف یا افرادی که کنترل خیلی خوبی بر سطوح قند خون خود دارند، اغلب بدون هیچ مشکلی دوران کامل و خوبی دارند. اگرچه بسیاری از پزشکان ترجیح می دهند تا برای یک زایمان زودرس در مورد بیمار دیابتی خود نیز برنامه ریزی کنند (اغلب در حدود هفته 39-38).

7- قند خون در طی درد زایمان و وضع حمل

درد زایمان میتواند برای شما و کودکتان پر استرس باشد. اگر مجبور به استفاده از انسولین هستید، و در طی دوران بارداری نیز از آن استفاده کرده اید، ممکن است در زمان درد زایمان نیز به آن نیاز داشته باشید. شما میتوانید انسولین را به صورت عضلانی و یا داخل وریدی استفاده کنید. درست پس از وضع حمل، نیاز شما به انسولین به احتمال زیاد به سرعت کاهش می یابد.

برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است