تاثیر داروی آواستین در درمان سرطان تخمدان

بسیار پیش آمده که محققین در حین درمان یک بیماری به وجود بیماری دیگری پی ببرند و یا روشی جدید را برای درمان سایر بیماری ها کشف کنند! آواستین نیز مصداقی بر این گفته است؛ به تازگی دانشمندان موفق به کشف روشی جدید با استفاده از داروی آواستین برای درمان سرطان شده اند؛ در ادامه به بررسی این نوع روش درمانی خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

آواستین چیست؟

داروی آواستین Avastin)) که اسم ژنریک  آن  Bevacizumab می‌باشد یک هیومن آنتی‌ بادی و منوکلونال است که به‌ صورت ویال‌های ‪ 400mg، 16mg، 100mg،  4mgو به صورت مایع بدون رنگ و استریل و بدون ‪ Presernative می‌باشد .

این دارو که در شرایط بسیار حساس و در 28  درجه سانتیگراد (در یخچال) و دور از نور نگهداری می‌شود ، بعد از رقیق شدن حداکثر تا‪ . ساعت در همان درجه حرارت پایدار می‌ماند 24 

این دارو پس از رقیق شدن توسط دکتر داروساز، توسط جراح چشم پزشک در اتاق عمل و در شرایط خاصی  در چشم بیمار تزریق می شود.

تا چندی پیش برای درمان بیماریهای چشم فقط قطره و قرص وجود داشت ، که اشکال این قبیل داروها مانند داروهای خوراکی یا تزریقی این بود که به دلیل ساختمان خاص چشم (که نفوذ داروهای خوراکی یا تزریقی به آن به سختی صورت می گیرد) زیاد کار آیی نداشتند.

آواستین و درمان سرطان تخمدان

سرطان تخمدان نوعی از سرطان است که در بانوان دیده می شود؛ ابتلا به سرطان رابطه مستقیمی با سبک زندگی و محیط زندگی فرد دارد و اهمیت به این دو عامل می تواند شما را از ابتلا به هرگونه سرطان مصون دارد. به تازگی دانشمندان به خواص درمانی داروی آواستین برای بهبود سرطان دست یافته اند.

دو مورد از تحقیقات جدید نشان می دهد که واکسن آزمایشی و دارویی که در بازار وجود دارد هر کدام برای کاهش سرعت روند سرطان تخمدان پیشرفته کمک کننده است.

در یکی از این تحقیقات که بر روی 31 بیمار متمرکز بود، محققین دریافتند که افزودن واکسن به روند استاندارد درمان، از عود سرطان تخمدان در مراحل پیشرفته جلوگیری می کند.

تاثیر داروی آواستین در درمان سرطان تخمدان

در تحقیقی دیگر، که شامل خانم هایی بود که دچار عود سرطان تخمدان شده بودند، نشان داده شد مصرف داروی Avastin بعد از جراحی و شیمی درمانی ( در مقایسه با شیمی درمانی و جراحی به تنهایی) ، پیشرفت سرطان را مختل می کند.

این یافته ها روز شنبه در نشست سالانه انجمن انکولوژی زنان (SGO) در شیکاگو ارائه شده است. تحقیقات ارائه شده در این نشست ها تا قبل از منتشر شدن در ژورنال، در حد مقدماتی در نظر گرفته می شود.

با این حال متخصصین نسبت به این ابراز خوش بینی تا حدی محتاطند و می گویند این یافته ها حاکی از آن است که پیشرفت علیه یکی از مرگ بارترین انواع سرطان در بحث زنان به دست آمده است.

دکتر Krishnansu Tewari  متخصص انکولوژیست زنان در دانشگاه کالیفرنیا، ایروین، توضیح داد که هیچ تست چکاپی برای سرطان تخمدان وجود ندارد و این بیماری در مراحل اولیه علائمی ندارد یا این که علائمی مبهمی دارد- مانند دردهای شکمی یا نفخ.

او گفت در بیشتر خانم های مبتلا به این نوع سرطان، تا قبل از منتشر شدن تومورها بیماری تشخیص داده نمی شود. و این در حالی است که درمان های فعلی ابتدا سرطان را از بین می برد، اما معولا این نوع سرطان دوباره عود می کند.

واکسنی که اثر بخشی و ایمن بودن آن در سطح مقدماتی بررسی شده است ANG Fنام دارد. دکتر Tewariبه عنوان سخن گوی انجمنSGO  که خود در این تحقیق حضور نداشت گفت اما این نتایج بسیار هیجان انگیز است.

وی افزود این واکسن نشان داد که در به تاخیر انداختن عود بیماری موثر است و میتوان کارآزمایی های بالینی برگتری را برای آن طراحی کرد.

در این تحقیق 11 خانم حضور داشتند که به طور تصادفی انتخاب شده و درمان استاندارد را دریافت می کردند (یعنی شیمی درمانی و جراحی)، گروه دیگر شامل 20 خانم بود که علاوه بر درمان استاندارد، ماهانه یک بار این واکسن را به صورت تزریقی (برای 4 ماه) دریافت می کردند.

بر اساس گزارشات SGO، خانم هایی که درمان استاندارد را انجام داده بودند بعد از حدود 14 ماه دچار عود بیماری شدند اما در مقابل بیشتر خانم هایی که واکسن را دریافت کردند دچار عود بیماری نشدند.

گزارش شده است که این کارآزمایی بالینی به فاز بعدی تحقیقات وارد شده و طی تحقیقات جدید بر روی 400 خانم بررسی های لازم انجام می شود.

واکسن  FANG  بر اساس گفته های دکتر Tewari یک مثال از چند نوع مثالی است که تحت عنوان ایمنی درمانی (immunotherapy) برای درمان سرطان تخمدان تحت بررسی است. هدف از این درمان ها تقویت سیستم ایمنی به منظور افزایش توانایی بدن در مبارزه با سرطان است.

بر اساس گفته های کمپانی Gradalis که تولید کننده این واکسن و سرمایه گذار این تحقیقات می باشد، این واکسن با استفاده از سلول های حاصل از تومورهای خود بیمار شخصی سازی می شود. این واکسن به گونه ای طراحی شده است که پاسخ ایمنی را علیه سرطان تحریک می کند و پروتئین هایی که به تومور کمک می کند تا سیستم ایمنی را مختل کند را بلاک می کند.

تحقیق دیگر که شامل 748 خانم بود که دچار عود سرطان تخمدان شده بودند و وضعیت ناخوشایندی داشتند. محققین داروی Avastin را به جراحی و شیمی درمانی آن ها افزودند.

داروی Avastin (bevacizumab) در اواخر سال گذشته برای خانم هایی که دچار عود سرطان تخمدان شده بودند و نسبت به داروی شیمی درمانی به نام platinums دچار مقاومت شده بودند، در ایالات متحده آمریکا مورد تایید قرار گرفت.

یافته ها نشان می داد که این دارو به کوچک شدن تومورهای تخمدان کمک می کند اگر چه بر طول عمر زنان نمی افزاید.

بر اساس گفته های رهبر تحقیقات دکتر رابرت کلمن از دانشگاه MD تگزاس (مرکز سرطان آندرسون) در هیوستون، این تحقیق جدید متفاوت است زیرا خانم های شرکت کننده در آن نسبت به داروهای پلاتینیوم هنوز مقاوم نشده اند .

نیمی از خانم ها در این آزمون جراحی و شیمی درمانی را به عنوان درمان استاندارد دریافت کردند و نیمی دیگر علاوه بر درمان استاندارد داروی آواستین را نیز دریافت می کردند که مکانیسم اثر آن قطع جریان خون به سلول های تومور می باشد.

به طور کلی خانم هایی که داروی آواستین دریافت می کردند طولانی تر از بقیه زندگی کردند – 42 ماه در مقابل 37 ماه. هم چنین آن ها دیرتر با پیشرفت سرطان مواجه شدند.

اما دکتر Leslie Randall سخن گوی دیگر SGO که خود در این آزمون حضور نداشت، متذکر شد تفاوت به دست آمده در میزان بقای افراد تفاوت آماری قابل توجهی ندارد. این بدان معناست که میتواند شانسی باشد.

او ادامه داد بنده فکر می کنم در مورد این که  چطور یافته های مربوط به میزان بقای افراد در این آزمون معنی دار است، بحث های زیادی وجود دارد، این یافته ها  مثبت است اما چندان حیرت آور نیست.

این دارو بسیار گران است، هزینه آن چند هزار در ماه است، ضمن آن که اثرات جانبی زیادی دارد، از جمله آن که در این تحقیق علائمی مانند عفونت، درد مفصل و پرفراژ روده به طور برجسته مشاهده شده است.

دکتر کولن افزود اما بیشتر خانم ها با چنین مشکلاتی مواجه نشدند، و به طور کلی آواستین به خوبی تحمل شد.

دکترRandall گفت برای درک مزیت های این دارو به تحقیقات بیشتری نیاز است. او افزود فقط بحث افزایش زمان برای بیماران مطرح نیست، بلکه کیفیت و ارزشمندی زمان نیز مطرح است.

نحوه اثر آواستین

 اثر آنتي‌نئوپلاسم: به VEGF پيوند مي‌يابد و مانع اتصال VEGF به رسپتورهاي FLT-1 و KDR (عمدتاً در سلولهاي اندوتليال بافت مي‌شوند.) مي‌گردد.

VEGF تشكيل عروق خوني جديد (آنژيوژنز) تومورها را افزايش داده و مي‌تواند به رشد متاستاتيك تومور كمك كند.

عوارض آواستین

اعصاب مرکزي: مختل شدن تعادل، ضعف، كانفوزيون، سرگيجه، سردرد، سنكوپ.

قلبي ـ عروقي: ترومبوز وريدهاي عمقي، نارسايي قلبي، هايپرتانسيون، هايپوتانسيون، ترومبوز داخل شكمي، ترومبو آمبولي.

EENT: خونريزي بيني، اشك‌ريزي بيش ازحد، خونريزي لثه، اختلال حس چشايي، تغيير صدا.

دستگاه گوارش: درد شكم، بي‌اشتهايي، كوليت، يبوست، اسهال، خشكي دهان، سوءهاضمه، نفخ، خونريزي دستگاه گوارش،

تهوع، التهاب دهان، استفراغ.

ادراري ـ تناسلي: پروتئين اوري، احساس فوريت در دفع ادرار، خونريزي واژينال.

خوني: لكوپني، نوتروپني، ترومبوسيتوپني.

متابوليك: هايپر بيلي‌روبينمي، هايپوكالمي، كاهش وزن.

تنفسي: تنگي نفس، هموپتيزي، عفونت دستگاه تنفسي فوقاني.

پوست: آلوپسي، درماتيت، تغيير رنگ، خشكي پوست، درماتيت اكسفولياتيو، اختلالات ناخن، زخم پوستي.

ساير عوارض: كاهش ترميم زخم، حساسيت مفرط، درد عضلاني.


در این باره بیشتر بخوانید: مقابله با سرطان تخمدان با قرص ال دی و اچ دی


هرگونه کپی برداری با درج نام دکتر سلام مجاز است