ویروس ابولا چیست؟

خطر ابتلا به ویروس ابولا روز به روز جدی تر و نزدیک تر می شود! به همین سبب لازم است تا برای جلوگیری از گسترش و ابتلا به این ویروس خطرناک کوشید! روش های مختلفی برای درمان و جلوگیری از ابتلا به ابولا وجود دارد. البته لازم است بدانید که درمان ابولا با استفاده از یک روش ممکن نیست! در ادامه به بررسی این ویروس و روش های مصونیت از گزند آن خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

معرفی ویروس ابولا

ویروس ابولا یا ایبولا (به انگلیسی: Ebola virus) یکی از کشنده‌ترین ویروس‌ها است که باعث بیماری شدید در انسان و پستانداران می‌شود. ابولا به‌طور مرگباری در میان انسان‌ها و میمون‌ها در آفریقا شایع است. بیماری ابولا (Ebola) یک بیماری ویروسی است که از سوی ویروس ابولا ایجاد می شود. این ویروس از خانواده فیلوویروس ها است که پس از وارد شدن به بدن ، نوعی بیماری تب دار و خونریزی دهنده ایجاد می کند که در ۵۰تا ۹۰درصد بیماران علامت دار به مرگ منجر خواهد شد.البته از ۴ گونه ویروسی ابولا یک گونه تنها به یک ابتلای بدون علامت منجر می شود و به مرگ نیز منتهی نخواهد شد.

از هر 10 نفر مبتلا به این بیماری 9 تن جان خود را از دست می دهند. طبق آمار رسیده شمار قربانیان این ویروس در آفریقای غربی  از ابتدای سال جاری میلادی  به 1350 نفر رسیده است. و مجموع قربانیان  از آغاز پیدایش این ویروس 2615 نفر آلوده گزارش شده است. درمان قطعی و یا واکسنی برای ابولا که یکی از خطرناک ترین بیماری های شناخته شده است وجود ندارد و از طریق تماس مستقیم با ترشحات و مایعات بدن بیمار منتقل می شود.

پژوهشگران بر این باورند که ویروس ابولا از طریق حیوانات به انسان سرایت می‌کند و معمولا در بدن جانوری زندگی می‌کند که در قاره آفریقا سکونت دارد. اکثر افرادی که ابتلای آنان به ابولا تا کنون تأیید شده اهل کشورهای آفریقایی بوده‌اند. تب خونریزی دهنده ابولا معمولا به صورت شیوع ناگهانی بروز می‌کند و شیوع آن هم از یک بیمارستان یا درمانگاه آغاز می‌شود.

روش های انتقال ابولا

عامل ابتلا به ابولا یک ویروس است! این امر بدان معنا است که عامل این بیماری زنده نسیت و برای ادامه حیات خود به یک میزبان احتیاج دارد. اصولا در درمان بیماری های ویروسی  نمی توان از آنتی بیوتیک ها استفاده کرد زیرا که این عوامل قادر به از پای انداختن باکتری ها هستند و درمقابل ویروس

شما ابولا را از کسی که دارای این ویروس است و تنها در صورتی که او علائم این بیماری را دارد، میگیرد. افراد این ویروس را از مایعات بدن خود به دیگران منتقل می کنند. خون، مدفوع و استفراغ مسری ترین عوامل هستند، اما منی، ادرار، عرق، اشک، و شیر مادر نیز آن را منتقل میکنند.

برای ابتلا به ابولا، باید این مایعات به دهان، بینی، چشم، اندام تناسلی، و یا قسمتی از پوست که باز شده است (مثلا تاولی که ترکیده باشد) برسند. همچنین ممکن است این ویروس را از چیزهایی که این مایعات بر روی آنها باقی می مانند، مانند سوزن یا ملافه، منتقل شود.

علائم ابتلا به ویروس ابولا

علایم این بیماری در همه بیماران یکسان نیست.

پژوهشگران هنوز نمی‌دانند چرا تعدادی از افراد پس از ابتلا به این بیماری بهبود می‌یابند و برخی دیگر کشته می‌شوند. به هر حال می‌توان گفت پاسخ ایمنی بیمارانی که در اثر ویروس ابولا کشته می‌شوند، چندان قوی نیست. در چند روز اولی که انسان به ویروس آلوده می‌شود، تب بالا، سردرد، درد عضلات، دل درد، اسهال و خستگی بروز می‌کند.

بعضی از بیماران در این مرحله دچار گلودرد، سکسکه، قرمزی و خارش چشم، بثورات پوستی، اسهال خونی و استفراغ خونی می‌شوند. با گذشت یک هفته از آلودگی، درد قفسه سینه، شوک و مرگ اتفاق می‌افتد. بعضی از بیماران در این مرحله کور شده و خونریزی می‌کنند.

 درمان بیماری ابولا

برای درمان این بیماری هیچ درمان مشخصی وجود ندارد. در حال حاضر اکثر درمان‌هایی که به بیماران داده می‌شود، درمان‌های تقویتی هستند. این درمان‌ها شامل کمک به حفظ فشار خون بیمار، حفظ مایعات بدن و نیز کمک به تنفس بیمار هستند. چند سال پیش در شیوع ابولا در کیکویت، پزشکان راه جدیدی را برای درمان بیماران امتحان کردند.

آن‌ها به 8 نفر از بیماران، خون افرادی را که به ابولا مبتلا شده و از آن جان سالم به‌در برده بودند، تزریق کردند. نتیجه رضایت بخش بود.  7 نفر از بیماران زنده ماندند. هر چند این نتیجه امیدوار کننده است اما چون پژوهش مذکور فقط روی 8 نفر انجام شد، نمی‌توان آن را برای درمان همه بیماران تعمیم داد!

ویروس ابولا چیست؟

پیشگیری از ابتلا به ابولا

١-  پرهیز از مسافرت به مناطق اپیدمی ( ٤ کشور اعلام شده)

٢-  پرهیز از ملاقات نزدیک و طولانی با افرادی که از این مناطق گذر نموده یا توقفی داشته‌اند

٣-  شستن دست‌ها قبل و بعد تماس با افراد مشکوک

٤-  شستن دست‌ها و استحمام تمام بدن بعد از در آوردن لباس محافظتی (برای تیم پزشکی مشغول به درمان در منطقه مشکوک)

٥-  جلوگیری از تماس با خون و ترشحات بدن فرد مبتلا یا مرده

٦-  به وسایل، کتاب و پول و اسناد فرد مبتلا دست نزنیم

٧-  بدن فرد بیمار را حتی برای آن‌که بدانیم تب دارد یا خیر لمس نکنیم

٨-  پرهیز جدی از ورود بی‌دلیل به خانه یا مراکز درمانی که فرد مبتلا به ابولا در آن بستری می‌باشد

٩-  فرد مشکوک و مسافر از مناطق اپیدمیک را تشویق به عدم ارتباط با دیگران به مدت ٢١ روز نمایید.

١٠-  فرد مشکوک را حتی به‌رغم میل خودش به مراکز بهداشتی معرفی و دوستانه ایشان را از مصلحت انجام کار مطلع نمایید.

مراقبت پزشکی برای درمان ابولا

١-  تنظیم آب و الکترولیت‌های بدن و تزریق سرم‌های مناسب با نظر پزشک در اسرع وقت

٢-  کنترل علایم حیاتی بیمار به منظور تنظیم ضربان قلب، تنفس و فشار خون بیمار

٣-  در دسترس بودن کپسول اکسیژن و اکسیژن‌رسانی مناسب به بیمار

٤-  درمان سایر بیماریهای همراه (اگر فرد مبتلا به دیابت یا مشکل قلبی است)

٥-  ایزوله نمودن بیمار در اتاق مناسب و دور از رفت و آمد دیگران

٦-  به حداقل رساندن آزمایشات و پرهیز از آزمایشات غیرضروری ( زیرا هر سرنگ یا لوله آزمایش حامل خون بیمار منبع آلودگی به محیط یا افراد دیگر است)

٧- بیمار تا ٢١ روز ایزوله و تحت نظر باشد.

٨-  درحال حاضر بهترین دارو زی مپ (Zmapp) می‌باشد که اثر درمانی آن قطعی نمی‌باشد.

٩-  تقویت روحیه بیماران و توجه ویژه به آنان درحالی‌که امید به ادامه حیات در آنان از رفتار و سخنان پزشکان و اطرافیان آشکار باشد در نجات بیمار مؤثر می‌باشد.


در این باره بیشتر بخوانید: کشف واکسن بیماری ابولا


هرگونه گپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است