سال‌هاست كه براي طبقه متوسط جامعه ايران، داشتن تحصيلات بالا تنها راه ورود به سرزمين خوشبختي يا داشتن امنيت شغلي تصور می‌شود و اين در حالی است كه خيلي‌وقت‌ها مدارك تحصيلي اسم‌و‌رسم‌دار- به‌دليل عدم‌توجه اشخاص به علايق واقعي يا شخصيت و روحيات‌شان براي انتخاب رشته تحصيلي- تنها به‌عنوان برگ برنده جلسات خواستگاري كاربرد دارند.

اگر قبول‌ شدن در کنکور با رتبه‌اي كه می‌خواهید، معادل نشستن پرنده كوچك خوشبختي روي شانه‌های‌تان باشد، شك نداشته باشيد كه انتخاب رشته غلط، شليك مستقيم و خطرناك به سمت اوست. ما می‌خواهیم اين‌بار به كمك دكتر نصیر دهقان، نويسنده و مدرس دانشگاه به شما بگوييم بر اساس خصوصيات شخصيتي و حتي روحيات‌تان در دوران كودكي و نوجواني، تحصيل در كدام رشته‌هاي تحصيلي و فعاليت در كدام مشاغل می‌تواند پرنده كوچك خوشبختی‌تان را تا آخر روي شانه‌های‌تان نگه‌دارد و ويژگي‌هاي شخصيتي شما با کدام‌یک از مشاغل بيشتر جور درمی‌آید.

دكتر نصير دهقان، نويسنده و مدرس دانشگاه

كارمندان ساعي يا پرندگان اسير؟

همه ميدانيم يكي از اصلي‌ترين مشكلات کشور ما اين است كه افراد زيادي سر جاي خودشان قرار نگرفته‌اند. به‌طور مثال افرادي كه درون‌گرا هستند و هيچ علاقه‌اي به گفت‌وگو ندارند در مشاغلي كه به روابط عمومي بالا نياز دارد مشغول‌اند و از آن‌طرف اشخاصي كه بسيار فعال، برونگرا و خلاق هستند به‌عنوان كارمندان ساعي پشت‌میزنشین، مثل پرنده‌اي اسير، فعالند، علت هم اين است كه بسياري از كارگزيني‌هاي سازمان‌ها و ادارات به تنها نكته‌اي كه توجه ندارند شخصيت و روحيات افراد است و فقط به استناد مدرك تحصيلي، اشخاص را پشت ميزهاي ادارات می‌نشانند غافل از اينكه هركس بايد سرجاي خودش قرار بگيرد تا بهره‌وری مناسب داشته باشد؛ بنابراين اگر می‌خواهید در آينده بتوانيد از تحصيلات‌تان استفاده كنيد و به موفقيت و رضايت شغلي برسيد، حتما قبل از انتخاب رشته، به تناسب روحيات خودتان و شغلي كه در راستاي تحصيلات دانشگاهی‌تان به‌دست خواهد آمد، دقت كنيد. آيا مي‌دانيد چه شخصيتي داريد و كدام شغل براي‌تان مناسب است؟

اگر واقع‌ گرایی، تو ذاتا مهندسي

اگر فردي واقع‌گرا باشيد؛ يعني داراي شخصيت درون‌گرا هستيد و از ديدن ابزارآلات و ماشين‌هاي صنعتي ذوق مي‌كنيد. افراد واقع‌ گرا به كارهايي علاقه‌مند هستند كه براي انجام‌شان قدرت بدني لازم است و از كارهايي كه برخورد كلامي بخواهد، اجتناب مي‌كنند. اين دسته از افراد حل مشكلات عيني را دوست دارند و از فعاليت فيزيكي لذت می‌برند. از طرف ديگر هم داراي روحيه خودمحور، عمل‌گرا و صرفه‌جو هستند. به‌عنوان نمونه كساني كه داراي شخصيت واقع‌گرا هستند، از همان بچگي علاقه به تعمير وسايل مكانيكي و الكترونيكي دارند و با عشق و علاقه از آچار، پیچ‌گوشتی و دريل استفاده مي‌كنند. كساني كه با سفت‌كردن هر پيچي چشم‌شان برق مي‌زند و احساس رضايت‌شان با تعمير وسايل كامل می‌شود، این‌ها همان كساني هستند كه می‌توانید آن‌ها را مهندسان ذاتي حساب كنيد. خب آيا اين فرد در شغلي مثل معلمي می‌تواند موفق باشد؟ قرار‌گرفتن در پروسه تعليم و تربيت براي اين تيپ از افراد به‌طور بالقوه هيچ جذابيتي ندارد، مگر اين كه سوژه آموزش هم در راستاي همان علايق‌شان بوده و به‌نوعی به عينيت درآيد.

مشاغل مناسب شخصيت‌هاي واقع‌گرا: شاخه‌هاي فني و مهندسي، كارهاي فني، قالي‌بافي، كشاورزي، تعمیرکار ماشین‌آلات، مكانيك اتومبيل، طراحي دوخت و خياطي

اگر كنجكاو هستي، پزشكي را امتحان كن!

دسته دوم شخصيت‌هاي كاوشگر و كنجكاو هستند. اين افراد از بين تمام كارهاي ديگر دنيا به تجزیه‌وتحلیل بيشتر علاقه دارند و از فكر‌كردن، درك‌كردن، فهميدن و در كل حل معماهاي ذهني لذت می‌برند. كاوشگرها ارتباطات كلامي را دوست دارند، اما درعین‌حال خودداري و كناره‌گيري هم ويژگي ديگرشان است. اين دسته همان‌هايي هستند كه در كودكي ممكن است مدت‌ها به‌جای بازي با ماشين يا عروسك‌شان راه‌رفتن منظم يك دسته مورچه را تماشا‌كرده و با دقت سعي داشته باشند راز زندگي اين موجودات ريز را كشف كنند و در بزرگسالي هم مشاغل پيچيده و چالش‌برانگیز هیجان‌زده‌شان مي‌كند. اين گروه عاشق جانوران و تماشاي زندگی‌شان هستند. در اين وضعيت آيا می‌توانید شخصيتي كنجكاو را دركسوت يك منشي يا كارمند نمونه تصور كنيد؟ آيا اين فرد می‌تواند در يك سيستم و چارچوب بی‌تغییر و بی‌نیاز به جست‌وجو به بهره‌وری بالايي برسد؟

مشاغل مناسب شخصيت‌هاي كاوشگر و كنجكاو: پزشكي، پيراپزشكي، دامپزشكي، زیست‌شناسی، مهندسي آي‌تي و نرم‌افزار، مهندسي شبكه

اگر عاشق مبصر‌ شدن هستي، معلم شو

دسته سوم متعلق به شخصيت‌هاي اجتماعي است. اين افراد همان‌هايي هستند كه از تفكر عميق و برخورد با مسائل انتزاعي اجتناب مي‌كنند. آن‌ها صميمي، داراي روحيه کمک‌کننده و حمايتگرند، در ضمن از آموزش آن‌چه بلد هستند به ديگران لذت می‌برند، خوش‌صحبت‌ترین و گرم‌ترين روابط انساني را در همين گروه می‌توان پيدا كرد. اجتماعي‌، مسووليت‌پذير و داراي روحيه همكاري هستند. همان‌هايي كه در كودكي هم با همه خيلي زود دوست می‌شدند و مبصر‌شدن در كلاس براي‌شان يك هدف بااهميت بود. اجتماعي‌ها در نوجواني رفیق‌بازند و هیچ‌وقت دوروبرشان از دوست و آشنا خالي نيست. با توجه به آن‌چه گفته شد آيا فردي با روحيه اجتماعي می‌تواند حسابدار موفقي باشد و ساعت‌هاي زيادي از روز را در محيطي آرام و بي‌سر‌و‌صدا ميان اعداد بگذراند؟ آيا می‌تواند در بخش بايگاني موفق عمل كند؟ جواب واضح همه اين سؤالات منفي است.

مشاغل مناسب شخصيت‌های اجتماعی: معلمي، مربي مهدکودک، خبرنگاري، مددكاري، كارهاي خدماتي و درماني، كار در مراكز خيريه و خدمات اجتماعي

سنتي‌ ها بهترين حسابداران دنيا

افراد دسته چهارم دوستداران راستين حفظ قوانين و مقررات هستند كه از هیچ‌چیز در دنيا به اندازه برقراري نظم و ترتيب لذت نمی‌برند و ناگفته پيداست اين عده به‌دليل روحيه مطيع و محتاط‌شان بهترين گزينه‌ براي كار بی‌حاشیه و ساعي در ادارات هستند. افراد سنتی و قراردادي همان‌هايي هستند كه در كودكي هميشه اتاق‌شان منظم است و صبح‌به‌صبح تخت‌خواب‌شان را كاملا مرتب‌كرده و در بزرگسالي هم روحيه جدي، دورانديش و وظیفه‌شناس دارند. این‌ها كارمندان نمونه ادارات هستند؛ چون به‌راحتی با قدرت همسو شده و در انجام كارهاي اداري نظم و انضباط دارند. جا دادن اطلاعات در پوشه‌هاي رنگارنگ حال‌شان را خوب مي‌كند و به طرز باورنكردني در پردازش اطلاعات موفق هستند. یک‌ راه شناسايي ساده براي كشف شخصيت‌هاي سنتي و قراردادي سر‌زدن به كمد لباس‌ها يا كشوي ميزشان است. مطمئن باشيد با ديدن نظم موجود در اين دو مكان شگفت‌زده می‌شوید.

مشاغل مناسب براي شخصيت‌هاي سنتي و قراردادي: انجام امور دفتري، منشي‌گري، بايگاني، حسابداري، كارهاي اداري كه نياز به نظم و دسته‌بندی اطلاعات دارد، كار در بخش پردازش اطلاعات ادارات و سازمان‌ها

ازخودراضی‌ها هنرمندان خوبي می‌شوند؟

دسته پنجم تيپ‌هاي هنري هستند؛ كساني كه در شناخت خودشان و ديگران مهارت دارند. آن‌ها به‌سادگی در مورد عواطف‌شان صحبت مي‌كنند، خودشان را پذيرفته و به نمايش می‌گذارند. هنري‌ها نسبت به مشكلات محيطي و اجتماعي موجود در اطراف‌شان حساس هستند و با خلق آثار هنري نسبت به آن‌ها واكنش نشان مي‌دهند. همان بچه‌هاي بعضا درون‌گرایی كه در مدرسه نمره نقاشي و هنرشان 20 است و عده‌اي هم نقاشی‌شان خوب نيست، اما دائم با خود آوازي را زمزمه مي‌كنند، ممكن است پايين‌ترين نمره‌شان رياضي باشد، اما هوش هنری‌شان فوق‌العاده است.

هنري‌ها در زندگي روزمره رفتارهاي تكانه‌اي دارند؛ يعني اگر عصباني شوند، بعيد نيست اشيا را به سمت زمين و آسمان پرتاب كنند. به‌طوركلي اين دسته با وجود درون‌گرایی، ابراز‌گر هستند. مهرباناني كه خیال‌پردازی، آرمان‌گرایی و استقلال‌طلبی در خون‌شان است. آن‌ها دوست دارند احساسات‌شان را بروز دهند و جلب‌توجه كنند. شيفته‌ترين افراد نسبت به خودشان همين دسته هستند؛ كساني كه به خودسازي كمتر اعتقاد دارند و در يك كلام خودشان را دوست دارند. حالا اين افراد را با همين روحيه نشسته روي صندلي يكي از ادارات تصور كنيد، بدون هيچ شكي اين تيپ افراد بدترين گزينه‌ها براي انجام كارهاي اداري هستند؛ چون روحيه استقلال‌طلبی‌شان بالاست و هيچ‌جوره نمی‌توانند با بالادستي‌هاي‌شان همسو شوند.

مشاغل متناسب: بازیگری، نقاشي، موسيقي، نويسندگي، مترجمي، مجسمه‌سازی، مهندسي صنايع، نساجي، معماري

توفيق در تجارت و فروش براي سوداگران

حتما كساني را دیده‌اید كه از همان دوران كودكي و نوجواني عاشق خریدوفروش يا محاسبه سود و زيان هستند، اين دسته مهارت كلامي بالايي دارند و به نظر ماجراجو و قدرت‌طلب می‌رسند. اگر جشن اوليا و مربيان باشد، بعيد نيست هربار به بهانه‌اي پشت تريبون رفته و صحبت كنند؛ چون دوست دارند خودشان را نشان بدهند، در بزرگسالي هم اين نوع شخصيت را شخصيت سوداگر می‌نامند. دسته‌اي چرب‌زبان و خوش‌بیان كه به‌طور واضحي جاه‌طلب و شهرت‌طلب هستند. آن‌ها براي رسيدن به چيزهايي كه می‌خواهند دست به هر كاري می‌زنند. انرژي بالاي اين دسته براي ديگران تعجب‌برانگیز است؛ ضمن اين كه ميل به رهبري و مديريت دارند. آيا می‌توانید كسي را كه داراي روحيه سوداگر است، به‌عنوان يك مهندس پرواز يا زیست‌شناس موفق تصور كنيد؟ آیا امكانش هست كه اين فرد به‌عنوان كارمندي سربه‌راه در يك مجموعه فعاليت كند؟ آيا تحصيل در دانشگاه تربیت‌معلم به دردش خواهد خورد؟ كساني كه داراي روحيه جاه‌طلب هستند، هیچ‌وقت نمی‌توانند در چارچوب‌هايي كه درآمد ثابت دارند به رضايت برسند، هیجان‌طلبی شغلي در اين افراد بالاست و تحصيل براي‌شان در هر رشته آرام و بی‌سروصدایی كه سري به راه و پايي به راه بخواهد، اشتباه محض است.

مشاغل متناسب: فروشندگي، فعاليت در دفاتر مشاور املاك، تجارت، وكالت، جراحي و مديريت

بیشتر بخوانید: خلاقیت بهتر از باهوشی است

منبع: ایده آل