شخصیت ضد اجتماعی

اختلال شخصیت ضد اجتماعی در بعضی اوقات بسیار خطرناک می شود و کسانی که به آن مبتلا هستند برای هر دو محیط خانواده و جامعه می توانند بسیار خطرناک و آسیب رسان باشند. در این مقاله از دکتر سلام به ویژگی های کسانی که به اختلال شخصیت ضد اجتماعی مبتلا هستند پرداخته ایم. پیشنهاد ما این است که این بخش را از دست ندهید.

همواره چنین نیست افرادی که مبتلا به اختلال روانی هستند، زنجیر پاره کنند یا شکلک درآورند و… گاه ممکن است مردی را با کت و شلوار برند و -به قول معروف- یک جنتلمن تمام عیار پیش رو داشته باشیم که در نگاه اول دل از دیگران برباید و حتی در خواب هم نبینید که با فردی غیرعادی روبه‌رو هستید، اما همین شخص از اختلالات پیچیده رنج ببرد.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی در مواردی بسیار خطرناک است و افراد مبتلا در هر دو محیط خانواده و جامعه می‌توانند آسیب رسان باشند. فردی که دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی است معمولاً پشیمانی و عذاب وجدان ندارد و در حیطه کاری نیز بی‌نصیب از شرافت و وجدان کاری است. در گفت‌و‌گو با فرشاد رضایی نامدار، روان درمانگر، با علائم شخصیت ضد اجتماعی آشنا می‌شویم؛ باشد که هر یک از ما بتوانیم قدمی در جهت کاهش اختلالات روانی در سطح جامعه برداریم.

افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی(Antisocial personality disorder)، هنجارها و چارچوب‌های اجتماعی را رعایت نمی‌کنند و به طور مرتب مرتکب اعمال مجرمانه می‌شوند، مکار و فریبکار هستند، دروغ می‌گویند، معمولاً در عملکردها بدون فکر رفتار می‌کنند یعنی در لحظه تصمیم می‌گیرند، زودرنج، تحریک پذیر و پرخاشگر هستند و ممکن است درگیری‌های فیزیکی زیادی داشته باشند و با انجام کارهای خطرناک سلامت خود و دیگران را به خطر بیندازند، آنها افرادی بی‌مسئولیت هستند، اگر این فرد سرپرست خانواده باشد اعضای خانواده همیشه از این خصیصه اخلاقی او شکایت دارند.

روابط عمومی بالای افراد ضد اجتماعی

افراد ضد اجتماعی در برخورد اول خیلی اثرگذار هستند و دیگران آنها را ممکن است افرادی مهربان و حامی و مراقبت‌کننده ببینند، افراد ساده‌تر ممکن است براحتی فریب فردی با شخصیت ضد اجتماعی را بخورند.

به گفته رضایی از آن جایی که بیشتر این افراد، هوش سرشاری دارند در روابط اجتماعی و جذب جنس مخالف در برخورد اول استعداد بالایی دارند، این کیس‌ها که از چارچوب‌های اخلاقی تبعیت نمی‌کنند از هر شیوه‌ای برای جذب افراد استفاده می‌کنند، مثلاً خیلی راحت دروغ می‌گویند. به لحاظ آماری 3 درصد افراد جامعه ضد اجتماعی هستند. کیس‌هایی که به‌عنوان مثال هنگام رانندگی براحتی خلاف می‌کنند و رفتاری طلبکارانه هم به خود می‌گیرند و به هیچ عنوان احساس پشیمانی نمی‌کنند در زمینه ضداجتماعی بودن آنها باید مشکوک شویم؛ چنین افرادی حقوق دیگران را زیر پا می‌گذارند و رفتارهای غیراخلاقی را به کرات انجام می‌دهند. آنها تصور می‌کنند که قانون برای همه لازم الاجرا است به غیر از خودشان! یک کیس ضداجتماعی الزاماً نمی‌تواند قمه کش باشد تا از آن طریق براحتی بتوانید او را از سایرین تشخیص دهید؛ در بسیاری مواقع چنین فردی ممکن است ظاهری شیک داشته باشد، ماشین مدل بالا سوار شود، کت و شلوار برند بپوشد و… چنین افرادی می‌توانند روی رفتارهای نادرست خود براحتی سرپوش بگذارند.

شخصیت ضد اجتماعی

این روانشناس بالینی، عوض کردن دائمی شغل را هم از دیگر ویژگی‌های بارز افراد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی می‌داند و معتقد است: از چنین فردی به‌عنوان همسر و سرپرست خانواده نمی‌توانید انتظار داشته باشید که مدیریت مالی خوبی داشته باشد چون این کیس‌ها اغلب هوسباز و خودمحور هستند و دائم در حال پول قرض گرفتن و پس ندادن هستند، اگر صاحب فرزند هستید خیلی باید به نیازهای کودک خود توجه داشته باشید زیرا همسر شما در جایگاه پدر ممکن است دغدغه‌ای تحت عنوان «فرزند» نداشته باشد. رضایی در ادامه، رفتارهای متضاد افراد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی را از دیگر خصوصیات بارز آنها می‌داند و می‌گوید: به دلیل رفتارهای ضد و نقیض آنها و در عین حال حق به جانب بودن ممکن است گیج و سردرگم شوید و دائماً از خود سؤال کنید که آیا این رابطه درست است یا نه. این افراد می‌توانند در زمانی واحد با چندین نفر رابطه عاطفی و جنسی برقرار کنند.

شخص مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی ،اصول و ارزش‌های شما را نقض می‌کند و ذره ذره این احساس در شما به وجود می‌آید که تمامی موضوعات مهم زندگی خود را از دست داده اید، آزادی ندارید، تفریحاتی که قبلاً داشته اید را دیگر ندارید، پول داشتید ولی الان دیگر ذره‌ای استقلال مالی ندارید، به یکباره چشم‌های خود را باز می‌کنید و می‌بینید هیچ چیزی برایتان باقی نمانده و حتی به نیازهای اولیه خود نیز بهایی نمی‌دهید زیرا از لحظه اول فریب خورده‌اید.

رضایی در خاتمه می‌افزاید: انتظار درمان‌ها و راهکارهای عجیب و غریب درباره این افراد نداشته نباشید، روزه شک دار نگیرید اگر به‌دنبال همسر مناسب هستید چنین فردی را انتخاب نکنید، اگر در رابطه با آنها هستید، بهترین راهکاری که می‌توانید به کار ببرید این است که بر مبنای شواهد و قرائن تصمیم بگیرید

منبع: شفا آنلاین