شیر مادر را می توان جزء مقوی ترین مواد غذایی در دنیا به شمار آورد. ترکیب ویژه شیر مادر به نحوی است که تا 6 ماه اول تولد نوزاد، می تواند تمامی نیاز غذایی وی را تامین کند. خواص شیر مادر برای نوزاد بی شمارند و به همین دلیل است که متخصصان دائما مصرف شیر مادر را برای نوزاد توصیه می کنند. شیر مادر را می توان موثر ترین عامل در تقویت هوش نوزاد دانست! در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت.

در هفته جهانی شیر مادرهستیم از این رو نظر بهاره خواجه ئیان، کارشناس کودکان مرکز بهداشت شماره یک اصفهان را جویا شدیم که وی با اشاره به اینکه شعار ملی هفته ترویج تغذیه با شیر مادر در سال 1396 «حمایت همه جانبه از مادران برای تداوم شیردهی، باهوش و قوی با شیر مادر» چنین گفت:شير مادر منبع با ارزش و آماده‌ تغذيه‌ شيرخوار با مزايای بی‌شمار كوتاه مدت و بلند مدت برای مادر و شيرخوار است.

برای شروع موفق تغذيه با شير مادر و تداوم آن، ضروری است كه تمام مراقبين بهداشتی و والدين از مزايای بی ‌شمار تغذيه با شير مادر آگاه باشند و بدانند كه چگونه می ‌توانند به شيردهی مادر كمک كنند. تحقيقات 20 سال گذشته، به طور مكرر اهميت تغذيه با شير مادر را از نظر مزايای اجتماعی، روانی، ايمونولوژيک، تغذيه ‌ای و سلامت شير مادر در مقايسه با ساير جايگزين‌ های آن نشان داده است. تغذيه با شير مادر موجب بهبود سلامت و تكامل شيرخواران، كودكان و نوجوانان می‌شود.

چگونه تغذیه با شیر‌مادر باعث افزایش هوش نوزاد می‌شود؟

شیر مادر حاوی موادی است که برای تکامل مغز، سیســــتم عصبی و سیستم بینایی نوزاد ضروری هستند. تاثیر این مواد غذایـــــی به قدری زیاد اســــت که باعــــث مـی‌ شـود در آزمـون‌IQ ، کـــودکان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به سایر کودکان، 10 تا 12 امتیاز بیشــتر کسب کنند.ایـــن کودکان در دوران مدرسه نیز امتیاز بالاتری در تسـت‌های هــوش و تـسـت‌های سنجش بینایی بـه دست می‌آورند.

مدت تغذیه با شیرمادر با حـــاصـــل هوشی ارتباط مستقیم دارد و هر چه مدت شیردهی بیشتر باشد حاصل هوشی بالاتر است. این مسئله در نوزادان نارس و کم وزن مهم‌تر بوده‌ و تفاوت به 18,5 درجه می رسد.یکی از ترکیبات بسیار مهم شیر مادر که در هوش نوزاد نقش کلیدی دارد، انواع اسید چرب است. اسیدهای چرب یک منبع اصلی برای تولید انرژی و از اجزای ضروری برای تشکیل و گسترش بافت مغزی هستند. دو اسید چرب دوکوزاهگزائنوئیک اسید(DHA)‌  و آراشیدونیک اسید (AA) موجود در شیر مادر می‌توانند مهارت‌های ذهنی کودک را افزایش دهند.

این دو اسید چرب به ترتیب به گروه اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 تعلق دارند. علاوه بر اسیدهای چرب، شـــیر مـــادر حاوی پروتئین‌های مهمی است که رشد و تکامل مغز کودک را تحریک می‌کنند.نقش مادران در سطح هوش و نبوغ کودکان، نه از خردسالی و دوران مدرسه، بلکه از همان روز تولد آغاز می‌شود. مادران برای این که کودک باهوشی داشته باشند باید علاوه بر تغذیه نوزاد، به تغذیه خودشان نیز توجه بیشتری کنند؛ چرا که نوزاد موادی را دریافت می‌کند که شما برای او انتخاب کرده‌اید و در رژیم غذایی روزانه‌تان گنجانده‌اید.

در نتیجه با اطمینان کامل ‌می توان گفت که با ترویج تغذیه با شیرمادر می توانیم به بهره هوشی بالاتر، توسعه پایدار، تبدیل فرهنگ خشونت به صلح، طلاق کمتر در جامعه و ارتباطات انسانی بهتر برسیم. ادعا نمی کنیـــم که شیر مادر فرزندان‌مـان را به برندگان جایزه نوبل تبدیل خواهد کرد ولی مسلما شیر مادر‌خواران تیزهوش تر و هوشیار تر خواهند بود.

منبع: اصفهان زیبا