ابتلا به آلزایمر یا زوال عقل را می توان  نوعی مرگ زودرس دانست! البته عده ای نیز از این رخداد به عنوان تولدی دوباره و فرصتی مجدد برای زندگی یاد می کنند؛ اما اینکه روزی در نهایت کهولت سن همه چیز از یادتان برود و سربار دیگران باشید واقعا آزار دهنده است. ابتلا به آلزایمر از علائم خاص خود برخوردار است که در صورت تشخیص به موقع درمان آن بسیار سهل خواهد بود. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

تحقیقات نشان می‌دهد افراد مسنّی که طی یک سری از تست‌های بویایی مشخص شد که حس بویایی‌شان چندان قوی نیست، احتمال بروز نخستین نشانه‌های کم‌حافظگی طی سه سال و نیم بعد در آنها وجود دارد. و آن دسته از افرادی که وضعیت بویایی‌شان شدیدا دچار اختلال شده خطر پیشرفت آلزایمر در آنها بسیار بالاست. در همین ارتباط محققان حس بویایی تعدادی از مردان و زنان با میانگین سنی ۷۹ سال را مورد بررسی قرار دادند. آن دسته از افرادی که حس بویایی‌شان خوب نبود خطر پیشرفت آلزایمر در آن‌ها بیشتر دیده شد.

دانشمندان نسبت به این مسئله هشدار داده‌اند که دلایل زیادی وجود دارد که باعث می‌شود فرد حس بویایی خود را در سنین بالاتر از دست بدهد و این مسئله الزاما و در اکثر موارد ربطی هم به زوال عقل ندارد. اما آن‌ها معتقدند که در آینده این تست‌های بویایی همراه با یک سری اسکن‌ها و تست‌های دیگر انجام می‌شود تا بتوان علائم اولیه‌ی زوال عقل را تا چند سال پیش از وقوع آن شناسایی و اقدامات لازم را برای پیشگیری از آن انجام دارد.

یکی از این تست‌ها، تست سریع تشخیص بویایی یا B-SIT است که معمولا آن را به شکل سرپایی انجام می‌دهند و نیاز نیست که حتما شخص متخصصی آن را انجام دهد. در واقع این تست برای تشخیص میزان بویایی افراد عادی و افرادی که اختلال خفیفی دارند بسیار موثر بوده و می‌تواند از پیشرفت بیشتر این بیماری پیشگیری کند. اگر این تست همراه با سایر تست‌ها انجام شود، به محققان کمک می‌کند تا بتوانند این مسئله را تشخیص دهند که کدام دسته از بیمارانی که قبلا از مشکلات حافظه رنج می‌بردند، در حال حاضر خطر زوال عقل در آنها بیشتر خواهد بود، و بنابراین باعث می‌شود اقدامات لازم را در سطوح اولیه‌ی این بیماری برای پیشگیری از تشدید آن انجام دهند.

 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران