هورمون ها را پیک های شیمیایی می نامند که وظایف متعددی را به عهده دارند. بطور کلی وظیفه هورمون ها راه انداختن برخی اعمال در بدن است. تیروئید یکی از مهم ترین غدد بدن انسان است که مسئولیت های متعددی را به عهده دارد. یکی از جدی ترین اختلالاتی که سلامت نوزاد شما را تهدید می کند کم کاری تیروئید است. در ادامه به بررسی بیشتر این اختلال خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

تیروئید غده کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد و وظیفه اصلی غده تیروئید، ترشح هورمون تیروکسین است.

کارشناس ژنتیک معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، هورمون تیروکسین، نقش مهمی در سوخت و ساز سلول های مختلف، رشد و نمو بدن و رشد و تکامل مغز دارد و اگر به هر دلیلی این هورمون در بدن تولید نشود و یا تولید آن کم و یا غیر طبیعی باشد، عوارض مختلفی در بدن پدیدار می شود که این عوارض در سنین مختلف متفاوت است.

نازیلا رحیمی افزود: برای اینکه نوزاد دچار بيماری كم كاري تيروييد و عقب ماندگي ناشي از آن نشود، باید قبل از بارداري با مراجعه به پزشك و انجام آزمايش های مربوط به تيروييد، از سلامت تيروييد خود باخبر شد، در صورت ابتلا به بيماري هاي تيروييدي، مادر قبل و در دوران بارداري بايد به طور مستمر تحت نظر پزشك باشد و در صورت ابتلا به بيماري هاي تيروييدي، در دوران بارداري خودسرانه داروهاي مصرفي را قطع، كم و يا زياد نكند.

او استفاده از نمك تصفيه شده يددار را در پیشگیری از بروز مشكلات مربوط به كمبود يد موثر دانست و ادامه داد: غربالگري نوزادان از پاشنه پا باید در روزهاي سوم تا پنجم تولد نوزاد انجام شود، سه ماه قبل از بارداری و چهار ماه نخست بارداری از قرص یدوفولیک استفاده کرد، با انجام غربالگري نوزادان در روزهاي سوم تا پنجم تولد، شانس تشخيص زودرس و درمان به هنگام را به نوزاد می توان داد، در زمان غربالگری، بعضی از نوزادان به دلایل خاص نظیر بالا بودن میزان هورمون TSH ، نارس بودن، وزن کمتر از دو هزار و500 گرم، وزن بالای چهار هزار گرم، سابقه بستری در بیمارستان، تعویض خون، سابقه تیرویید و عقب ماندگی ذهنی در خانواده نیاز به تکرار آزمایش دارند، بنابراین باید در زمان مشخص شده از سوی کارشناس نمونه گیری، برای انجام غربالگری مجدد مراجعه کرد.

رحیمی با توصیه به خانواده ها برای انجام غربالگري نوزادان در مراكز بهداشتي درماني مشخص شده گفت: این امر موجب می شود تا در صورت شك و يا ابتلاي نوزاد به بيماري، امكان پيگيري از سوی تیم پزشک خانواده وجود داشته باشد؛ خانواده ها می توانند نتایج آزمایش غربالگری ظرف دو هفته بعد از انجام آزمایش، از مرکز نمونه گیری به صورت مکتوب دریافت و به مراقب سلامت برای ثبت نتایج آن در پرونده الکترونیک خانوار خود نشان دهند و درصورتی که نوزاد از بدو تولد و یا بعد از تولد در بیمارستان بستری شده باشد، با هماهنگی پرستار بخش، از نوزاد نمونه گرفته می شود و پس از انجام آزمایش، نمونه به نزدیکترین مرکز نمونه گیری مشخص شده تحویل داده می‌شود.

این کارشناس ژنتیک ادامه داد: با انجام غربالگري نوزادان و تشخيص به هنگام، از عقب‌ ماندگي ذهني، كوتاهي قد و افت تحصيلي كودك پيشگيري می شود و در صورت ابتلاي نوزاد به بيماري كم كاري تیروئید، با همكاري كامل با پزشك معالج منتخب، رعايت توصيه ها و مراجعه منظم و مصرف دقيق داروي تجويز شده، سلامتي به نوزاد بازمی گردد.

منبع: شیرازه